Langrenn

Svensk kommentator: - Hvilket ansvar har idrettens stjernefabrikk?

Simon Bank mener idretten må ta sin del av ansvaret for Petter Northugs fyllekjøring.

Slik så bilen til Petter Northug ut etter skistjernens promillekjøring.
  • Magnus Wikan

Petter Northugs fyllekjøring vekker ikke bare oppsikt her til lands. Også hos våre svenske naboer er den norske skistjernen en snakkis.

Aftonbladets profilerte kommentator Simon Bank la mandag ut et interessant innlegg i debatten, hvor han mener at Northugs promillekjøring ikke er en katastrofe, men et varselsskudd og potensielt vendepunkt for idretten.

Bank mener idretten bør påta seg ansvar for hendelsen, da det ikke gjøres nok for å hjelpe stjernene med å takle motgang.

— Idretten har en fremgangskultur, all den tid den er resultatorientert. Er du en idrettsutøver i midten av karrieren din, er det kontraproduktivt å tenke på hva som skjer når karrieren er over, eller på motgangen som fører til karriereslutt. Man er aldri helt forberedt på hva som skjer når det går dårlig. Det finnes det mange eksempler på, sier Bank til Aftenposten, og legger til:

SNAKKET UT I SVERIGE: Petter Northug tok i mot adressa.no på et pensjonat i Storlien i Sverige mandag ettermiddag. Der pratet han grundig om helga som endte i arresten for skistjernen. Nå er han forberedt på fengselsopphold etter å ha kjørt med promille og krasjet.

— Men jeg skal ikke si om det er tilfellet med Petter Northug, for det aner jeg virkelig ikke. Men jeg synes man må se på det som har skjedd som et varselskudd.

Sammenligner Northug med skandale-svømmere

Kommentatoren mener det finnes mange likhetstrekk mellom Petter Northug og det australske svømmelandslaget som ble store helter under OL på hjemmebane i 2000. Grant Hackett ble lagt inn på avrusningsklinikk etter å ha misbrukt sovemedisin, Geoff Huegill ble tatt for besittelse av kokain, mens Ian Thorpe - den største av dem alle - lider av klinisk depresjon, alkoholisme og rusmisbruk.

« Maniske idrettsutøvere som ikke kunne håndtere tomheten på den andre siden. Hvilket ansvar har idrettens stjernefabrikk for det? », undrer Bank.

For etter elleve OL- og VM-gull, enorm stjernestatus, penger og berømmelse, sa det plutselig stopp for Northug. Sykdom i sesongoppkjøringen, en amputert høstsesong og et fiasko-OL var fasit etter forrige sesong. Kanskje Northug har følt den samme tomheten som de australske svømmestjernene, spekulerer Bank, og nevner pokerspillingen under OL og søndagens promillekjøring som eksempler.

« Kanskje var dette et varselskudd og et vendepunkt heller enn en katastrofe », skriver Bank, som håper å se Northug tilbake i langrennssporet.

- En misbrukerpersonlighet

Bank mener også at det finnes mange likhetstrekk mellom en fyllekjører og en idrettsutøver som vil gjøre alt for å bli best i verden.

« Hva slags menneske sitter seg bak rattet til en sportsbil etter å ha drukket seg full? Hvem trykker foten på gassen i et usikret, tungt trafikkvåpen og kjører rett gjennom en tettbebyggelse?

En misbrukerpersonlighet, kanskje. En storhetsvanvid egomaniker som setter seg selv først. En umoden person som ikke har lært seg ordet «rett», men som derimot har lært at det ikke finnes grenser. Et menneske som har begynt å tro at vanlige regler ikke gjelder for ham" , skriver Bank, før han spør seg:

« Er ikke det de samme egenskapene en like gjerne kunne brukt til å diagnotisere et ekstremt konkurransemenneske, som blir verdens beste i sin idrett? »

Til Aftenposten utdyper han kommentaren.

— Det alle lurer på nå er hvordan Petter kunne være så dum hodet at han kunne finne på noe slikt. Men når man ser på hva som er sagt og skrevet om ham, er det jo akkurat slik han beskrives som idrettutøver og person. Kanskje media burde være mer forsiktig i hvordan man omtaler stjerner som Northug, sier Bank.

SPORTSDØGNET

Les også

  1. Northug prøvde å skjule sannheten for politiet

  2. - Northugs ærlighet er et stort pluss

  3. Coop: Northug-avgjørelse innen åtte dager

  4. Alkovett-leder om Northug: - Kan bli en vekker for mange

Les mer om

  1. Petter Northug