Sykkelpresidenten oppgitt over regelverk

Mener at Norge burde fått stille med fem-seks ryttere i sykkel-VM.

KLAR FOR ENDRINGER: Sykkelpresident Harald Tiedemann-Hansen under dagens presentasjon av VM-troppen. Han skulle helst sett den var større.
  • Daniel Røed-Johansen

ULLEVAAL (aftenposten.no): Torsdag ble Lars Petter Nordhaug, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen tatt ut til sykkel-VM i slutten av september.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener at Norge burde hatt flere representanter under VM i Italia.

— Jeg synes det er urettferdig at Norge ikke får stille med flere enn tre stykker. Jeg mener at vi med vårt nivå på rankingen burde hatt fem eller seks stykker, sier Tiedemann til aftenposten.no.

Sykkelpolitisk tema

Tiedemann er medlem av Den europeiske sykkelunionen, og forteller at dette er tema på europeisk nivå.

— Vi vil for all del ikke ødelegge for globaliseringen av sporten, men vi synes at systemet går i disfavør av europeiske land som gjør det bra, slik at det ikke blir rettferdig. Det må være en fornuftig fordeling. Og det jobber vi med, men vi kan ikke bare si at vi er misfornøyde, vi må også komme med et forslag vi synes er bedre. Jeg håper vi kan ha fremmet en ny struktur i løpet av neste år, og få dette inn fra 2015, sier Tiedemann.

- Hva vil dette forslaget innebære?

— Ganske mye. Vi snakker ikke bare om rankingsystemet, men divisjonssystemet også. Dette med Pro tour-nivå, kontinentalnivå, hele strukturen. Hvordan man flyttes opp og ned i systemet. Og rankingen er en del av det, sier Tiedemann.

Hvis et land er nummer ti på verdensrankingen, betyr det at det vil få ni ryttere i verdensmesterskap. Om et land er rangert som nummer 11, vil det i utgangspunktet få tre ryttere representert.

— I prinsippet er det da tre. Men da er det sånn at det kommer mange forutsetninger inn, slik at det kan hende man kan få fire-fem, men da blir regelverket veldig komplisert. Spranget er for stort, påpeker Tiedemann.

- Utrolig system

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er enig i at regelverket bør endres.

— Med bare tre ryttere blir vi en pygmé i den store sammenheng. Det er opp til Tiedemann å ta opp med det internasjonale sykkelforbundet om det egentlig er riktig at et land med tre så gode ryttere ikke har noe lag rundt seg.

— Bolivia har flere plasser enn Norge, Iran også. Det er feil når de ikke kan sende ryttere som ikke klarer å holde mer enn halvveis. Det er garantert at de fleste fra Bolivia kommer til å stå av. De kommer i hvert fall ikke til å kjempe om en topp ti-plassering. Og da er det helt utrolig at de kan stille med flere ryttere enn Norge, sier Kaggestad til aftenposten.no.

Tiedemann sier at det er betryggende at Norge flere ganger har hevdet seg i toppen selv med et lite lag.

Medalje er målsettingen

Også i Italia settes ambisjonene skyhøyt. Målsettingen er medalje.

Landslagssjef Stig Kristiansen mener at han har plukket ut tre ryttere som kan hevde seg i toppen med de fleste løpsutviklinger.

— Nå får vi fortløpende vite hva andre lag tenker, og de har spisskompetanse på steder vi ikke har. Hvis Storbritannia for eksempel veldig fokuserer på Froome, så vil jo de gjøre det til et veldig hardt løp. Et sykkelløp kan utvikle seg på 100 forskjellige måter, men vi har altså noen typer som dekker opp de fleste sceneriene hvor vi tror at vi har medaljekandidater, sier Kristiansen.

I en spurt vil det kjøres for Thor Hushovd.

— Hvis det viser seg å bli et løp hvor Hushovd klarer å holde seg innenfor rekkevidde for der det skal avgjøres og det samler seg på slutten, så anser jeg etter 270 kilometer at Thor er den vi spurter for, sier Kristiansen.

Kristoff var nærmest å bli tatt ut utover de tre utvalgte, men løypeprofilen passer ham ikke helt. Han fikk beskjeden onsdag, og har sagt ja til å være førstereserve.

Boasson Hagen var ifølge Kristiansen den det var knyttet mest usikkerhet til etter skaden han pådro seg i Tour de France. Hushovd var «umulig å komme utenom», og den første Kristiansen tenkte på da han så løypeprofilen.

- Var det et vanskelig uttak?

— Ja og nei. Så lenge de tre viser det de viser var det de man ønsker. Men det blir vanskelig når man vet at noen blir skuffet på andre siden. Kristoff har prestert best i klassikerne og til dels i Tour de France, så det er ikke en veldig hyggelig oppgave å si at denne gangen er du ikke god nok. Men i utgangspunktet var valget rimelig rett frem, sier Stig Kristiansen.