Sport

Denne alpintrenden plager Norge: - Det er uforklarlig

Ingen skjønner hva som går av de norske alpinistene i Sölden.

SKUFFET: Hverken Henrik Kristoffersen eller Kjetil Jansrud kan sies å ha overprestert i verdenscupåpningen.
  • Kurt B.M. Haugli

SÖLDEN: Norge hadde 10 løpere til start i gårsdagens storslalåm. Fire fikk kjøre finaleomgangen, tre kom ned og beste plassering ble nummer 8 (Henrik Kristoffersen). Det er ikke et slik et land som vil stå frem som en alpinnasjon å regne med, liker at det skal være.

— Det er uforklarlig, sier sportssjef Claus Ryste til Aftenposten.

Det virker som om verdenscupens på breen i Sölden kommer som den ofte omtalte julekvelden på kjerringa. De siste åtte storslalåmåpningene har gått av stabelen uten en norsk alpinist på pallen. Sist det skjedde var i 2007. Den gang vant Aksel Lund Svindal før middelmådig norsk innsats tok over.

Les også

Charlotte Kalla: - Det som har skjedd i Norge, er mye større enn vi kan forestille oss

Har ikke peiling

Heller ikke i år skulle det lykkes. Henrik Kristoffersen var det selvfølgelige og store håpet. Han feilet, var forbannet og skuffet over seg selv.

Han prøver seg på en forklaring på en norsk innsats som ikke sto i stil til forventningene.

— Det er kanskje det at alle andre trente her hele uken før dette rennet og vi trente et annet sted. Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg har ikke peiling på hvorfor vi bommer om og om igjen her, sa Henrik Kristoffersen etter rennet.

Claus Ryste er sportssjef for norske alpinister.

SKJØNNER IKKE: Sportssjef Claus Ryste er forundret over den norske trenden i Sölden.

— Vi har noen hypoteser om hvorfor vi ikke får det til i denne bakken. Vi var dårligere enn forventet i dag, sa Ryste til Aftenposten. Men også sportssjefen mener at det er noe her som ikke er så lett og forstå.- Jeg kan ikke forklare det enkelt, sier han.

Det kan bli endringer i opplegget.

— Vi evaluerer hele veien, sier Ryste og ser ikke bort fra at de kommer til å trene mer i bakken i før åpningsrennet neste sesong.

Les også

Mange tror dette er en dårlig idé, men ekspertene har en helt annen beskjed

Holder tett om årsaker

Henrik Kristoffersen stilet høyere enn den åttendeplassen han til slutt kjørte seg ned til. Han slo fast i målområdet at noe er feil, men han var samtidig hemmelighetsfull.

— Det føles nesten som om jeg ikke orker når jeg stiller til start. Det er litt personlige grunner til det. Jeg vil ikke si hva det er her og nå, men jeg har mistanke om hva som er galt, sa mannen som ble nummer to i den sammenlagte verdenscupen i fjor.

— Vi har hatt et bra opplegg foran sesongen med gode samlinger i Chile og New Zealand. Jeg skylder derfor ikke på trening eller opplegget, sier Kristoffersen.

Les også

Finsk langrennsprofil ble mobbet av norske skolebarn: - De ropte «doping, doping!»

Liker egentlig bakken

Hverken Kristoffersen eller den nest beste nordmannen i rennet, Leif Kristian Haugen, mener at bakken egentlig skulle passe. De får seg heller ikke til å legge all skyld på opplegget selv om Kristoffersen antyder at de som har trent hele uken i bakken har en fordel.

Leif Kristian Haugen har i mange år kjørt seg til finaleomgangen i brebakken i Sölden. Men en rekke plasseringer mellom 13 og 18 får han til undres over at han ikke får det bedre til. I går ble han nummer 18. — Dette har alltid vært en bakke som jeg har følt at her burde jeg gjøre det bra. Men jeg har aldri klart å sette det hele sammen slik at det fungerer optimalt, fortalte Leif Kristian Haugen.

Les også

Denne grafen viser hvor ille det står til i skiforbundet

Kjente navn på topp

Det var to mann som skilte seg ut. Franske Alexis Pinturault vant foran Marcel Hirscher og Felix Neureuther.

Det var disse to løperne som lå foran og bak Henrik Kristoffersen på sammenlagtlisten i verdenscupen sist sesong. Hirscher vant verdenscupen for femte året på rad og nå har Kristoffersens argeste konkurrenter om den gjeveste krystallkulen fått et forsprang allerede fra starten av.

Det like ikke Henrik Kristoffersen som har vurdert å kjøre super-G for å kunne hente poeng i en tredje øvelse. Men akkurat nå er det uaktuelt.

Det blir lenge til jeg kjører fartsdisipliner slik det når ser ut. Jeg må først få orden på storslalåmen, sa Kristoffersen før han pakket bagen og dro.

Les mer om

  1. Alpint