- Større enn alle OL-gullene

Johan Kaggestad hyller Alexander Kristoffs seier i Milano-San Remo.

Alexander Kristoff knuste de andre i spurten.

Alexander Kristoff skrev norsk sykkelhistorie søndag, da han spurtslo verdenseliten etter 299 kilometer i klassikeren Milano-San Remo.

— Jeg føler meg fantastisk. Det var et veldig bra løp og veldig bra jobbet av Luca (Paolini), som hjalp meg mye. Jeg kunne ikke tro det da jeg kom i mål. Jeg hadde håpet på en topp ti-plassering, sier Katusha-rytteren i et intervju vist på Eurosport.

Milano-San Remo er et av de aller største rittene i verden. Kristoff er den første nordmann til å vinne en av de store vårklassikerne.

Dermed er Kristoffs prestasjon søndag kanskje den aller største i norsk sykkelhistorie, sammen med Thor Hushovds VM-gull i 2010. ## - På førstesiden over hele Europa

— Dette er den største, norske idrettsprestasjonen i 2014. Det er større enn alle de norske gullene i Sotsji, sier TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad til aftenposten.no.

- Så du setter dette over de tre gullene til Marit Bjørgen?

— Ja, jeg setter dette over små vinteridretter. Det er fem såkalte monumenter i internasjonal sykkelsport, og aldri før har en nordmann vunnet ett av dem. Dette er historisk, sier Kaggestad, som kun mener at Thor Hushovds VM-gull i Australia kan måle seg i norsk sykkelhistorie.

De fire andre monumentene er Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt. Kristoff er langt fra den første nordmannen som har drømt om å vinne en av dem.

Johan Kaggestad setter Alexander Kristoffs seier høyt.

— Alle fra Knut Knudsen og opp til i dag har prøvd å vinne det, men ingen har klart det før Kristoff, sier Kaggestad.Kaggestad så rittet i Frankrike, og sier seieren til Kristoff virkelig blir lagt merke til. Han regner nå Stavanger-syklisten som et av de største navnene i internasjonal sykkelsport.

— I morgen havner han på førstesiden til alle de store sportsavisene i Europa. Det gjør du ikke med et gull i vinter-OL.

- Lidelse

Tidligere Italia-proff Dag Erik Pedersen har ledet NRKs direktesending fra Holmenkollen i dag, men har sneket seg til bilder fra Italia midt mellom dramatikken i skiskytterløypene. Han er også mektig imponert over det Kristoff fikk til på de nesten 30 milene fra Milano.

— Det er den lengste av alle klassikerne. Det krever fryktelig mye tålmodighet, du sykler i rundt syv timer, og de siste årene har det vært et fryktelig vær. Da blir det en ekstra lidelse. Det er et par tøffe bakker de siste milene. Der satt Kristoff helt perfekt, sier Pedersen, som selv har vært topp ti flere ganger i rittet.

Han mener Kristoff nå har opparbeidet seg en solid respekt i feltet.

— Nå er de klar over hvor god han er til å spurte, og etter en slik seier får han fryktelig med respekt. Det gjør mye med han som rytter, selvtilliten

Dag Erik Pedersen vet godt hvor hardt Milano-San Remo er.

og posisjonen hans i laget. Nå gleder jeg meg til å se han i resten av klassikerne.

Slo Cancellara

Johan Kaggestads sønn og kollega slutter seg også til faren i hyllesten.

— Dette er helt utrolig med norske sykkeløyne. Det er en festdag, sier tidligere proffrytter Mads Kaggestad til aftenposten.no.

Hjelperytter Luca Paolini gjorde en formidabel jobb for Kristoff, og nordmannen kom inn i andreposisjon på den siste kilometeren. Det så et øyeblikk ut som at Kristoff skulle bli stengt inne, men han hadde en monsterspurt inne, og parkerte konkurrentene på de siste meterne.

Kristoff vant foran legendariske Fabian Cancellara og Ben Swift. Kjente navn som Mark Cavendish, fjorårsvinner Gerald Ciolek og Peter Sagan var også inne på topp ti.

- Topp tre i verden

Mads Kaggestad håper seieren vil føre til at norsk sykkelsport får økt oppmerksomhet.

— Dette er et historisk norsk idrettsøyeblikk. Det er det ingen tvil om. Dette må jo føre til økt oppmerksomhet rundt alle de gode norske sykkelrytterne. Vi er en liten sykkelnasjon, som har blomstret noe vanvittig de siste årene, sier Kaggestad.

Kristoff spurtslo blant andre Mark Cavendish søndag, men Kaggestad mener seieren i Milano-San Remo vitner om mye mer enn kun Kristoffs spurtegenskaper.

