Sport

Én ting har overrasket dem som har ankommet OL-byen

Den japanske hopperen Noriaki Kasai (45) gruer seg til fredagens åpningsseremoni i Pyeongchang.

Noriaki Kasai setter lite pris på kulden i OL-byen Pyeongchang.
  • NTB

Årsak: den bitende kulden i OL-byen.

Det var offisielt minus elleve grader i Lysgårdsbakken da man åpnet OL på Lillehammer i 1994. Det var for øvrig Kasais annet OL. I hans åttende OL i Pyeongchang er det ventet enda kaldere vær, helt ned mot minus 20 effektive grader.

– Det verste blir åpningsseremonien. Jeg må stappe varmestaver over hele kroppen for å klare meg igjennom den, sier Noriaki Kasai til nyhetsbyrået AFP.

Les også

Tatt ut til OL som 45-åring: Nå kan den japanske legenden bli historisk

Denne uken har flere deltakere, funksjonærer og journalister ankommet OL, og alle blir sjokkerte av samme sak: kulden.

Isende vind

På olympiastadion, som ikke har tak, frykter man at temperaturen kan synke ned mot 20 grader. Minusgradene sammen med en isende nordavind gjør at OL kan bli det kaldeste hittil, og man er spesielt urolig med tanke på åpningsseremonien.

Jin Cheong-hin, som hjelper de nyankomne med vesker, står og hutrer og stamper med føttene. Han mangler både lue og hansker. En tabbe som gjør at man etter kort tid, merker at det er 15 minusgrader. Fingrene fryser rakst til, og det blir smertefullt.

– Kanskje jeg dør av kulden her i dag, sier han og ler.

Det kan bli en kald fornøyelse å følge åpningsseremonien i Pyeongchang-OL fredag. Det er ventet ned mot 20 minus.

Tirsdag er det ventet enda kaldere vær med en nordavind på tre-fire sekund meter. Det utgjør 15 minus, som i praksis vil oppleves som minus 22.

Ber folk være hjemme

Det er ikke bare arrangørene som frykter kulden. Legene for den italienske toppen tar ingen sjanser og har beordret trenere og andre med hjerteproblemer eller diabetes om å droppe åpningen og bli hjemme. Til og med utøvere fra kjøligere breddegrader, som OL-veteran Kasai, er bekymret.

Den nye OL-stadion rommer opp mot 35.000 tilskuere, og ifølge nyhetsbyrået Reuters har man allerede fått merke kulden. I november ble seks personer rammet av hypotermi (kraftig nedkjøling) i forbindelse med en konsert. Derfor finnes det planer for blant annet å sette opp mer vindbeskyttelse for at tilskuerne skal holde varmen, samt å dele ut tepper og jakker.

Les også

Bare en av fire norske OL-medaljer de siste 38 årene er tatt av kvinner: – Jenter må være bedre til å heie på hverandre

Hvis man ser historisk på februarværet i OL-området, skal temperaturen ligge på minus fem grader, og sjansen for sol skal være store.

– Middeltemperaturen er 4,8 grader, ganske perfekte forhold, sier Deliang Chen, professor i meteorologi ved universitetet i Göteborg.

Samtidig kan det være store variasjoner i området hvor OL arrangeres i perioden 9.–25. februar.

– Det kan være så varmt som 16 plussgrader der borte. På den andre siden kan det også blir kaldere enn minus 20. En gang skal det være målt minus 27,6 grader, sier Chen.

Les mer om

  1. OL