Sport

Varsler gjennomgang etter dopingtabbe: – Vi tar dette veldig alvorlig

Det europeiske håndballforbundet er lite fornøyd med bildene som viser at Norges landslagslege gikk rundt med urinprøven til Stine Bredal Oftedal.

Etter håndballjentenes semifinaleseier over Frankrike, ble Stine Bredal Oftedal plukket ut til en dopingkontroll.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Etter håndballjentenes semifinaleseier over Frankrike, ble Stine Bredal Oftedal plukket ut til en dopingkontroll.

Mandag kveld kunne TV 2 vise bilder av den norske landslagslegen Nils Ivar Leraand, som gikk rundt med Oftedals urinprøve i intervjusonen, uten tilsyn fra dopingkontrollørene.

Leraand fikk spørsmål fra TV 2 om det var helt greit for dopingmyndighetene at han sto alene og passet på Oftedals prøve.

– Ja, det var det. Det har ikke jeg tenkt over. Det var ingen som passet på meg, svarte legen.

Les også

Slik startet eventyret for håndballjentene

Varsler gjennomgang

Hendelsen har vekket sterke reaksjoner. Blant annet har det danske antidopingbyrået uttalt at det det gir et troverdighetsproblem, mens TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad har uttalt at «hadde noe lignende skjedd i for eksempel sykkel eller andre idretter, hadde det blitt kjempeoverskrifter og skandale».

Nå varsler Det europeiske håndballforbundet (EHF) en gjennomgang. Styremedlem i EHF, Ole Jørstad, kaller glippen for «utilgivelig».

– Det er klart at dette skal vi ettergå. Vi er veldig avhengig av et troverdig antidopingarbeid hvis omverdenen skal ha tillit til det vi gjør. Slike glipper skal ikke forekomme. Det er helt klart en rutinesvikt, og noe vi tar veldig alvorlig. Her skal vi ettergå hva som har skjedd og sørge for at det aldri skjer igjen, sier han til TV 2.

Antidoping Norge mener det er avgjørende om prøven var forseglet eller ikke.

– Hvis den er forseglet på riktig måte, så vil man ikke kunne gjøre noe uten at kontrollør eller utøver hadde sett det. For da hadde forseglingen vært brutt, sier assisterende daglig leder, Frode Hestnes til TV 2.

Videre sier han at noe lignende ikke ville ha skjedd i Norge.

– Vi har litt andre rutiner i Norge. Vi ville forseglet prøven, som jeg forutsetter at de har gjort, men vi ville hatt prøven inne på kontrollstasjonen og oppbevart hos oss, mens utøver eventuelt måtte gått ut på en pressekonferanse eller lignende. Da ville hun blitt fulgt av en assistent, mens personell hele tiden ville passet på prøven. Utøver ville blitt bedt om å bevitne at forseglingen ikke var brutt, og at kontrollnummeret stemte, sier Hestnes.

Testet ikke etter finalen

Det er også fremkommet at det ikke ble gjennomført dopingtester etter EM-finalen mellom Norge og Nederland.

– Jeg hadde ventet at det skulle være det. Jeg sa til han sjefen, han professoren fra Østerrike, at vi ses på søndag. Men han har tydeligvis reist til Wien, sa landslagslege Leraand mandag.

– At det ikke er testing etter en så viktig finale, er ille. Man kan ikke jobbe med antidopingarbeid på den måten og tro at det er troverdig, tordne Mads Kaggestad.

EHF mener imidlertid ikke at det er et stort problem at det ikke ble testet etter finalen.

– Jeg vet ikke hvorfor det ikke var dopingprøver etter finalen. Det er fagpersonell som vurderer når det er viktig å ta en dopingtest. Jeg har ikke noe godt svar på det, men jeg har tillit til at de ansvarlige har kontroll på dette, sier Ole Jørstad.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016:

Les mer om

  1. Doping
  2. Mads Kaggestad
  3. TV 2
  4. Håndball