Lukasjenko blir fratatt ishockey-VM

Det internasjonale ishockeyforbundet har bestemt seg for å frata Hviterussland æren som en av arrangørene av VM i 2021.

TROSSER CORONA: Det var ingen tegn til avstand da Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og ishockeypresidenten Rene Fasel møttes den 11. januar.

Det blir bekreftet av IIHF mandag ettermiddag.

Det har vært store protester mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko siden valget i august.

Lukasjenko møtte sist uke president i IIHF, Rene Fasel. De fikk da sterk kritikk for at de klemte hverandre.

Hviterussland skulle etter planen arrangere ishockey-VM sammen med Latvia fra 21. mai til 6. juni. Det er ikke klart hvor kampene som skulle ha gått i Minsk, nå skal flyttes til.

Deltakernasjonene Norge, Sverige, Finland og Danmark har gått sammen om å si nei. Bakgrunnen er det folkelige opprøret i Hviterussland etter at Lukasjenko enda en gang ble gjenvalgt til president i landet. Opposisjonen mener han vant som følge av juks. De fredelige demonstrasjonene rettet mot Lukasjenko, ofte kalt Europas siste diktator, er blitt slått hardt ned av spesialstyrker.

Hovedsponsoren Skoda har truet med å trekke seg hvis mesterskapet skulle avholdes i Hviterussland. Det samme gjelder flere andre sponsorer.

– Vi har i lang tid vært tydelige i vår holdning til Hviterussland som arrangør av VM, og har vi har uttrykt vårt syn i saken både til det internasjonale ishockeyforbundet, alle andre deltakernasjoner og ikke minst våre kolleger i de nordiske landene som vi har jobbet tett og godt med i denne saken, sier Tage Pettersen, president i Norges Ishockeyforbund, til VG.

– Vi er veldig glade for den konklusjonen IIHF gjennom dagens vedtak har kommet til, sier ishockeypresidenten.

Les også

Bildet som kan stoppe ishockey-VM

VM-arrangementet har stor prestisje for Lukasjenko, som er ekstremt interessert i ishockey og selv fortsatt spiller - tross sine 66 år.

Hviterussland og Latvia ble tildelt verdensmesterskapet under IIHFs kongress i 2017.

I tillegg til den politiske situasjonen i Hviterussland, har Aleksandr Lukasjenko helt siden mars 2020 sagt at Vesten og andre er «hysteriske» når det gjelder corona-pandemien. Presidenten har anbefalt vodka, badstu og traktorkjøring mot viruset - og fotballen rullet som før da alle andre land stengte ned våren 2020.