Sport

Tromsø-ordfører: - Har ikke greid å gjøre OL til et nasjonsprosjekt

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) stiller seg ikke på partiets linje i kampen om å få OL til Oslo i 2022.

  • Tobias Stein Eilertsen
    iTromsø

TROMSØ: Onsdag skal Høyres 48 stortingsrepresentanter, 10 statsråder og statsminister Erna Solberg, møtes på Stortinget for å avgjøre hva statsministeren og regjeringen bør gjøre med OL-søknaden.

Ifølge VG vil møtet startet med at leder i Stortingets kulturkomité, Svein Harberg (H), anbefaler sine partifeller å si et «betinget ja» til OL.

Samtidig er ikke partifellene i nord på lik linje.

– Jeg er motstander

Allerede i forrige uke ble det klar at Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H), er imot en ny norsk OL-søknad.

– Jeg er motstander. Dels fordi man ikke har klart å gjøre dette til et landsprosjekt, og dels fordi IOC beveger seg stadig lengre vekk fra den olympiske idé, og fortsetter å gi seg selv privilegier, sa Hjort på direkte spørsmål om hva han selv mener i OL-saken.

Hele 87 prosent av Tromsøs befolkning er imot at Oslo skal arrangere OL i 2022. Det viser en undersøkelse som Norfakta har gjort for iTromsø. Bare 7 prosent av de spurte er for OL i Oslo.

Hjort mener motstanden i Tromsøs befolkning slett ikke er overraskende.

– Det er slett ikke overraskende. Jeg har et klart inntrykk av at det norske folks holdning til OL bare har blitt mer og mer negativ. Ikke kun i landsdelen, men i hele Norge. Man har ikke klart å gjøre dette til et nasjonsprosjekt; et prosjekt som gir hele landet eierskap. Jeg har hele tiden sagt at om man skulle lykkes med dette, måtte man gjøre dette til et nasjonalt olympisk løft. I det legger jeg at man måtte ha klare mål om å utvikle idrettsanlegg over hele landet, ikke alene OL-anleggene. På denne måten ville det ganske land gjennom «OL-løftet» få anleggsmessige forutsetninger til å kunne produsere fremtidens olympiere, sier Hjort.

— Mot folkets vilje

Også finansbyråd i Tromsø kommune, Anne Berit Figenschau (H), har erklært seg selv som OL-motstander.

MOT: Anne Berit Figenschau håper Høyre ikke vil gi en ubegrenset statsgaranti og et ukjent antall milliarder til en folkefest mot folkets vilje.

I et innlegg på Facebook med nærmere 900 likes og 200 delinger, utdyper Figenschau hvorfor hun var for et Tromsø-OL, men hvorfor hun er imot Oslo-OL.– Tromsø-OL handlet om mye mer enn selve idrettsfesten. Tromsø-OL skulle bidra til et løft i en landsdel som er rik på ressurser, men som har behov for mer kompetanse, økt profesjonalitet i næringslivet, bygging av infrastruktur og flere idrettsanlegg. I oktober 2008 sa Idrettsstyret nei til Tromsøs OL-søknad. Begrunnelsen var at konseptet på 28,6 mrd ble for dyrt. Man skulle heller prioritere å få ned etterslepet og bygge idrettsanlegg for barn og unge over hele landet. Jeg aksepterte faktisk den begrunnelsen, skriver Figenschau.

Figenschau utdyper også hvordan idrettsstyret i ettertid endret holdning, med å stå bak en dyrere søknad (35 mrd.), og hvordan Tromsø-OL, som hadde bredere støtte i befolkningen enn et Oslo-OL, ble vraket fordi det ikke hadde «folkets støtte», og at det var alfa omega for å søke om et OL.

– Jeg har drevet med idrett i mange år. Jeg er utrolig glad i idrett. En av de viktigste prinsippene i idretten er fair play. Det må være like regler for alle. Utover det skal man konkurrere — knallhardt! Jeg er bekymret for fair play i denne saken, skriver Figenschau, og kommer også med en oppfordring til eget parti:

– I følge Dagens Næringsliv på lørdag går det mot en statsgaranti for Oslo 2022. Men denne uka skal Høyres stortingsgruppe diskutere saken. Jeg håper politikerne ikke gir en ubegrenset statsgaranti og et ukjent antall milliarder til en folkefest mot folkets vilje.

Les også

  1. En av tre snur i ny OL-meningsmåling

  2. - Trenger ikke være rakettforsker for å se at det er betydelig OL-motstand