«Helt uakseptabelt», sier USAs lag. Men Hegle Svendsen & Co. vil ikke boikotte verdenscup i Russland.

Emil Hegle Svendsen innrømmer at han er skeptisk.

Emil Hegle Svendsen vil ikke boikotte verdenscupen i Russland.

PYEONGCHANG: – Det er jo opp til dem. Jeg er ikke for boikott som virkemiddel. Det er ikke noe jeg kommer til å gjøre, i hvert fall.

Det sier Emil Hegle Svendsen til Adresseavisen på Medal plaza etter å ha blitt tildelt sølvmedalje for OL-stafetten lørdag.

Det amerikanske skiskytterforbundet sendte lørdag ut en pressemelding med beskjed om at de ikke kommer til å delta i verdenscupavslutningen i russiske Tjumen.

«Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) avgjørelse om å la Tjumen få arrangere verdenscupen er helt uakseptabelt. Av hensyn til kampen for en ren sport og vår egen sikkerhet, kan vi ikke delta med god samvittighet», står det i pressemeldingen skiskytteren Susan Dunklee delte på Twitter.

Les også

Svenskene i ekstase etter «sensasjonelt» OL-gull: – Hva er det egentlig som skjer?

Skeptisk

Den boikotten kommer altså ikke Hegle Svendsen til å følge opp.

– Hva synes du om at de velger å boikotte?

– Det er en måte å uttrykke sin skepsis på, og det er fair det. Det får de stå for selv.

– Er dere skeptiske?

– Klart vi er det. Når det har vært så mye rart som har skjedd, så er vi skeptiske. Det er ikke vil om at det har foregått snusk borti der. Sånn sett er det fair at noen nasjoner bruker det som virkemiddel.

– Hva mener du er rett virkemiddel?

– Jeg synes det er riktig å la de som driver med antidoping, Wada og eventuelt CAS, få gjøre jobben sin i fred. Jeg er ikke for å påvirke på sånne måter som boikott.

Les også

Superstjernen Vonn fikk se bilder av sin norske slekt: – Holy shit! Nå må jeg gråte.

Forbundets svar

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bestemt seg for ikke å arrangere verdenscup i Russland på ubestemt tid.

Men selv om det internasjonale antidopingbyrået (Wada) fortsatt ikke har godkjent Russlands antidopingarbeid, lar altså Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Tjumen få beholde verdenscupavslutningen.

– Vi har sagt at vi er imot at nasjoner som ikke er godkjente etter Wada-koden får store arrangement, men pr. nå er vi avventende og kommer ikke til å gjøre noe boikottgrep, sier generalsekretær Rakel Rauntun i Norges skiskytterforbund til NRK.

Johannes Thingnes Bø har ikke sterke meninger om at Russland arrangere verdenscupavslutningen. Her er han sammen med bror Tarjei Bø på medaljeseremonien etter herrestafetten.

– Har ingen sterk formening

Og Emil Hegle Svendsen følger den tankegangen. Det gjør også Johannes Thingnes Bø.

Han sier at USA må stå for sitt eget valg.

– De har en sterk formening om det. Personlig har jeg ikke det. Jeg har ikke lagt noe energi i det opplegget der, og fokuserer heller på mine skirenn og hva jeg kan gjøre bedre. Så lenge IBU lar dem arrangere, skal det litt til å gå imot, sier han.

Les også

Britisk storavis har gravd i norsk idrett. Hevder dette er hemmeligheten bak suksessen.

Den olympiske mesteren fra normaldistansen kjemper mot Martin Fourcade om sammenlagttittelen i verdenscupen.

– Det teller litt inn, ja. Jeg tviler på at franskmannen kommer til å stå over, og da kan heller ikke jeg det. Det kommer ikke på tale, sier han, og legger til:

– Skal en boikott funke må alle de store, og egentlig samtlige, gjøre det. En halvveis boikott er aldri en god boikott, sier han.