Sport

Et uttrykk Trump brukte i debatten, vekker harme blant idrettsstjerner

— Vær så snill. Slutt å si det.

 • Nicholas Bergh

Fredag blåste det opp til mediestorm i USA, etter at et klipp der Donald Trump kommer med svært nedsettende kommentarer om kvinner ble lekket.

I det 11 år gamle videoklippet snakket Trump blant annet om et forsøk på å få en gift kvinne til sengs, å beføle kjønnsorganene til kvinner og om hvordan kvinner lar han gjøre hva som helst fordi han er en kjendis.

Under presidentdebatten natt til mandag beklaget Trump kommentarene. Han avfeiet dem samtidig som «locker-room talk» — som kan oversettes til «garderobesnakk».

Atlanta Falcons-spiller Jacob Tamme er ikke særlig begeistret for Donald Trump. Her prøver han å unngå en takling fra Washington Redskins-spiller Dashon Goldson under en kamp i oktober 2015. Foto: USA TODAY/NTB SCANPIX

Den unnskyldningen vekker harme blant amerikanske idrettsutøvere, som ikke vil bli assosiert med den type kommentarer Trump kom med.— Vær så snill. Slutt å si «garderobesnakk», skriver Jacob Tamme, som spiller for Atlanta Falcons i NFL, på sin Twitter-konto.

— Det er ikke normalt (å snakke slik, journ. anm). Og selv om det hadde vært normalt, hadde det ikke vært riktig, fortsetter Tamme i en annen Twitter-melding.

FIKK DU MED DEG DETTE? At presidentdebattene kolliderte med fotballkamper, fikk Trump til å lansere konspirasjonsteori.

- Jeg blir fornærmet

Tamme er én av flere idrettsstjerner som kommenterte Trumps forklaring på sosiale medier. Her er noen av de andre reaksjonene:

— Jeg jobber i en gardeobe hver dag. Det der er ikke «garderobesnakk». Bare så dere vet det, skriver Kansas City Chiefs-wide receiver Chris Conley påsin Twitter-konto.

— Har jeg vært i hver eneste garderobe? Nei. Men de jeg kjenner og respekterer snakker ikke slik. De snakker om damer, men ikke på den måten. Punktum.

Martina Navratilova stempler Donald Trump som «kriminell» i en Twitter-tirade mot presidentkandidaten. Foto: REUTERS

Også Robbie Rogers, en fotballspiller som fikk mye oppmerksomhet da han sto frem som homofil i 2013, fordømmer Trump.— Jeg blir fornærmet som idrettsutøver av at Donald Trump stadig bruker begrepet «garderobesnakk» som en unnskyldning, skriver Rogers i en Twitter-melding.

Basketballstjernen Jamal Crawford er tilsynelatende også forundret. «Garderobe?», skriver Crawford på Twitter.

— «Garderobesnakk?» Aldri i livet. Dette var Trump akkuratt som han er. Autentisk. Ekkel. Kriminell. Og så videre, skriver tennislegenden Martina Navratilova på Twitter.

Sterke reaksjoner etter ny Olympiatoppen-avsløring: - På utenlandsk kalles det korrupsjon.

Trump: - Ikke stolt av det

Ifølge CNN brukte Trump-begrepet «garderobesnakk» tre ganger i løpet av nattens debatt, som varte halvannen time. Ved et av tilfellene brukte han unnskyldningen som en overgang til å snakke om sine planer for å bekjempe terrororganisasjonen IS.

Trump gjorde det klart gjentatte ganger at han ikke var stolt av kommentarene han kom med for 11 år siden.

— Det var «garderobesnakk», som jeg har sagt. Det var «garderobesnakk». Jeg er ikke stolt av det. Jeg er en person har stor respekt for mennesker, for familien min, for menneskene i dette landet. Og jeg er definitivt ikke stolt av det. Men det skjedde, sa Trump.

Trump er forøvrig svært idrettsinteressert. Han har blant annet blitt sett flere ganger på kampene til baseballagene New York Mets og New York Yankees.

I 2014 gjorde han også et forsøk på å kjøpe NFL-laget Buffalo Bills. Trump har dessuten et godt forhold til den norske golfspilleren Suzann «Tutta» Pettersen, som fortalte at hun tidligere har snakket «skit» med republikanernes presidentkandidat.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport, en sykkel-VM-spesial: Ekspertene enige — Kristoff vinner ikke gull.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  CNN-måling: Ny storseier til Clinton

 2. VERDEN
  Publisert:

  Siste presidentduell i natt: Donald Trumps siste sjanse

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump går til Twitter-krig mot sine egne

 4. VERDEN
  Publisert:

  Se høydepunktene fra nattens presidentdebatt

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump kan ha gjort den verste debattmissen dagen derpå

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump/Clinton-debatten: «Jeg er muslim og ønsker å politianmelde en gal mann som truer en kvinne på en scene i Missouri»