Sport

Han er bare 20 år, men tirsdag tok Henrik Christiansen sitt 51. NM-gull: – Det er bra trening

Svømmetalentet er i rute til å bli tidenes mestvinnende.

20-åringen er halvveis til ny norsk rekord i NM-gull i svømming.
  • Halvor Ekeland
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Henrik Christiansen har vært flaggskipet til norsk svømming de siste årene. Tirsdag tok han sin tredje kongepokal under NM i Trondheim. Det deles ut til beste herre og dame i løpet av NM.

Samme dag tok han sitt 50. NM-gull på 200 meter fri under NM langbane i Trondheim. Senere på dagen tok han sitt 51. NM-gull på en av yndlingsøvelsene: 800 meter fri.

– Det er gøy det. Det er bare to herresvømmere som har flere NM-gull nå.

– Er målet å slå dem?

– Det er ikke noe mål, men det kommer mest sannsynlig til å skje hvis jeg holder på noen år til. Det er jo gøy. Jeg driver i en idrett hvor det er mulig å vinne mange NM-gull, det er ikke som andre idretter, sier Christiansen og smiler.

Les også

Henrik Christiansen kan juble etter gladnyhet fra IOC

– Største talentet vi har hatt

Skal han ta ny norsk rekord i antall NM-gull, er han nødt til å slå Gard Kvales 102 gullmedaljer og Arne Borgstrøms 73 gull på herresiden. Det tror rekordholderen Kvale at 20-åringen klarer.

– Henrik mestrer alt, og har hatt en strålende karriere så langt. Jeg tror nok han har en klar målsetning om å ta rekorden min på 102 NM-gull, og jeg tror han kommer til å klare det. Han er nok det største svømmetalentet Norge har hatt noen gang, sier Kvale.

Likevel tror Kvale at gullfangsten til 20-åringen kommer til å avta i årene som kommer. På sitt beste tok Kvale sju NM-gull i et mesterskap, men senere i karrieren gikk antallet nedover.

– Etter hvert må han velge øvelsene med omhu. Så kommer det nye utøvere opp etter hvert, så jeg tror nok han kommer til å holde på en god stund for å ta rekorden, sier Kvale.

I NM denne helgen tok Christiansen totalt fem individuelle gullmedaljer.

Les også

Sykdom og nerver ødela fjoråret for den norske svømmestjernen. Nå tar han grep.

NM er bare trening

Christiansen teller egentlig ikke NM-gull. Hva som skjer i de norske mesterskapene er egentlig ikke så farlig. Det er internasjonale mesterskap som betyr noe, slik som VM som begynner om under to uker.

– NM er blitt brukt som trening. Det er jo bra konkurransetrening. Dette har vært starten på toppingen av formen mot VM. Nå begynner vi å slippe opp litt på treningsmengden, forklarer Christiansen.

Onsdag drar han på treningsleir før VM. Der er målet å jobbe med de små detaljene for at han skal kunne sette nye norske rekorder.

– Mesterskapet har vært bra. Den første dagen var egentlig litt rotete. Dag nummer to og tre var bra, men jeg ble nok litt sliten til den fjerde og siste dagen, sier Christiansen.

Les mer om

  1. Svømming
  2. NM