Sport

Hun er ferskingen som forbløffer alle i EM: - Å fremstå slik er bare fantastisk

Silje Waade får store mengder skryt etter de første EM-kampene.

Da håndballjentene spilte OL, satt Silje Waade og så på TV. På senhøsten gikk hun rett inn i startoppstillingen på landslaget – og ble der. 22-åringen imponerer alle i sitt første mesterskap.
  • Arne Hole

HELSINGBORG: EM-motstanderne gledet seg over at de skulle slippe å få møte Heidi Løke. I forsvar er et ikke blitt noen glede. Det er blitt 12 centimeter verre.

Lånkehallen 2006: Det er innkalt til sonesamling for småspirer. Gjestetrener er mannen som går for å være en av de beste spillerutviklerne i Norge, Byåsen-trener Valeri Putans. Han pleier aldri å spørre om navnene på dem han instruerer. Nå går han bort til én spiller og lurer på hva hun heter?

Jenta heter Silje Waade.

Siden går det på skinner: jentelandslag og juniorlandslag. Så kommer den skinnen som er alle håndballspilleres store skrekk – den du får rundt kneet. Som 17-åring tar hun korsbåndet første gang.

Waade blir operert etter en metode som ikke lenger regnes som holdbar. Den gangen brukte legene en sene fra baksiden av låret for å lage et nytt korsbånd. Som 20-åring ødelegger hun det samme korsbåndet en gang til. Da har hun også rukket å markere seg på ungdomslandslaget.

– Første gang var jeg veldig motivert for å komme tilbake, men motivasjonen blir satt på prøve når det skjer en gang til. Det var verre andre gang, men jeg var likevel var jeg aldri i tvil om at jeg skulle komme tilbake, sier Silje Waade (22) i dag.

Les også

Da Thorir innså hva Norges stortalent ble utsatt for, ble han frustrert

En sjelden fugl

Keepertrener Mats Olsson har levd hele sitt liv med håndballen. Han tenker seg grundig om når vi spør om han kan huske at en spiller er kommet så fort inn og blitt en bauta i landslagsforsvaret. Så kommer svaret:

– «Nej». I den defensive rollen kan jeg ikke huske det. Offensivt har vi hatt Nora Mørk, som tok en stor rolle umiddelbart.

– Hvilke egenskaper har Waade?

– Hun har god fysikk, veldig god fysikk! Og så er hun rask til å ta informasjon – om trekk og lag vi møter. Hun har kort og godt en god håndballforståelse.

– Og har tilført toerrollen i forsvar 12 centimeter med høyde (Heidi Løke 1,70 – Silje Waade 1,82).

– Ja, det gjør veldig mye. Høyden, styrken, fysikken, forflytningen av bena – det hjelper både forsvaret og keeperne.

– Er du overrasket over den korte tiden hun har brukt på å ta rollen?

– Ja! Jeg trodde det ville ta lengre tid, men er blitt imponert over at hun er blitt så sentral så fort. Hun har et potensial i angrep også, men det vil ta lengre tid å komme inn i timingen, sier svensken, som har flyttet fra tribunen til benken etter ønske fra jentene.

Silje Waade har på rekordtempo blitt en forsvarsbauta for Norge.
Les også

Dansk avis reagerer på Norges keeperbytte: - Blærete

Merker det tøffe nivået

Før 22-åringen ble tatt ut til Golden League i Danmark i oktober, hadde hun aldri snakket med andre journalister enn dem fra lokalpressen. På medietreffet på Hotel Marina Plaza i Helsingborg mandag ventet P4, Adressa, NHF, NTB, TV 2, TV3, VG, Dagbladet og Aftenposten.

– Ja, det er voldsomt. Herregud, så mye folk! tenkte jeg på det første pressetreffet her. Jeg var ikke vant til sånne tilstander, sier Waade.

– Ikke nivået i et mesterskap heller?

– Nei, jeg er overrasket over det. Hver eneste duell er kjempetøff. Alle lagene vi møtte i Møbelringen Cup har hevet seg til EM, mener Silje Waade som fikk sin seniordebut så sent som 6. oktober.

Les også

Hergeirsson om lårvarmer-diskusjonen: - Fullstendig uakseptabelt

Har ennå ikke tapt

Også lagvenninnene er imponert over hvordan en som var korsbåndskadet for 14 måneder siden, kan komme inn og se ut som om hun aldri har gjort annet enn å spille landskamper.

– Jeg er skikkelig imponert. Har spilt med henne før og vet at hun er god, men å komme inn og fremstå sånn i det første mesterskapet det er bare fantastisk. Det er skikkelig kult, sier Camilla Herrem.

Les også

EM-helten kan gå rett fra finale til eksamen

Tidligere landslagsspiller Øystein Havang slutter seg til «gratulantene».

– Til å komme fra nesten ingensteds, ha vært skadet og så komme tilbake så er det imponerende. Hun er 22 år, men vi kan jo trekke fra halvannet års pause med korsbåndskader. Da blir det enda mer imponerende, sier NRKs ekspertkommentator.

Med debut i høst betyr det at trønderjenta ennå ikke – etter 11 kamper – har vært med å tape i landslagstrøyen. Waade satser på at det skal fortsette slik helt til søndag kveld.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-EM