Slik blir håndballsesongen avgjort: Flere uvanlige grep av forbundet

Håndballforbundet har fastlagt hvordan det skal håndtere sesongen som ikke blir ferdigspilt på grunn av koronaviruset.

Camilla Herrem og Sola beholder plassen i eliteserien.

I forrige uke besluttet Norges håndballforbund å avlyse sluttspillet og all annen håndballaktivitet.

Det var usikkerhet rundt hvilke konsekvenser beslutningen fikk for blant annet fordelingen av opprykk, nedrykk og europacupplasser, men nå har forbundet kommet frem til en løsning.

– Dette er en helt spesiell situasjon. Vi har ikke noe reglement som tar høyde for akkurat den situasjonen vi er i nå. Men vi har noen prinsipper i konkurransereglementet vårt som sier noe om hvordan vi skal opptre når man må rangere lag som har spilt ulikt antall kamper, sier Stig Quille i NHF til NTB

Les også

Sola får fortsette i eliteserien

Slik blir håndballsesongen avgjort:

Opp- og nedrykk:

  • Endelige tabeller gjøres opp etter prinsippet om antall poeng delt på antall kamper. Dette blir gjort som en konsekvens av flere tilfeller hvor det er ulikt antall spilte kamper innenfor hver enkelt serie.
  • I serier der opp- og nedrykk er avklart, blir dette gjennomført. Regional kvote for opprykk til 2.-divisjon blir opprettholdt. ​
  • Lag som etter beregning havner på kvalifiseringsplass for opprykk, gis tilbud om direkte opprykk. Dette omfatter lagene som blir nummer tre i 1. divisjon og avdelingsvinnerne i 2. divisjon. Det vil medføre utvidelse av antall lag i noen av seriene kommende sesong.​ Dersom lag trekker seg eller avslår, vil ledige plasser ikke bli fylt opp med mindre det blir færre enn tolv lag.
  • Lag som etter beregning havner på nedrykksplass, men som ville hatt mulighet for å beholde plassen dersom sesongen ble ferdigspilt, får tilbud om å bli værende i samme divisjon.
  • NHF vil i den nærmeste tiden kontakte alle klubber som er i en av de tre foregående kategoriene. Etter avklaring med de involverte klubbene, vil endelig avdelingsoppsett for REMA 1000-ligaen, 1. divisjon og 2. divisjon for kommende sesong bli publisert på handball.no.
  • NHF utreder behovet for å utvide reservasjonsmuligheter og frister, og vil komme tilbake til dette.​

Europacup:

  • Europacupplasser som skulle tildeles etter sluttspillet i REMA 1000-ligaen, blir tildelt på bakgrunn av lagenes plassering i seriespillet. ​

Bring- og Lerøyserien:

  • I Bringserien og Lerøyserien settes det strek etter de kampene som ble gjennomført. Det vil ikke bli kåret vinner av disse seriene i inneværende sesong.
Les også

Norges beste lag har sendt ut permitteringsvarsel

Sola beholder plassen

I eliteserien for menn er Elverum mester. Runar Sandefjord skulle egentlig ut i kvalik, men beholder nå plassen. Follo og Fold-St. Hallvard rykker ned.

I eliteserien for kvinner er Vipers seriemester. Follo og Gjerpen rykker ned. Sola skulle egentlig ut i kvalik, men beholder plassen.

– Vi var jo det høyest rangerte laget her, så vi var ganske sikre på at dette skulle gå veien. Det var ingenting annet å forvente, sier daglig leder i Sola, John Harald Kåsen til Aftenbladet.

Les også

Sola henter gammel kjenning

Sandefjord og Rælingen opp?

I 1. divisjon for menn rykker Fjellhammer og Viking opp. Lillestrøm, Lillehammer Faaberg og Bodø rykker ned.

Sandefjord, som endte på tredjeplass, får tilbud om plass i eliteserien neste sesong.

– Vi var forberedt på direkte opprykk eller ikke. Vi var ikke forberedt på at vi kunne velge, så før jeg sier noe mer må jeg ta en runde med klubben, sier daglig leder i Sandefjord, Kjell Gunnar Dahle, til Sandefjords Blad.

I 1. divisjon for kvinner rykker Larvik og Flint Tønsberg opp. Fyllingen, Førde og Skrim rykker ned til 2. divisjon

Volda og Rælingen kjempet om kvalikplassen i 1. divisjon. Nå som kvaliken droppes, vil Rælingen få tilbud om en plass i neste års eliteserie, siden de har høyere poengsnitt enn Volda.

– Vi kommer selvfølgelig til å takke ja. Det er dette som har vært målet hele sesongen, sier daglig leder i Rælingen, Hanne Nilsen Morlandstø til NTB.

Dermed blir trolig eliteserien for både kvinner og menn bestående av 13 lag i 2020/21-sesongen.