Sport

Global oppvarming truer sommer-OL i fremtiden

Oslo er en av de «heldige byene» som fortsatt kan arrangere sommer-OL i 2085 om vi ikke stopper klimaendringene.

Edvald Boasson Hagen måtte gi opp under landeveisrittet i Rio i begynnelsen av OL. Harde motbakker og varmen var årsaken følge den norske syklisten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • Arild Færaas

Forskningsartikkelen som er publisert i det anerkjente tidsskriftetLancetviser at det ikke bare er vintersporten som kan være truet av den globale oppvarmingen.

Også sommeridrettene kan påvirkes. Edvald Boasson Hagen pekte i begynnelsen av Rio-OL på varmen (over 30 grader i skyggen) som en av årsaken til at han brøt landeveisrittet.

Men den varmen i Rio under den brasilianske «vinteren» er beskjeden sammenlignet med hva vi kan få mange andre steder sommerstid, og iallfall om vi ikke stopper klimaendringene.

Det er forskere fra New Zealand, USA og Kypros som står bak artikkelen.

Bare 33 mulige byer

Bare 33 av 645 undersøkte byer regnes å være trygge arrangørbyer for sommer-OL i 2085 om klimaendringene ikke blir stoppet

Helt konkret har forskerne sett på hvor trygt det er for maratonløpere å gjennomføre den drøyt 42 kilometer distansen på sommerstid. Under 26 grader i skyggen regnes som trygt, og byer som ikke har mer enn 10 prosent sjanse for denne temperaturen ved OL-tider regnes som trygge OL-byer.

Aircondition kan brukes i mange idretter, både innendørs og muligens også på stadion, men på en maraton? Og hva er et OL uten et maraton?

I tillegg til temperatur har forskerne sett på fuktighet og vind. Premisset er at klimautslippene fortsetter som nå, og vi ikke greier å få gjort noe særlig med den globale oppvarmingen.

Interessert i flere saker om temaet? Da anbefaler vi disse:

Forskerne har sett på byer med minst 600.000 innbyggere og som ikke ligger høyere enn 1600 meter over havet. Bare byer på den nordlige halvkule er tatt med i undersøkelsen.

Det skal sies at flere av byene som er undersøkt også i dag, uten en global oppvarming på cirka én grad, er for varme til for å kunne arrangere trygge maratonløp. Det gjelder for eksempel flere byer i Afrika og Asia.

Også Rio de Janeiro-OL midt på vinteren kan strengt tatt være for varmt til å arrangere et trygt maraton. Maratonet i Rio gikk på morgenen, men temperaturen var helt oppe i 30 grader i skyggen senere på dagen da maraton for kvinner ble avviklet.

Oslo kan ha sommer-OL

Tokyo som skal ha sommer-OL i 2020 vil være for varmt i 2085. Det vil også byer som Istanbul, Madrid, Roma, Paris og Budapest være. Alle disse byene var/er med i konkurransen om OL i 2020/2024. Om vi skal arrangere sommer-OL når det er sommer i nord, vil det se ut som OL stort sett vil bli arrangert i Nord-Europa, vest i Nord-Amerika. Eller i byer sør i Latin-Amerika, Afrika og Oseania når det er vinter der.

Det er 25 byer i Vest-Europa som passerer «maraton-testen». Oslo og de andre nordiske hovedstedene passerer testen. Det gjør også byer som Dublin, Amsterdam, London og en rekke andre britiske byer. Men ingen storbyer i Sentral— eller Sør-Europa gjør det.

Utenfor Vest-Europa regnes bare 8 av 543 byer for å være byer med lav risiko for farlig maraton-hete.

Det er St. Petersburg og Krasnojarsk i Russland, Riga i Latvia, Bishkek i Kirgisistan, Ulan Bator i Mongolia, San Francisco i USA og de canadiske byene Calgary og Vancouver. De to siste har tidligere arrangert vinter-OL.

Lenger oppe i saken kan du se et kart som viser de «trygge» sommer-ol-byene.

– Vanskeligere å jobbe utendørs

– Om verdens beste idrettsutøvere trenger å bli beskyttet fra klimaendringer, hva med oss andre? spør forsker Alistair Woodward ifølgeRadio New Zealand.

Han er en av forfatterne bak forskningsartikkelen

Professor peker også på at mer sommerhete vil kunne gjøre livet vanskeligere for dem som må jobbe utendørs, for eksempel bygningsarbeidere eller de som jobber i jordbrukssektoren.

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Her er verdens verste og beste byer for bilister

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ekstremsommeren i fjor tyder på klimaendringer, mener forskere

 3. VERDEN
  Publisert:

  Et av verdens kaldeste steder setter varmerekord. Det er dårlig nytt for klimaet.

 4. VITEN
  Publisert:

  Globale værdata viser klimaendringer hver eneste dag siden 2012

 5. VERDEN
  Publisert:

  EUs klimabyrå: Juli var den varmeste måneden som noensinne er registrert

 6. VERDEN
  Publisert:

  Dette skjedde også under siste istid. Da ble vår del av verden forandret svært raskt.