Svindal mister resten av sesongen: - Helt sikker på at han er tilbake neste år

Aksel Lund Svindal ble operert tirsdag, og blir ikke å se i alpinløypa resten av denne sesongen.

Aksel Lunds Svindals sesong er over.

Aksel Lund Svindal skriver på sin Instagram-konto at han mister resten av sesongen.

Alpinstjernen melder at han har vært gjennom nok en operasjon.

– Helt siden utforen i Val Gardena har jeg hatt en rar følelse i kneet. Noe kjentes ikke riktig. Vi gjorde noen undersøkelser, men fant ikke helt ut hva det kunne være, skriver Svindal.

– Sammen med legeteamet tok jeg avgjørelsen om at det måtte en ny operasjon til. Der fant de at menisken ikke lenger er festet til beinet. Det er ikke særlig bra i ei utforløype, skriver Svindal, som bekrefter at sesongen er over:

– Den gode nyheten er at det er veldig gode sjanser for at det blir mye bedre til neste vinter. Den dårlige er at det er tilbake til krykkene, og ikke noe mer skikjøring i vinter.

NRKs alpinekspert Kjetil André Aamodt tror fullt og fast på at Svindal kommer tilbake.

- Det er selvsagt synd at han må gi seg nå like før VM. Han er jo en av alpinsirkusets største stjerner. Men når han først har operert kneet, så virker det som en overkommelig skade, og jeg håper at de har fått ordnet opp i det, og at brusken holder, sier han til NTB.

Aamodt er helt sikker på at Svindal er klar til OL neste sesong.

- Ja, jeg tror helt sikkert at han er tilbake for fullt til neste sesong. Da er det jo snakk om OL. Jeg tror han har både lysten og energien som skal til for å ta seg tilbake. Han har minst 100 renn igjen i seg

Landslagslege Marc Strauss opererte alpinistens høyre kne i Oslo tirsdag morgen. Operasjonen gikk som planlagt og var uten komplikasjoner. Strauss mener det var helt riktig å operere.

– Vi er litt usikre på hvordan det var fra før. Vi skal se på tidligere journaler fra Innsbruck. Jeg mener det er samme området som har vært sydd tidligere, men det så mer ut som en fersk skade enn en tidligere skade, sier Strauss til Aftenposten.

– Så det er noe som har skjedd nå?

– Tilsynelatende. Men vi vet det ikke helt sikkert. Det er i hvert fall noe som har endret seg siden Val Gardena. Da følte han at noe skjedde, at smertene endret seg litt. Det har ikke vært et fall eller noe lignende, men dette er en idrett med høy belastning. Det er mange store hopp og dype landinger. Han hadde en liten vridning i Val Gardena. Om det er en kombinasjon av disse tingene, eller om det er en enkeltstående hendelse, det vet vi ikke.

Seks måneder uten ski

Aksel Lund Svindal ble operert tirsdag og kan ikke stå på ski før på sensommeren. Nå skal han trene seg opp igjen for å komme tilbake i utforløypa nok en gang.

– Vi begynner med et treningsopplegg som til dels er konservativt, men som fremdeles er aktivt. Det blir en del restriksjoner til å begynne med. Det blir mye krykker i starten, så øker vi etterhvert. Det blir seks måneder uten ski, forteller landslagslegen.

– Har man tatt sjanser ved at man lot ham kjøre på ski?

– Nei, det mener jeg ikke. Vi har snakket om det. Vi har fulgt ham veldig tett og nøye. Vi har hatt tett kontakt med ham, til tross for at han har vært borte. Både jeg og fysio har hatt jevnlig kontakt med ham. Det har vært en felles vurdering. Jeg mener helt klart at det har vært forsvarlig å la han kjøre, ellers hadde vi tatt han ut av konkurranse, svarer Strauss.

Glad for å ha fått svar

Sportssjef for alpint i Norges Skiforbund, Claus Ryste, er opptatt av å fokusere på det positive i Svindals situasjon.

– I de dårlige nyhetene om han er ute for sesongen er det også noen gode om at vi har fått svar på hva som har plaget han, og at prognosene på det han har gjort i dag er gode. Det har ikke fungert, og det er viktig å ha fokus på å få det kneet bra igjen, sier han til Adresseavisen.

Han har ikke snakket med Svindal etter operasjonen.

– Han er et råskinn på å fokusere på det han kan gjøre noe med og komme tilbake. Det har han vist tidligere. Aksel er en stor profil i laget, og en rå fyr å ha med seg i laget, han er en bauta. Vi kommer til å savne han der, men det er mye viktigere at han blir helt frisk og blir klar til å gjøre det han er en av verdens beste til å gjøre, sier Ryste.

Målet nå er å gjøre kneet til Svindal så sterkt som mulig før OL i 2018.

– Det er veldig trist

Eurosport alpinkommentator, Håkon Bjercke, synes at det er trist at Svindal nok en gang er rammet av en alvorlig skade.

– Det er veldig trist, men han skal ha de knærne resten av livet, og det kan det være greit å ta hensyn til. Uten at jeg kan snakke for han tror jeg at OL neste år ligger i bakhodet hans, sier Bjercke, og mener en operasjon nå kan føre til at Svindal kan få en ordentlig oppkjøring til neste sesong.

Han mener at sesongavbrekket gjør at miljøet i laget ikke er optimalt, men at resultatene viser at de får det til å fungere, selv uten lederskikkelsen Svindal.

– Det har vært litt på halv tolv på grunn av skaden, og han har ikke vært med like mye som han hadde i en sesong hvor han ikke var skadet. Så gutta er nok litt vant til det, samtidig som det er bedre å ha han på laget enn at han ikke er med. Han er viktig for laget, men Kjetil Jansrud en ledertype og stepper inn og tar den rollen, sier Bjercke.

Han tror at Svindal er tilbake på skiene til neste sesong.

– Jeg tror han kommer tilbake. Han har gjort det gang på gang, og det er viktig sesong med OL neste år. Hvis han ikke trodde han kom tilbake hadde han nok lagt opp nå, sier Bjercke.

– Riktig og nødvendig

Norges Skiforbund bekrefter i en pressemelding at Svindals sesong er over. De forteller at inngrepet i Svindals kne ble gjort tirsdag.

– Undersøkelsene viser at det var riktig og helt nødvendig å gjennomføre dette inngrepet nå. Uten inngrepet hadde skaden blitt forverret og Aksel hadde kjørt med store smerter resten av sesongen, sier landslagslege Marc Strauss.

Ifølge Strauss kan ikke mannen fra Kjeller stå på ski på seks måneder. Legen har dog god tro på at Svindal skal bli bra i kneet igjen.

Aksel Lund Svindal har slitt med kneet helt siden han falt stygt i Kitzbühel for ganske nøyaktig ett år siden. Han var tilbake til denne sesongen, og kjørte blant annet inn til en annenplass i super-G-rennet i Val Gardena før jul.

Siden den gang har han kjent at ting ikke har kjentes riktig ut. Nå mister han resten av sesongen, og dermed også VM i St. Moritz i februar.