- Tolererer ikke propaganda

— Ytringsfrihet er en menneskerett, men det er noen få restriksjoner, sier IOC-president Jaques Rogge.

LES MER: Nå advarer han utøverne mot å planlegge markeringer og deltagelse i demonstrasjoner under lekene i uagust. Rogge er den øverste sjefen i Den internasjonale olympiske komiteen.

Retninglinjer

Rogge og resten av IOCs medlemmer av den såkalte eksekutivkomiteen skal lage retningslinjer som skal forhindre en ytterligere politisering av lekene i Beijing.

Det er møte i denne komiteen i dag, og det blir ikke – som Rogge antydet tidligere i uken – noen avkorting eller avlysning av den resterende delen av fakkelstafetten.

— Vi er en bevegelse med 205 medlemsnasjoner. Mange av disse nasjonene er i konflikt med hverandre. Det finnes religiøse splittelser og etniske splittelser. Dette vil vi ikke skal være en del av de olympiske leker, sa Jaques Rogge da komiteen åpnet sitt møte i Beijing i dag.

Forbyr propaganda

Etter de kraftige demonstrasjonen i London og Paris og etter at fakkelstafetten i San Francisco ble nok en fiasko, ønsker Jaques Rogge å gjøre det klart at politisk propaganda under lekene ikke vil bli tolerert.

Det olympiske charter forbyr deltagerne å demonstrere eller komme med politiske demonstrasjoner under olympiske seremonier eller på de olympiske arenaene.

— Vi kommer ikke til å legge bånd deltagernes mulighet til å si sin mening, men propaganda kommer ikke til å bli tolerert , sa Rogge under fredagens møte i Beijing.

Hvordan Rogge eventuelt vil straffe utøvere som bryter med reglene for hva man kan si og gjøre under lekene, hadde han ikke noe klart svar på.

- Hver sak vil bli behandlet for seg, sa Rogge.

Kinas ambassadør stiller for første gang til nettprat i Norge: Møt Kina-ambassadøren til nettprat

Fortsetter uansett

Fakkelstafetten har utviklet seg til å bli en hodepine for IOC. Men Jaques Rogge og hans kumpaner har ingen planer om å kutte ned på reiseruten til den olympiske ild eller avlyse hele fakkelstafetten.

Rogge antyden tidligere i uken at dette kunne være aktuell politikk. Noe de kinesiske arrangørene ikke ville høre snakk om. Fredag gjorde Rogge det klart at det ikke blir som antydet.

— Vi ser nå - sammen med de kinesiske arrangørene - på mulighetene for å forbedre fakkelstafetten, sa Rogge som la til at løpingen i San Francisco heldigvis gikk roligere for seg enn i London og Paris.

Men presidenten innrømmet at dette ikke ble den festen som mange kunne ha ønsket seg.

Det norske IOC-medlemmet, Gerhard Heiberg, sier til nyhetsbyrået AP at han var mest glad for at ingen ble skadet under tumultene i San Francisco.

- Vi fryktet skader og er veldig glade for at det ikke skjedde, sier Heiberg.

Fakkel-fiasko. Det ble fakkelstafett i San Fransisco, men det var få som så fakkelen.
Jaques Rogge gjør det klart at IOC ikke tolererer at utøverne driver politisk propaganda.