Sport

Idrettsforbundet punget ut for luksussuite under Sotsji-OL

Norges idrettsforbund brukte 2,5 millioner kroner på hotellrom til gjester under OL i Sotsji.

Norges idrettsforbund (NIF) disponerte flere rom på fasjonable Marriott Hotel under OL i Sotsji i 2014.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten
  • Sigurd Bjørnestad

ULLEVAAL: Norges idrettsforbund (NIF) disponerte flere rom på femstjernershotellet Marriott under OL i Sotsji i 2014.

Tidligere har Idrettsforbundet kommunisert at prisen pr. rom lå på snaut 5000 kroner natten.

Bilagene fra Sotsji-regnskapet viser imidlertid at Norges idrettsforbund også betalte for en suite med to rom til en langt høyere pris.

Suiten kostet 1787 dollar pr. natt (10.500 kroner med daværende kurs) og ble leid i 17 netter. Den totale prislappen for suiten kom på 180.000 kroner.

  • Bakgrunn: Idretten snur – nå blir det full åpenhet

Les også

  1. Stortingspresidenten inviterte til fest - Idrettsforbundet tok regningen

  2. Kommentar: Det skulle handle om boller og brus, men alkoholen fløt

Denne kontrakten viser NIFS avtale med Jet Set Sport om hotellrom på luksushotellet Marriott.

Kongeparet fikk sponset opphold

Kongeparet disponerte rommet i fem av nettene, mens statsminister Erna Solberg bodde på rommet i tre netter. Men der Solbergs opphold ble dekket av Statsministerens kontor, ble kongeparets opphold sponset av Idrettsforbundet.

Hvem som bodde på suiten de øvrige ni nettene, kunne Idrettsforbundet tirsdag først ikke gjøre rede for.

– Vi vet at vi totalt hadde 35 rom i tillegg til den suiten. Vi fylte opp alle sengene og delte den suiten i to rom. Men det var ingen i idrettsstyret eller administrasjonen til Idrettsforbundet, sa kommunikasjonssjef i NIF Niels Røine.

I lavlandet disponerte Idrettsforbundet ifølge Sotsji-regnskapet hotellrom for over 600.000 på hotellet Omega. Denne regningen var tilknyttet Norway House.

– Men dere tok regningen?

– I OL er det ikke mulig å bestille et rom for enkelte dager. Du må bestille for hele perioden. Derfor måtte vi bestille suiten for hele OL og ikke bare de dagene kongeparet og statsministeren var der. Når det gjelder statsministeren, var det også uklart hvor mange dager hun skulle være der, sa Røine.

En stund etter at Aftenposten publiserte saken, hadde imidlertid NIF fått litt mer klarhet i hvem som disponerte suiten under OL.

Ifølge NIF, var det mest sannsynlig daværende kulturminister Thorhild Widvey som bodde i suiten de første tre dagene. Men ifølge kulturdepartementet er dette feil.

– Hun bodde på et vanlig rom som kulturdepartementet betalte for. Widvey hadde med mann og en sønn som hun betalte alle kostnader for selv, skriver kommunikasjonsrådgiver i kulturdepartementet, Martin Andersson, i en e-post onsdag morgen.

I neste periode bodde Erna Solberg der, før kongeparet bodde der de siste nettene.

35 rom på luksushotellet

Summene fremkom da Norges idrettsforbund tirsdag åpnet for innsyn i regninger på bilagsnivå fra OL i Sotsji og ungdoms-OL på Lillehammer.

Idrettstoppene nektet lenge å legge frem bilagene, men på ledermøtet tidligere i år bestemte et samlet idrettsting at NIF skulle ha full åpenhet også med tilbakevirkende kraft. Avgjørelsen var et resultat av en lang debatt om åpenheten i idretten.

En rekke medier var på plass for å gå bilagene nærmere etter i sømmene tirsdag.

Idrettsforbundet betalte i tillegg til suiten for totalt 35 rom på luksushotellet Marriott under OL. De øvrige rommene hadde en pris på snaut 4600 kroner pr. natt.

Disse rommene gikk på NIFS gjestebudsjett, og utøvere og støtteapparat er dermed ikke inkludert.

I tillegg brukte de drøyt en halv million kroner på mat og ekstrarom på det samme hotellet.

Hotellrommene ble bestilt via selskapet Jet Set Sport. NIF betalte til slutt rundt 2,6 millioner kroner til Jet Set Sport for dette.

Betalte flere hotellregninger

Daværende president Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen bodde også på Marriott, men deres opphold ble sponset av IOC.

Hotellprisene i Sotsji lå generelt på et høyt nivå under OL, men betalingen av suiten vekker oppsikt.

– Prisene på Marriott var ikke høyt i forhold til prisnivået i Sotsji under OL. Det er det det kostet. Man valgte å bo på Marriott fordi det lå nær skikonkurransene, sier Røine.

OL i Sotsji foregikk både i høyden, der Marriott lå, og i lavlandet. I lavlandet disponerte Idrettsforbundet ifølge Sotsji-regnskapet hotellrom for over 600.000 på hotellet Omega. Denne regningen var tilknyttet Norway House, et hus som ble leid for å skape blest om Oslos søknad om å få OL i 2022.

Totalt brukte NIF 18,2 millioner kroner på Sotsji-OL. I tillegg brukte de snaut ni millioner på Norway House.

Les mer om

  1. OL