— Han er kanskje inne blant de ti beste spurterne, men i dag knuste han jo all motstand. Han er mer enn klassikerrytter enn en spurter. Han viser bare hvor utrolig godt trent han er. Det er noe annet å spurte etter 300 kilometer, når alle er på bristepunktet av utmattelse. Han er en av de tre beste i verden på akkurat det, sier Kaggestad.

Men han tror ikke seieren nødvendigvis gjør Kristoff til den heteste kandidaten til å plukke flest etappeseiere i Tour de France senere i år.

— Han mangler nok litt, særlig med tanke på laget, til å hevde seg i Tour de France. Men han er ikke bare god til å spurte. Han har en utrolig treningsbase, sier Kaggestad.

Kaos

Det første rykket til å gjøre hovedfeltet bekymret kom med 25 kilometer igjen, da Vincenzo Nibali, som vant Giro d'Italia i fjor, angrep. Nibali kom først inn i den beryktede Poggio-stigningen. Denne bakken på 3,7 kilometer har gang på gang vist seg utslagsgivende i rittet.

Italieneren kom imidlertid ikke langt inn i bakken før hovedfeltet var på han. Etter det stakk Enrico Battaglin og Gregory Rast umiddelbart. Det tok feltet med fatning, men med en gang klassikerkongen Phillippe Gilbert prøvde seg, ble farten satt opp.

De neste kilometerne ble svært kaotiske, og rytter etter rytter prøvde å rive seg løs. Blant dem var Lars Petter Nordhaug, som var offensiv i finalen, men manglet krefter til å hevde seg helt i toppen.

Alexander Kristoff var et eneste stort glis etter sin store triumf. Her flankert av andremann Fabian Cancellara (t.v.) og Ben Swift (t.h.).

Til tross for det tradisjonelle kaoset i finalen, var feltet samlet, og klart for spurt, da det gjenstod en kilometer.Alexander Kristoff satt lenge i andreposisjon, og var sterkest på oppløpet.

Fem norske

Norge var svært godt representert i rittet, da Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Gabriel Rasch og Lars Petter Nordhaug alle stilte til start.

Milano-San Remo er en av sykkelsportens aller største klassikere. Årets utgave gikk over 299 kilometer.

På grunn av den relativt flate løypeprofilen, er det et ritt som vanligvis favoriserer de sterkeste spurtene.

Rittet ble ikke noe mindre tøft av værforholdene, som akkurat i 2013 var alt annet enn ideele. Feltet måtte tåle regn, hagel og frysende temperaturer gjennom store deler av dagen.

Resultatlisten:

 1. Alexander Kristoff, Norge (Katjusja) 6.55.56
 2. Fabian Cancellara, Sveits (Trek) samme tid
 3. Ben Swift, Storbritannia (Sky) s.t.
 4. Juan Jose Lobato, Spania (Movistar) s.t.
 5. Mark Cavendish, Storbritannia (Omega Pharma) s.t.
 6. Sonny Colbrelli, Italia (Bardiani) s.t.
 7. Zdenek Stybar, Tsjekkia (Omega Pharma) s.t.
 8. Sacha Modolo, Italia (Lampre) s.t.
 9. Gerald Ciolek, Tyskland (Qhubeka) s.t.
 10. Peter Sagan, Slovakia (Cannondale) s.t..

Øvrige norske: 15) Lars Petter Nordhaug (Belkin) s.t., 29) Edvald Boasson Hagen (Sky) 0.34 min. bak, 56) Thor Hushovd (BMC) 5.29. Brøt: Gabriel Rasch (Sky).

Fakta om Alexander Kristoff

 • Alder: 26 år (5. juli 1987 i Stavanger)
 • Idrett: Sykling
 • Profflag: Katjusja (Russland)
 • Utvalgte meritter: Milano – Sanremo (2014), OL-bronse (2012), NM-gull (2007 og 2011). Tok sin første proffseier da han vant 3. etappe i rittet De Panne-Koksijde i 2012. Aktuell: Vant klassikeren Milano – Sanremo søndag.

Siste ti vinnere av Milano-San Remo

 • 2014: Alexander Kristoff, Norge (Katjusja)
 • 2013: Gerald Ciolek, Tyskland (MTN Qhubeka)
 • 2012: Simon Gerrans, Australia (GreenEdge)
 • 2011: Matthew Goss, Australia (HTC-Highroad)
 • 2010: Oscar Freire, Spania (Rabobank)
 • 2009: Mark Cavendish, Storbritannia (Columbia Highroad)
 • 2008: Fabian Cancellara, Sveits (CSC)
 • 2007: Freire
 • 2006: Filippo Pozzato, Italia (Quickstep)
 • 2005: Alessandro Petacchi, Italia (Fassa Bartolo).

(©NTB)