Sport

Regjeringen vil fjerne proffboksingsforbudet

Regjeringen fremmer fredag et lovforslag for Stortinget om å tillate proffboksing i Norge.

svp://20475?view=bt
  • NTB

Regjeringen fremmet fredag et lovforslag for Stortinget om å tillate proffboksing i Norge. Den har også fastsatt nødvendige endringer i knockoutforskriften.

— Dagen begynte ganske dårlig da jeg satt fast i trafikk og fikk trøbbel med flyet mitt. Men her har ting bare vært fantastisk og gledelig. Meldingen om dette er utrolig positivt for hele bokse-Norge, sier Brækhus til VG.

Cecilia Brækhus gliste bredt etter seieren over kroatiske Ivana Habazin sist måned. Nå kan hun snart få bokse på norsk jord.

Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981, men i april i år foreslo regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet å fjerne forbudet.

— Legge til rette for proffboksing

Fredag ble det klart at Regjeringen har fremmet en proposisjon for Stortinget om å oppheve loven som forbyr profesjonelle boksekamper på norsk jord.

– Regjeringen ønsker å legge til rette for at profesjonell boksing kan utøves i Norge. Oppheving av proffbokseloven er en forutsetning for å oppnå dette, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

– En oppheving av proffbokseloven vil innebære at profesjonell boksing blir regulert av knockoutloven og den tilhørende knockoutforskriften i likhet med andre kampaktiviteter som tillater knockout. I tillegg til å fremme lovforslag om å oppheve proffbokseloven, har regjeringen i dag fastsatt endringer i knockoutforskriften, heter det.

— Denne lovendringen er noe Norges bokseforbund har kjempet for i flere år og presset på etter at AIBA endret sitt reglement som kom i konflikt med norsk lov. Dette viser at regjeringen legger til rette for internasjonal idrett på lik linje med resten av verden, sier generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen, til VG.

Avstemning på Stortinget

Kårstein Eidem Løvaas (Høyre) sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Han var til stede da Cecilia Brækhus ble første kvinnelige bokser til å sikre alle de fire store verdensmesterbeltene, i København sist måned.

Nå jubler han over at proffboksing er et stort steg nærmere å komme til Norge.

— Dette forslaget er i tråd med det vi ønsker å få til, så håper jeg at vi klarer å finne et flertall i Stortinget. Høyre og Fremskrittspartiet er enige i denne saken, og jeg har gjennom media opplevd at i hvert fall Venstre stiller seg positive, sier Løvaas til BT.

– Venstre har programfestet å tillatte proffboksing i Norge. Vi må se på forslaget og vurdere om rammeverket er godt nok. Men så lenge det er et fornuftig regelverk, er vår intensjon at proffboksing bør tillates, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn til NTB.

I KrF er tvilen derimot dominerende, selv om partiet stemte for et forslag om å tillate proffboksing i forrige periode.

– Dette må jeg ta opp i stortingsgruppa. Selv er jeg skeptisk ut fra medisinske argumenter, sier kulturpolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF.

FORNØYD: Stortingspolitir Kårstein Eidem Løvaas (Høyre) (th), her med og Morten Stordalen (Frp).

Saksgangen videre blir at proposisjonen blir behandlet i den nevnte komiteen på Stortinget, og at det stemmes over. Løvaas peker på at budsjettarbeidet som pågår der nå, kan gjøre at det drøyer litt før det skjer.— Men jeg håper vi i hvert fall klarer å vedta dette før jul. Da kan det kanskje være naturlig å sikte mot en Brækhus-kamp i Norge sent i vinter eller tidlig i vår, sier han.

Løvaas mener det er absurd at en verdensmester Brækhus ikke har fått drive idretten sin på norsk jord.

— Hun har ikke hatt lov til det, samtidig som både den tidligere og nåværende kulturministeren sender henne gratulasjoner hver gang hun vinner.

Lihaug: - Fantatsisk om det går gjennom

Proffbokser Tim-Robin Lihaug fra Sotra gleder seg stort over nyheten om lovforslaget.

— Går det gjennom er det fantastisk, men jeg tør ikke juble for fullt før ting er helt sikkert. Jeg håper veldig sterkt at de klarer det, sier han til BT fra sin base på den spanske østkysten.

- Hva vil det bety for deg å få bokse i Norge?

— Det vil forandre mye for meg. Kanskje kan det også gjøre ting som å få sponsorer enklere. Ellers har jeg jo en drøm om å få bokse i Sotra Arena, og nå ser det jo lysere ut enn noen gang for den drømmen.

Regjeringen har vedtatt følgende endringer i knockoutforskriften:

  • Godkjenningsnemnda skal kunne gi unntak fra bestemmelsen om kamplengde for kamper med lav til moderat skaderisiko. Nemnda skal også kunne gi unntak for tittelkamper for erfarne utøvere, samt for internasjonale mesterskap.
  • Hjelm vil ikke lenger være obligatorisk beskyttelsesutstyr.
  • Godkjenningsnemnda skal på grunnlag av søknad kunne gi individuell dispensasjon for utøvere over 34 år.
  • Godkjenning skal bare kunne gis når det dokumenteres at søker driver et antidopingarbeid i overensstemmelse med Verdens Antidopingbyrås (WADA) kodeks.

Les også

  1. - Brækhus bokser helt sikkert igjen før jul

  2. Nytt lovforslag åpner for Brækhus-kamp i Norge

svp://20475?view=bt

Les mer om

  1. Boksing
  2. Cecilia Brækhus