Sundling suveren i Falun – Udnes Weng raste mot juryen

FALUN (VG) Jonna Sundling var fullstendig overlegen dagen gjennom på hjemmebane. Mens Lotta Udnes Weng var irritert etter å ha blitt disket i kvartfinalen av sprinten i Falun.

DØMT UT: Lotta Udnes Weng fikk to gule kort og ble dermed disket etter seier i kvartfinalen i Falun.
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Det så først ut til at Lotta Udnes Weng gikk videre på bekostning av sprintcupvinner Maja Dahlqvist som til slutt ble nummer tre.

Men kort tid etter heatet kom beskjeden om at Udnes Weng pådro seg gult kort for skøytetak underveis og var disket. Dermed gikk Dahlqvist videre likevel.

– Jævlig surt. Det er unødvendig av meg, men det er unødvendig av juryen også. Det hadde ikke noe å si for resultatet, så jeg mistenker at de vil ha alle svenskene videre, sier Udnes Weng til VSport1.

– Maja var nummer tre og da var det bare å lete gjennom klipp hvor jeg gjør noe dumt, og jeg gjør stort sett noe dumt, fortsetter Udnes Weng.

– Min første tanke er at jeg synes veldig synd om henne. Hun har hatt stolpe ut mens jeg har hatt stolpe inn denne sesongen, sier Dahlqvist som vant sprintcupen sammenlagt. Dahlqvist sier til VG at hun ikke la merke til Lotta Udnes Weng gjorde noe galt i kvartfinalen.

– Hun tok skøytetak i en bakke. Noe hun ikke skulle ha gjort. Det var feilen og for det ble hun gitt et gult kort, sier Doris Kallen som er mediekoordinator i FIS og den som uttaler seg på vegne av juryen.

– Jeg vet at par ekstra skøytetak kan gi et gult kort. Men det blir gitt muntlig advarsel – i hver fall på et så ubetydelig tidspunkt av løpet. Jeg hadde skjønt det mer om det var 50 meter før mål, sier Udnes Weng til VG.

– Men om du skøyter i et klassisk løp på en plass du ikke skulle skøyte, så følger du ikke reglene. Derfor gult kort, sier Kallen.

VSport1-ekspert Niklas Dyrhaug mener Udnes Weng ga juryen muligheten til å diske.

– Det var veldig unødvendig av Lotta, sier Dyrhaug.

Tvillingsøster Tiril Udnes Weng tok seg ikke videre fra prologen etter fall.

Stolt Sundling

– Jeg er utrolig glad og stolt over mine prestasjoner. Det er en utrolig herlig følelse å være i så godt slag, sier Sundling til VG etter - utrolig nok - å ha vunnet både prolog og finale med akkurat samme margin: 8,41 sekunder.

OL-vinneren mener hun er i sitt livs form.

Hun imponerte sist helg med tredjeplass på tremila i Holmenkollen. Og på Lugnet lekte OL-sprintvinneren seg til seier foran Anamarija Lampic og Dahlqvist.

– Hun går så sinnsykt bra prologer og holder hele veien. Jeg er skikkelig imponert. Hun går så bra i tremil også. Det er et litt annet kaliber enn det vi er vant med å se, sier Falla om Sundling.

Falla sier til VG at hun fortsatt er usikker på om hun vil satse videre mot neste sesong og ta opp kampen med svensken.

ENSOM MAJESTET: INgen var i nærheten av Jonna Sundling i Falun fredag. Hun slo nummer to, Anamarija Lampic, med 8,41 sekunder i sprinten.

– Jonna er i ekstremt god form og går vanvittig fint på ski. Hun er en kunstner som Johannes (Høsflot Klæbo). Jeg er imponert, sier Heidi Weng til VG.

– Så trivelig å høre. I dag var jeg kanskje det. Jeg nyter det. Ikke alle dager er så gode, sier Sundling som ble hyllet av hjemmepublikummet på Lugnet.

Julia Kern, Nadine Fähndrich og Maiken Caspersen Falla kom på plassene utenfor pallen.

For Julie Myhre, Anna Svendsen og Heidi Weng tok det slutt i semifinalen. Weng falt opp den siste motbakken før stadion.

Jouve snøt Klæbo for trofé

På herresiden var franske Richard Jouve sterkest på oppløpet i Falun og vant sprinten – akkurat slik han gjorde i Drammen sist uke. Dermed vinner han sprintcupen sammenlagt. Franskmannen måtte vinne dagens renn for å klare det.

– Jeg er veldig stolt å vinne det første verdenscup-trofeet for Frankrike. En stor dag, sier Jouve og avslører at han skal feire fredag og ikke går verdenscupavslutningen lørdag.

Johannes Høsflot Klæbo, som mistet de siste rennene etter coronasmitte, blir dermed nummer to i sprintcupen. Klæbo har gratulert Jouve på Instagram.

Jouve er den første fargede som vinner en verdenscup i langrenn.

– Jeg var den første som var på pallen, den første som vant et verdenscuprenn og den første til å vinne sammenlagt. Det er jeg veldig stolt over. Jeg håper det kommer flere, sier Richard Jouve til VG.

– Vi har snakket om at vi skulle hjelpe Johannes til kula. Men Jouve er rå. Han har vunnet to på rad i klassisk. Det står det respekt av. Han er en maskin, sier Lars Agnar Hjelmeset .til VG etter sjetteplass.

Joni Maki og Lucas Chanavat tok andre- og tredjeplassen i Falun, mens Sivert Wiig, Federico Pellegrino og Hjelmeset kom utenfor pallen.

Jouve ble sulten under femmila: