Sport

Taus, utskjelt og forbannet

WHISTLER (Ap.no): — Nei. Nei. Nei. Jeg vil ikke snakke, sa Petter Northug (24), og forsvant inn i en bil.

Så skuffet, så skuffet. Rett etter målpassering datt Petter Northug ned på en stol og ble sittende - lenge!
  • Robert Veiåker Johansen

Det utspilte seg et lite drama i den norske langrennsleiren etter målgang i natt.

Ingen med norske pass snakket om 30 kilometeren. Det var synd, for det var et ulidelig spennende og ikke minst ufattelig vakkert skirenn hvor de svenske løperne viste en form for idrettsbroderskap man sjelden ser. Til slutt fikk de to inn blant de tre beste, Marcus Hellner på første og Johan Olsson på tredje. Ære være dem. Men dette er ikke en historie om dem. Dette er en historie om sinne, indignasjon, ja, til og med raseri. «Det norske folk» blandes inn opptil flere ganger av ulike årsaker, og den eneste grunnen til all støyen er den 24 år gamle Petter Northug fra Mosvik i Nord-Trøndelag. «Solkongen», som han syrlig ble omtalt som i pressepaddocken i natt. Artikkelen fortsetter under bildet.

— Han må lære

Han skulle bli den store skiløperen i OL. I går var han et stavbrekk fra å bli det. Kanskje. Men han ble nummer 11. Og i natt gikk treneren hans, Morten Aa Djupvik, langt i å antyde at Petter heller ikke er noen stor idrettsmann. Fordi han ikke ville snakke om skuffelsen sin. - Store idrettsmenn snakker i motgang. Det må han lære seg, han og, sa stakkars Djupvik. «Skyt ikke på budbringeren», heter det. Men Djupvik, som alltid ser ut som han smiler, uansett hvor ille han har det inni seg, ble så til de grader skutt på i går. - Folkeskikk? ville en vite. - Hvorfor er det andre regler for Petter? undret en annen. Så tok en tredje sats: - Her har du verdens beste fotballspillere som bommer på straffe i VM-finalen, men de uttaler seg, og det norske folk sitter kanskje to millioner og ser på, de vil gjerne høre «hva skjedde», kan skiforbundet leve med å ha en slik stjerne? Nei. Skiforbundet kan ikke det. Men skiforbundet kan ikke bære Petter Northug frem til ventende journalister og tvinge ham. Ikke når han ikke vil. Og, om det er noen tvil, Petter Northug gjør som han vil. Hele tiden. Artikkelen fortsetter under bildet.

Forhandlet lenge

  • Jeg får ikke noe særlig kontakt med ham. Han er ikke så lett å ha kontroll på nå. Jeg har sagt til ham at han bør si noe. Det handler om å stå opp når det butter imot, sa Djupvik. Etter en timelang forhandling i smøreboden, forsto de norske lederne at de ikke kom noen vei. Petter Northug gikk gjennom berget av journalister mot en ventende bil. Han flakket med blikket, og var helt tydelig utilpass. Alle ville ha flakket med blikket om de hadde hans sko på seg i natt. Etter det skuffende åpningsrennet mandag, ble han tvunget til å prate. I natt sa han ingenting.

Skinstad ble sint

Det er ikke sikkert at det med manglende pratelyst er Petter Northugs største problem her i Vancouver-OL. Fra dag én har det vært litt rart å se ham på nært hold i de praktfulle Whistler-omgivelsene: Få smil. Lite glede. Han har sett ut som en mann som har isolert seg, kontrasten mellom ham og idrettsstjerner som Aksel Lund Svindal, Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Marit Bjørgen har vært så stor. OL er jo i utgangspunktet en fest. Og idrett er en lek. Men ingenting av det har man blitt minnet om når man har sett inn i Northugs steinansikt. Og - gratulerte han de lykkelige svenskene før han gikk og satte seg på en stol bak målområdet? Ga han dem hyllesten de fortjente (selv om Hellner var uheldig, og tråkket i stykker staven hans)? - Dette handler om norsk langrenn utad. Vi ønsker ikke å fremstå slik, gjentok Morten Aa. Djupvik for tiende gang. - Petter er ikke i stand til å prate med journalistene. Vi i Norges Skiforbund vil ikke at han skal gjøre det på denne måten, men hans følelser er slik akkurat nå, sa den temperamentsfulle sportssjefen Åge Skinstad. Til slutt ble han så «trigget» at han brente løs på en journalist: - Det ser nesten ut som om du er like skuffet som Petter Northug, og det er jo litt spesielt.

Dæhlie bekymret

Skilegenden Bjørn Dæhlie er en av dem som har uttrykt bekymring: «Han er stor i kjeften, og da må han også tåle motgangen og si hei til pressefolkene selv om han blir nummer 30. Faren er at han får puter under armene. Han får de beste sponsoravtalene, og bare nikkedukker rundt seg som hele tiden sier at han er den beste. For den dagen han tror at det kolmmer av seg selv, da er han ferdig». PS! Northug hadde en tilsynelatende svak start på løpet (taktikk), men hentet seg sterkt inn i den siste runden mot stadion. Han var definitivt med i gullkampen da staven hans ble brukket av. Han ble til slutt nummer 11. Martin Johnsrud Sundby ble nummer 18, Tord Asle Gjerdalen nummer 19 og Eldar Rønning nummer 36. Djupvik innrømmer at det var elendig, men uttaler at norske skiherrer har de beste trenerne de kan ha.

Les også

  1. En seier for svensk «laganda»

Les mer om

  1. OL