Disse fire er historiske – Norge tok tidenes største seier

Komplett utklassing i hoppbakken.

Det norske laget med Daniel Andre Tande, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Robert Johansson vant lagkonkurransen i Raw Air-turneringen i Vikersund lørdag.
  • Mette Bugge

VIKERSUND: Norge var i en klasse for seg og vant lagkonkurransen i Raw Air-turneringen i Vikersund. Robert Johansson krympet avstanden til sammenlagtleder Kamil Stoch.

Det norske laget knuste Polen som nærmeste utfordrer med hele 265,6 poeng. Det er den største seiersmarginen noensinne. Det var Norges fjerde strake lagtriumf i skiflyvning. Slovenia tok tredjeplassen.

– Det er først og fremst veldig gledelig at vi har kommet opp på et så høyt nivå. Jeg hadde aldri sett for meg det skulle skje, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til Aftenposten.

Han minner samtidig om at ikke alle konkurrentene er i form, og at forskjellene derfor kan bli «kunstig store».

Les også

Stjernen imponerte på hjemmebane. Var den eneste som var i nærheten av suverene Stoch

Les også

Pallplassen glapp for Norge: Kraft vant sammendraget etter tysk kollaps

Johansson var norsk ankermann og greide 232 meter i første omgang. Konkurransen var i praksis avgjort da han satte utfor som sistemann i finalen, men likevel rundet han av en perfekt norsk dag med et hopp på 240,5 meter.

Han kunne ha stått over det sistehoppet, og likevel hadde Norge vunnet.

Ikke rart at de mange tilskuerne denne fine marsdagen var i hundre, og applauderte sine egne.

– Dette er deilig. Det er åtte knallgode skiflyvningshopp, og laget leverer på høyt nivå, sa Johansson til NRK.

I Raw Air-sammendraget tok Johansson innpå Stoch med 33,4 poeng. Polakken leder 55,7 poeng foran Søre Ål-hopperen før søndagens avslutningsrenn.

Polakken viste at han er et menneske, og ikke en maskin. Han har ellers vært sesongens suverene ener.

Det norske seiershåpet er med andre ord ikke helt urealistisk. Det krever riktignok at Stoch feiler litt på linje som i lørdagens første omgang. Da klarte Raw Air-lederen bare 206 meter i sitt første hopp.

Robert Johansson knappet inn på Raw Air-leder Kamil Stoch etter lagkonkurransen lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fornøyd Tande

I finaleomgangen slo Stoch tilbake med 234 meter. Johansson har ikke helt gitt opp drømmen om å slå Polens store hoppstjerne.

– Man vet aldri, men det blir tøft. Jeg skal være like offensiv som i dag, sa han.

Andreas Stjernen ligger på tredjeplass sammenlagt. Han er 95,6 poeng bak Stoch.

Skiflyvningsverdensmester Daniel-André Tande, åpnet for Norge og oppnådde småpene 239,5 meter i sitt første hopp. I annen omgang fikk han 226,5 meter under litt tyngre forhold. Ettersom de andre lagene hadde bommet i sine hopp var avstanden til nærmeste utfordrere etter fem tellende hopp på hele 187,1 poeng.

– Helt fantastisk. Jeg begynner å få det til igjen. Det var deilig å fly litt igjen, sa Tande til NRK.

Litt rotete

Johann André Forfang hadde 224 meter i 1. omgang og økte med en 1,5 meter i sitt annet hopp. Avstanden til Polen om annenplass var økt til hele 211,6 poeng.

– Det er nok det beste hoppet mitt. Jeg har ambisjoner om å matche Stjernen på lengdene, sa Forfang.

Andreas Stjernen var litt rotete i sitt første svev, men trønderen klarte likevel å få ut 238 meter. I annen omgang under betydelig tyngre forhold ble det 237,5 meter. Ledelsen økte til 253,4 poeng foran Slovenia som hadde overtatt annenplassen.

Polen, Østerrike og Tyskland hadde litt for ujevnt mannskap. Dermed var det Slovenia med Domen Prevc, Jernej Damjan, Tilen Bartol og Peter Prevc som var nærmest Norge etter første omgang. Lillebror Prevc bommet fullstendig i finalen og fikk bare 132 meter. Dermed var slovenerne kjørt av lasset, og til slutt siket Polen annenplassen.

Clas Brede Bråthen, landslagstrenerne Alexander Stöckl og Magnus Brevig nøt det som skjedde i det nest siste rennet i Raw Air.

– Våre hoppere hopper fire knallgode hopp i hver omgang. Nå tror jeg vi har vunnet alt som er av lagkonkurranser i skiflyvning i fire år. Men vi må ikke tro at vi er så gode. Vi kan glede oss nå, sier Bråthen.

Han legger til:

– Mest sannsynlig og forhåpentligvis kommer resultatet til å stå for den største lagseieren i historiebøkene.

Sesongen går mot slutten. Ett renn gjenstår i Raw Air søndag, da det bygges opp mot et familiearrangement, også med hoppkonkurransen Mini Raw Air. Muligens vil små hoppere om noen år kunne overta tronen i Vikersund, men først skal de ta sats i en minibakke ved siden av mammutbakken.

Bråthen er like mye opptatt av rekruttering, som han er av eliten. Han er stolt over at Norge er blitt verdens beste hoppnasjon, og sier:

– Vi har et lag som er i stand til å levere ei resultatliste vi sjelden har sett.

(©NTB/Aftenposten)