Raymond (80) ga bort livsverket sitt. – En skatt vi skal ta vare på

«Alle» kjenner Raymond Wardenær i volleyballen. Nå har han gitt bort det han er mest kjent for.

Denne uken fikk Norges Volleyballforbund fangsten til Raymond Wardenær. Martin Engvik og Eva Lio på kontoret synes det er fint at de historiske bildene kommer i gode hender.
  • Mette Bugge

– Når livet går mot slutten, orket jeg ikke å tenke på hva som skulle skje med disse bildene. Jeg ville ikke at de skulle havne på søppeldynga, sier 80-åringen, som er født samme dag som 2. verdenskrig brøt ut.

Torsdag leverte han over hundre tusen bilder til Norges Volleyballforbund i form av negativer, lysbilder og en harddisk med digitalbilder.

De første bildene ble tatt for 60 år siden.

I starten ble NM arrangert utendørs. Slik så det ut like før kampstart i Åmli, Aust-Agder, i 1971.
Under verdensserierundene i Stavanger, med hele verdenseliten på plass, var hoffotografen alltid til stede med sitt kamera.

Var alltid til stede

– Det er en skatt vi skal ta godt vare på, sier president Eirik Sørdahl i Norges Volleyballforbund.

Jorunn Grødum ble kalt luftens dronning. I en landskamp mot Sverige var hun høyt oppe. Året er 1986.

Han legger til at forbundet skal sørge for at Wardenærs dokumentasjon skal bli behandlet på en ordentlig måte.

Volleyballens hoffotograf har vært på treninger, kamper, innendørs, utendørs, på sandvolleyball, NM, EM, VM og OL.

– Ja, jeg fikk dra til OL i Montreal 1976 også, og det var stort, selv om jeg kom inn bakveien, sier mannen som fikk akkreditering via OL-komiteen den gangen.

På den tiden kjente han noen i det canadiske forbundet, og han var en av de få som slapp innenfor de vantene som var satt opp rundt banen. Den gangen var det kun innendørslag som var med, sandvolleyball hadde sin OL-debut i Atlanta i 1996.

De bildene nordmannen tok i Montreal, ble i mange år senere brukt til blant annet trenerkurs som Det internasjonale volleyballforbundet holdt.

I 2007 klappet Bjørn Maaseide for veteranen Raymond Wardenær, som fikk ærespris og gullballen i Stavanger. Fra 1999 til 2011 var han arrangørens offisielle fotograf på de store turneringene der verdenseliten var på plass i Norge.

Startet på 50-tallet

Volleyball og fotografering har vært livet fra han selv begynte å spille for Oslo-klubben Varg på 1950-tallet til han var med å starte volleyballgruppen i OSI i 1965.

Jan Kvalheim ser langt etter ballen i en landskamp innendørs. Kvalheim fikk 125 landskamper for Norge på 80- og 90-tallet, men var også proff i Frankrike og Italia før det ble satsing i sanden. Og deretter ble det to OL i 1996 og 2000 sammen med Bjørn Maaseide. Her er han med Jan Gaute Sannarnes (t.v.) og Lars Erik Støver.

Som spiller ble det NM-sølv med OSI, som trener NM-gull med KSI. Wardenær har også vært landslagstrener for både kvinne- og herrelandslaget. Men det er gjennom de 33 årene som ansatt i Norges Volleyballforbund, deriblant også som redaktør av bladet Volleyballnytt, at han fikk utfolde seg.

Unge Wardenær kom som 13–14-åring med i denne klubben, som egentlig var en svømmeklubb, men der svømmeren Storm Jensen hadde fått beskjed om å ta med seg 11 kamerater fra klassen på Grünerløkka skole. Sånn begynte Wardenær med volleyball.

Synnøve Pedersen i aksjon på 50-tallet. Stedet er Jordal.  Det er trening ned Varg.

Det første bildet han husker, er fra Jordal i midten på 1950-tallet. Det var utendørs, boligblokkene utenfor Jordal sees i bakgrunnen da Synnøve Pedersen skal serve på trening.

Måtte følge utviklingen

Med et toøyd Flexaret-kamera i begynnelsen, via ulike speilreflekskameraer til et moderne speilløst digitalkamera i dag, har han alltid hatt et våkent øye på det som skjer på banen.

Den sovjetiske superblokken på 70-tallet, som ble brukt i en tysk fotokalender senere. Da Wardenær senere inspiserte en tysk hall i midten av 80-tallet, ropte en ung mann fra tribunen: «Mr. Wardenær, your picture of the Soviet block is the best volleyball photo in the world». Akkurat det har Wardenær aldri glemt.

I de hjemlige verdensserierundene i Kristiansand og Stavanger kunne det bli 1000 bilder daglig.

– Jeg har til og med tatt bilder der jeg har fått ballen midt i trynet. Jeg husker motivet, for halve bildet var en ball og brillene mine ble ødelagt. Akkurat det skjedde da det ble spilt volleyball på en av øyene i Oslofjorden.

– Er det vemodig å gi bort bildene som har betydd så mye for deg?

– Ja, når du nærmer deg livets slutt, er det litt trist å tenke på at det skal bli slutt. Men bildene mine vil leve videre.

Under er det flere bilder tatt av Wardenær:

Raymond Wardenær fanget jubelen i februar 2000, da Koll ble seriemestre etter å ha slått Oslo Volley 3–1. Fra venstre: Gunn Øverjordet, Eva Roald Hansen (nå Øfstaas), Celine Tryggestad, Julie Nordby, Hedvig Bleken, Nila Håkedal, Berit Vølstad og Marit Erlandsen.
Jan Kvalheim ble en profil i norsk og internasjonal sandvolleyball. «Han er den spilleren som har imponert meg mest. Jeg reiste ned til klubben hans i Cannes, for å fotografere ham til Volleyballnytt.»
Brasils Emanuel Rego kaster seg sidelengs i Stavanger i 2004. For fotografen er det et av de bildene han er mest fornøyd med i sanden.
Raymond Wardenær mener Jorunn Grødum fra Bergkameratene er den beste norske spilleren innendørs gjennom tidene. Hun herjet på 1980-tallet, ble proff og fikk 134 landskamper. Bildet er fra landskamp mot Sverige. website
Korea i OL 1976. «Det var alltid krevende å få gode forsvarsbilder. I Montreal-OL 1976 traff jeg ganske godt med dette bildet av Koreas kvinnelag.»
Alexander Savin fra Sovjet var verdens beste angrepsspiller på 1970-tallet. Dette bildet tok ble tatt under VM i Roma 1978.
Sølvi Byberg i aksjon i sanden i 2000.