Sport

Christiansen så på tallene bak sitt beste forsøksheat noensinne. Det ga ham grunn til å smile

Henrik Christiansen mener det er mulig å svømme mye raskere på yndlingsdistansen i onsdagens VM-finale.

Henrik Christiansen mener han er tilbake på nivået han har vært tidligere. Det kan love bra foran onsdagens VM-finale.
  • Halvor Ekeland

Henrik Christiansen gjorde tirsdag et av karrièrens beste forsøksløp da han på 800 meter fri i langbane-VM klokket inn på tiden 7.47,61.

Han har aldri svømt raskere i et innledende heat enn det.

– Svømmemessig er det fantastisk bra. Analysene viser at han svømte mer effektivt enn han noen gang har gjort, forteller landslagssjef Petter Løvberg.

Har mer å gå på

Med seg til VM har Christiansen og det norske svømmelandslaget med seg en analysesjef som ser på alle mulige parametere i svømmingen.

Analysene viser blant annet at Christiansen har mer effekt fra hvert eneste tak, sammenlignet med hva han har hatt tidligere. Det betyr at han svømmer mer økonomisk, og dermed også kan bruke mer krefter mot slutten av onsdagens finale.

– Ingen analyser har noensinne vært bedre. Vi var ikke helt fornøyde med tallene fra 400 meteren, men han har korrigert seg flott inn til i dag. Vi syns det så veldig bra ut, men analysene viser at det var bedre enn noen gang, forteller en entusiastisk landslagssjef.

Selv tror Christiansen at tallene viser at han kan svømme enda raskere i finalen.

– Jeg syns det var mye bedre nå, men jeg føler allikevel at jeg kan heve nivået. Jeg gleder meg til finalen. Jeg er tilbake på det nivået jeg var tidligere, forteller Christiansen.

Vil ikke snakke om medalje

For to år siden fikk Henrik Christiansen sitt internasjonale gjennombrudd da han svømte inn til femteplass på 800 meter fri under langbane-VM i Kazan. Den gangen svømte han forsøket på 7.49,70, før han i finalen svømte sitt hittil beste løp på øvelsen med 7.45,66.

Det spesielle er at han alltid svømmer vesentlig raskere i finaler enn han gjør i forsøksheat.

Christiansen gjorde et jevnt løp på tirsdagens 800 meter. Målet er at alle splittene skal være enda bedre til finalen.

– Jeg svømte to sekunder raskere i forsøket her, kontra hva jeg gjorde i Kazan. Det kommer automatisk til å gå raskere i finalen, lover 20-åringen.

Christiansen har tredje best tid inn til dagens finale. Samtidig vet de at flere andre utøvere tok det litt rolig i forsøksheatet i går. Dermed blir kampen om medaljer tøff.

– Det blir mye tøffere i finalen. Det er viktig for oss ikke å tenke på medaljer. Det kommer heller som en konsekvens hvis han gjør et bra løp. Vi er mer opptatt av hvordan han skal gjøre et best mulig løp, sier Løvberg.

Nøkkelen til suksess

Christiansen har de siste månedene begynt med styrketrening, blant annet for å forbedre vendingene sine. Testene før VM sa at han hadde fått ti prosent bedre spenst, men fortsatt gir analysene svar om at Lørenskog-gutten tapper litt tid inn og ut av veggen.

– Der har han litt å hente. Han har fått et par enkle oppgaver av Johan (Setterberg, analysesjef i Norges Svømmeforbund), sier Løvberg.

Vendingene fra VM for to år siden var de beste Christiansen har hatt i sin karrière. Nå skal de justere slik at også vendingene blir best mulig.

– Det er veldig mye bedre enn det har vært tidligere i år, slår landslagssjefen fast.

Christiansen har uansett lagt forsøksheatet bak seg. Nå skal justeringene gjøres, så skal VM-finalen bli best mulig.

– Jeg må bare legge forsøksheatet bak meg. Jeg må være 100 prosent fokusert i finalen, sier 20-åringen.

Les mer om

  1. Svømming