Sport

Denne travstjernen er «bråkjekk som Northug og har utstrålingen til Johaug»

Den nye, norske travstjernen B.B.S. Sugarlight har imponert mange.

B.B.S. Sugarlight har utviklet seg fra en klumpete, norsk hverdagshest til å bli en bejublet, internasjonal travstjerne. Foto: Eirik Stenhaug/Equus

 • Rolf-henning Pedersen

B.B.S. Sugarlight er den sanne historien om den stygge andungen som ble til svane. Da passer det godt at søndagens Copenhagen Cup med 500.000 kroner i førstepremie er neste oppgave. Historien om nå 6-årige B.B.S. Sugarlight er et eventyr hvor kapitlene fortsatt skrives, og innholdet kan måle seg med det H. C. Andersen skrev for 171 år siden. Nå blir aldri Fredrikstadtraveren noen svane, men han har gjennomgått en forvandling som savner sidestykke i norsk og internasjonal travsport.

Les også

Norsk hest løp inn til millionpremie i Sverige

Sammenliknes med Bjørgen

— I norsk skisport er det bare Marit Bjørgen som har gjennomgått samme forvandling, sier Åge Skinstad, travsportsinteressert og avtroppende langrennssjef, og trekker en parallell til historiens beste kvinnelige langrennsløper.

I sesongen 2008/09 ble Bjørgen nummer ti i verdenscupen og endte uten medalje i VM i Liberec. Året etter tok hun tre OL-gull i Vancouver, og siden har hun aldri sett seg tilbake.

For B.B.S. Sugarlight er forvandlingen enda større. I sine to første år på travbanen liknet vallaken (kastrert hingst, red anm) på alt annet enn en kommende internasjonal stjerne. En nyttig hverdagshest som tjente til fôret, men som ingen så på to ganger i banen.

Så tok deleier og amatørtrener Fredrik Solberg en telefon som skulle forandre både han og hestens liv for alltid.

— Jeg kjente at B.B.S. Sugarlight hadde et uforløst potensial, men klarte ikke å få det ut. Derfor meldte jeg hesten til et løp i Göteborg 9. januar i fjor, og satte opp den svenske topptreneren Peter Untersteiner som kusk. Det har jeg ikke angret på, sier Fredrik Solberg med et stort smil om munnen.

Les også

Kalla om Bjørgen-beskjeden: - Jeg ble veldig glad

Endret utstyret, ble stjerne

B.B.S. Sugarlight leverte et ok løp til annen og tjente 12 600 kroner. Det ble starten på den ekstreme forvandlingen. Mens hesten som 3— og 4-åring hadde vunnet seks løp på 41 starter og tjent snaue 300 000 kroner har han etterpå tatt 12 seire på 19 starter og tjent 3,4 millioner. I sin siste start pulveriserte han resten av europaeliten og vant 1,5 millioner kroner i Olympiatravet i Göteborg på ny banerekord.

— Peter fjernet baksko og belegg, satte på skylapper og ny sulky, sier Solberg og siden har verken han eller hesten sett seg tilbake. I løpet av 16 måneder har hesten gjennomgått en ekstrem forvandling.

- Bråkjekk som Northug

«B.B.S. Sugarlight kjenner ikke melkesyre, er bråkjekk som Northug og har utstrålingen til Johaug», beskriver svenske Aftonbladets travkommentator Micke Nybrink, som har forelsket seg i den norske traveren.

Petter Northug er kjent for å slenge litt med leppa. Foto: NTB SCANPIX

Han sammenlikner B.B.S. Sugarlight med de kenyanske løperne.«Hesten er svartbrun, spinkel og det er mest armer og ben som en kenyansk løper. I oppvarmingen er han ikke mye å se på, men i løpet er han en tiger som aldri blir trøtt», skryter Nybrink, aldri så lite misunnelig på at Norge endelig har fått fram ikke bare én, men to travstjerner i løpet av ett år.

«B.B.S. Sugarlight bryr seg ikke om løpsopplegg eller taktikk. Hesten er kanskje det største forvandlingsnummeret i travsportshistorien», mener den svenske eksperten.

Les også

Johaug og Weng barker sammen til prestisjeduell opp fryktet stigning

Ingen la inn bud

Og historien blir ikke dårligere av at B.B.S. Sugarlight trenes av en amatør og deleies av to pensjonister fra Fredrikstad. Og var så lite populær at ingen ville kjøpe hesten da han ble vist fram på auksjon som åring.

— Det passet meg bra, da ble han jo billig da jeg kjøpte ham et par måneder etterpå, sier Solberg og kan smile hele veien til banken med en hest som i dag er verdt mange millioner.

Og søndag kan det bli 500.000 kroner til på konto. Da skal B.B.S. Sugarlight starte i Copenhagen Cup på Charlottenlund Travbane i København. Denne gangen har 6-åringen fått tildelt spor i annen rekke bak bilen, noe som normalt er en ulempe for hesten som er så startrask at han har vunnet sine fleste løp fra tet.

— Sportrekningen gikk ikke vår vei, men både Peter (Untersteiner, kusk) og jeg mener at det kan være godt for hesten å få et løp i rygg, for så å bruke speedrykket til slutt. B.B.S. Sugarlight er bare blitt piggere etter løpet sist, og jeg stiller med en hest i toppform, forsikrer Fredrik Solberg.

Også vår andre internasjonale stjerne, Support Justice, er på plass i København. Han var storfavoritt til å vinne Olympiatravet, men fikk et tøft løp og ble firer. Også han har trukket bakspor, og således hemmes begge de to norske forhåndsfavorittene av dårlige startspor.

PS! Både B.B.S. Sugarlight og Support Justice er invitert til verdens største sprintløp for eldre hester, Elitloppet på Solvalla, søndag 31. mai.

 1. Les også

  Sjeik gir bort 47 millioner etter norsk galoppsuksess

 2. Les også

  Norsk jockey red inn 47 millioner i Dubai

 3. Les også

  Kowalczyk: - Rivalene mine ler av meg

Relevante artikler

 1. SPORT

  Norsk travnedtur i København

 2. SPORT

  B.B.S. Sugarlight vant Oslo Grand Prix

 3. SPORT

  Norsk hest løp inn til millionpremie i Sverige

 4. SPORT

  Svenskevitsen som ble verd 5,5 mill.

 5. SPORT

  VM og millionpremie frister B.B.S Sugarlight

 6. SPORT

  Ikke rart hesten ler av denne historien