Sport

Slik er gull-Warholms indre krets: – Mamma gir meg trygghet

Karsten Warholm (21) sanker gullmedaljer. Mamma Kristine Haddal (44) styrer butikken.

Karsten Warholm og mamma Kristine Haddal mellom innledende forsøk og finale på 400 meter i Sandnes i går.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

SANDNES: – Det er ekstremt vanskelig å samle seg igjen. Etter alt som har skjedd må jeg jobbe med motivasjonen, erkjente Warholm etter å ha løpt inn til NM-gull på 400 meter i Sandnes.

Sandnes Idrettspark er familien Ingebrigtsens lekegrind.

Men selfie-køen var likevel størst rundt nasjonens ferske verdensmester på 400 meter hekk. Det var kø utenfor garderoben for å sikre seg både bilder og autografer av Warholm.

21-åringen måtte brøyte seg frem for å rekke premieseremonien. For Warholm er likevel det å skrive autografer og stille opp på selfier den hyggelige delen av alt oppstyret som følger med det å vinne et VM-gull i friidrett.

Trener Leif Olav Alnes og mamma Kristine Haddal fulgte med i bakgrunnen. Sammen utgjør de tre den indre kjernen av «Team Warholm».

Når dagens 400 meter hekk er unnagjort, er sesongen over.

Les også

Warholm tok overlegent NM-gull - men innrømmer at han er lei: – Ekstremt vanskelig

– Mamma gir meg trygghet

Da tar «Warholm AS» over. Butikken styrer mamma og manager Kristine. VM-vinneren er ikke i tvil om at det er riktig å ha sin egen mor som manager.

– Det kan fort bli en ting at hun både er mor og manager, men for meg føles det ikke som problematisk å skille mellom de to rollene. Vi kommuniserer bedre. Og min mor har vært der fra dag 1. Fra da jeg syntes det var kult med UM-gull til jeg vant VM-gull. Den ærlige sannheten bak samarbeidet er at hun er veldig flink. Det er ikke fordi jeg er naiv. Hun gir meg trygghet, en veldig god trygghet, understreker 21-åringen fra Ulsteinvik.

– De er en strålende kombinasjon. Begge er veldig verdibaserte. De kjenner veldig hverandre veldig godt. Det blir få misforståelser i hvilken kurs de skal legge seg på. Hun er veldig flink til å skille mellom rollene. Karsten er veldig heldig som har en sånn manager, mener trener Alnes.

Etter seieren under Bislett Games i midten av juni skjøt interessen for Norges nye friidrettsyndling fart. Ikke bare begynte han å tjene gode penger på å løpe. I startpenger og premiepenger fra Bislett Games til og med Diamond League-avslutningen har han løpt inn rundt 800.000 kroner. Da er ikke bonuser fra sponsorer og draktleverandør Nike inkludert.

I tillegg eksploderte interessen fra sponsorer som vil være med på eventyret.

Les også

Sliten Warholm før sesongslutt: – Nå må jeg roe nervesystemet

Karsten Warholm var i en egen klasse og vant 400 meter på 46,44.

Ikke heltidsansatt

Nå starter jobben med å sortere ut henvendelsene fra interesserte sponsorer. Mamma Kristine understreker at de kommer til å bruke god tid. Og at de ikke nødvendigvis takker ja til de beste pengetilbudene.

– Dette handler om mye mer enn økonomi. Klart økonomi er viktig for å satse, og ha midlene til å gjøre prioriteringene rent sportslig. Men det er ikke drivkraften, sier Kristine Haddal.

Hun er ikke heltidsansatt som manager. VM-heltens mor har fortsatt beholdt jobben i Ulstein Design & Solutions, men måttet gå ned litt i stilling.

– Hva blir den største utfordringen nå fremover, er det å si nei?

– Ja, egentlig. Det blir mye det å si nei. Skal du få resultater, så må du jobbe og trene. Da må du også ha ro. Du kan liksom ikke gjøre så veldig mye utenom. For det tar energi. Det er harde prioriteringer. Sånn må det bli fremover også.

– Hvordan er det å være mor og styre hverdagen til en sønn som plutselig ble verdensmester?

– Nei, det kan du si. Heldigvis har vi gått gradene der også. Karsten ble U18-verdensmester i 2013. Jeg har alltid vært engasjert i Dimna og sittet i styret i klubben helt til sist vinter. Da ble det så mye annet at jeg valgte å trappe ned en del. Fra 2013 har jeg tatt den delen for Karsten, som kanskje klubben hadde måttet ta dersom jeg ikke gjorde det. Karsten har tatt stegene rent sportslig, så har vi som familie også tatt steg i takt med hans fremgang.

– Dere virker veldig jordnære?

– Vi har måttet ta det som kommer. Vi har klart å håndtere situasjonen bra til nå. Jeg ser ingen grunn til at det skal bli annerledes. Og så har vi kjempegod hjelp av Leif, som har den erfaringen han har. Det er veldig godt å ha med seg. Vi tenker veldig likt, vi vet hva vi står for, og det tror jeg er en av suksessfaktorene.

– Når bestemte Karsten seg for at mamma skulle være manager?

– Det skjedde gradvis. Jeg fikk ansvaret da han ble juniorverdensmester i 2013. Men etter hvert merket vi at presset ble større. At det ble større aktivitet. Da stoppet vi opp og sa: "Er det sånn vi vil ha det? Og er gutten fornøyd med å ha det sånn?". Vi konkluderte med at vi kunne ha det sånn, at jeg skulle fortsette å være manager. Så får vi se hva fremtiden bringer.

Les også

I april reklamerte Karsten Warholm for hyttetoaletter: – Nå er han på kartet til store internasjonale aktører

Karsten Warholm vant VM-gull på 400 meter hekk i London for to og en halv uke siden.

Får hjelp av Frøynes og Hoen

Karsten Warholm selv utelukker ikke at teamet en gang i fremtiden utvides. I dag får de også hjelp fra Ståle Jan Frøynes i friidrettsforbundet og Bislett Games-general Steinar Hoen.

– Man prøver å finne samarbeidspartnerne vi stoler på og som er på samme frekvens. Som står for de samme tingene og verdiene. Det gjør vi også i sponsorarbeidet. Vi prøver å finne bedrifter som står for det samme som oss. Derfor hiver vi oss heller ikke på det første og beste. Vi kommer til å bruke høsten på det.

– Ser du noen fallgruver ved å ha mamma som manager?

– Hele denne veien er en fallgruve. Det tror jeg gjelder for alle. Men jeg tror at ved å holde meg til den indre kretsen unngår vi veldig mange fallgruver. Det er også derfor vi gjør det.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Karsten Warholm
  3. Nike