Sport

Godhjertede golfmillionærer

Suzann Pettersen kunne mye om golf før hun dro til USA, men lite om «charity» — veldedighet. Nå bringer hun tradisjonen til Norge.

Suzann Pettersen spiller i Norge til helgen og ønsker å samle inn penger til Right To Play.
  • Arne Hole

Johann Olav Koss er en av dem som kommer til å smile bredest fredag kveld. Han kan sitte igjen med ca. en million kroner til Right To Play etter at noen av de store profilene på LPGA-touren har spilt golf på Bogstad. Og når auksjonarius har gjort en god jobb på festmiddagen.

For tredje gang inviterer Tutta til Suzann Pro Challenge på hjemmeklubben Oslo Golfklubb. Denne gangen skal veldedighetsturneringen spilles som et oppgjør mellom USA og Europa, med fire spillere på hvert lag.

— Jeg har alltid drømt om å ha min egen «charity event», å kunne hjelpe barn. Disse jentene er her for en god sak. Jeg håper de liker byen og banen, sier Tutta og titter bort på sine golfvenninner som er samlet på Hotel Bristol.

— Vi prøver å hjelpe hverandre når vi har slike turneringer. Jeg spiller mellom tre og fem av dem hver sesong. I USA er det stort, og det er ikke uvanlig at vi greier å få inn 500.000 dollar (drøyt 3,5 millioner kroner) på én dag. Sånn sett er det småpenger vi får inn her, men jeg håper å kunne bygge dette større, sten for sten, sier Tutta.

Putting på Aker Brygge

I år har Tutta og hennes medhjelpere forsøkt å kjøre opp til showturneringen en hel uke i forveien. Hver ettermiddag og kveld har besøkende på Aker Brygge kunnet forsøke seg på putting - den kanskje vanskeligste delen av golfen. Eller som det heter på golfspråket: «Driving is funny, putting is money».

I ettermiddag er det finale på Aker Brygge, og da må selvfølgelig showets største stjerne være til stede.

— Blir dette bra oppkjøring til Evian Masters (årets siste majorturnering)?

— Jeg får ikke terpet slag, men spilt mye, så det går greit. Etter at jeg kom hjem har jeg spilt én runde på Tyrifjorden og to på Bogstad med sponsorer og partnere.

Kanonform i én måned

Topp-ti-plasseringene har rullet inn for Tutta i hele august, men i siste turnering sprakk hun - etter å ha ledet før siste dag.

— Jeg følte meg egentlig litt hanglete før den siste turneringen, men så gikk det likevel bra - spesielt lørdag. Men søndag ble det bare stang ut, forklarer Oslo-jenta, som endte på 16. plass. Lørdag er det ikke resultatet som teller, men å kunne samle inn forhåpentlig mer enn fjorårets million. 275.000 av dem kom fra mannen som vant budet på en golfdag med Tutta!

— Det er jeg vel verd? sier golfesset og skratter. Hun gleder seg stort til morgendagen.

— Vi har drevet mer PR enn før. Jeg håper det blir en happening hvor hele familier kommer for å oppleve god golf og ha det hyggelig. Golfen i Norge trenger litt oppmerksomhet.

Og Koss trenger penger til Right To Play.

FAKTA

Lagene:

Europa-laget

Suzann Pettersen (33). Vertinnen er feltets beste. 14 seire på LPGA. Syv seire på Europatouren. To majortitler. Nummer fire i verden. Skal prøve å forsvare majortittelen i Evian Masters neste uke.

Caroline Martens (27). Europatourspiller som kommer i sjeldent bra selskap. Ligger på 113. plass på Europatouren og er i utgangspunktet noen hakk dårligere enn resten av feltet.

Sandra Gal (29). Tysker som har vært på LPGA-touren siden 2008. Én seier. På Solheim-Cup-laget i 2011. Nummer 48 på verdensrankingen.

Anna Nordqvist (27). Svenskejenta har hatt sin beste sesong noen gang og ligger på 10. plass på verdensrankingen. Har to seire i år og er nummer fem på pengelisten.

USA-laget

Natalie Gulbis (31). Én majorseier og tre Solheim Cup-deltagelser. Populær spiller som også har vært vært bikinimodell i Sports Illustrated.

Lexi Thompson (19). Barnestjerne som har greid å følge opp. Kommer til å imponere på Bogstad i morgen med sine lange slag. Kvalifiserte seg til US Open som 12-åring!

Paula Creamer (28). Ti seire på LPGA-touren, inkludert en major. Kalles for The Pink Panther fordi hun elsker å kle seg i rosa. Karismatisk spiller.

Jessica Korda (21). Burde kanskje ha spilt tennis som datter av tennisprofilene Petr Korda og Regina Rajchrtova. Har byttet til amerikanske statsborgerskap. Kom på touren som 17-åring.

Les mer om

  1. Golf
  2. Suzann Pettersen