Mangemilliardæren ble FIS-president

Mangemilliardæren Johan Eliasch (59) er valgt til president i det internasjonale skiforbundet FIS. Norske Erik Røste (61) ble gjenvalgt som styremedlem.

NY FIS-PRESIDENT: Johan Eliasch.

Han fikk mer enn halvparten av stemmene allerede i første valgomgang - og vant altså svært overbevisende.

Svensk-briten er nå toppsjef i Head, men har lovt å trekke seg tilbake og konsentrere seg om FIS-jobben.

Etter 23 år med Gian-Franco Kasper skulle det internasjonale skiforbundet FIS endelig få en ny president. Kasper ligger på sykehus og kunne ikke delta på fredagens digitale kongress.

Les også

Weng åpen om psykolog-bruk: – Jeg fikk en trøkk i trynet

Det var i alt fire kandidater som president. Mats Årjes (54) var også svensk. Sarah Lewis (56) var den norsk-gifte briten som i mange år var generalsekretær i FIS. Den fjerde kandidaten var sveitsiske Urs Lehmann (51).

Lewis kunne ha blitt den første kvinnelige presidenten, men FIS-landene satser altså på mangemilliardæren Eliasch, som hadde med seg navn som Lindsey Vonn, Ted Ligety, Aksel Lund Svindal, Alexis Pinturault, Hermann Maier, Aleksander Aamodt Kilde, Franz Klammer, John McEnroe, Björn Borg, Boris Johnson, John Kerry (som nå er Bidens miljømann), Martin Sorrell og Damon Hill som støttespillere i sitt manifest.

Som navnene tilsier er Eliasch først og fremst en alpin-mann, men han lovte i sin takketale å engasjere seg for hele skifamilien.

Eliasch er også kjent for sitt store miljøengasjement. Blant annet har en kjøpt en stor regnskog i Amazonas - utelukkende for å verne den.

Norges Skiforbund stilte seg bak svenske Mats Årjes. Han fikk færrest stemmer av samtlige kandidater, bare 10 prosent av stemmene.

– Mats Årjes utviser stort engasjement for alle grenene i FIS, og peker helt konkret på viktigheten av dette mangfoldet i internasjonal skisport. Med sin bakgrunn er han opptatt av samspillet mellom de nasjonale særforbundene, alle tillitsvalgte i de ulike komiteene i FIS, administrasjon og styret i FIS, sa Erik Røste på forhånd.

Det internasjonale skiforbundet er ekstremt mannsdominert, og på Canadas spørsmål lovte samtlige kandidater å gjøre noe med det så snart de begynte i jobben.

Samtlige skiidretter ligger under FIS-paraplyer.