Langrenn

Flere så Bjørgens parademarsj enn Sundbys duell med Northug

Over 1,3 millioner mennesker så Marit Bjørgen vinne Tour de Ski.

Marit Bjørgen (midten) var helt suveren i Tour de Ski. 34-åringens nærmeste utfordrere var lagvenninnene Therese Johaug (til venstre) og Heidi Weng (til høyre). Her feirer trioen pallplasseringene. Foto: NTB SCANPIX, Heiko Junge

 • Nicholas Bergh

Etter syv sesonger uten norsk seier i Tour de Ski, har verdens beste langrennslandslag for alvor knekt koden de to siste sesongene. Forrige sesong vant Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug, og søndag sikret Sundby og Marit Bjørgen at den norske dominansen fortsetter.

Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby duellerte opp til Alpe Cermis søndag. Her spøker duoen med hverandre etter målgang. Foto: AP

Dermed er det kanskje ikke overraskende at NRK har registrert høye seertall for sendingene fra «monsterbakken» søndag.Det var nemlig hele 1,242 millioner seere som så Martin Johnsrud Sundby beseire Petter Northug i herrenes konkurranse. Det var enda flere som så Marit Bjørgens triumfferd opp til Aple Cermis. Damekonkurransen ble sett av 1,321 millioner seere.

Damerennet var altså mer populært, til tross for at Bjørgen langt på vei hadde vunnet sammenlagt allerede før siste etappe.

— 100.000 er ikke en så stor forskjell. Det er nok ingen spesiell regel om hvem (damene eller herrene, journ .anm.) som er mest populære. Det kan fort handle om sendetid også. Det er større potensialet for flere seere senere på dagen, sier analysesjef i NRK Kristian Tolonen.

— De norske jentene har en helt spesiell plass i skiinteressertes hjerter, forklarer langrennsjef i skiforbundet Åge Skinstad til Aftenposten.

Han tror også tidspunktet på rennene kan være en forklaring.

— Jentene gikk litt senere på dagen (13.30, journ. anm.). Da er folk ferdige med å gå på tur selv. Det var enda mer «primetime». Men de er noen kjæledegger, de jentene.

Les også

Det blir ikke mer fortjent enn dette

Intern kamp

På damesiden ble det firedobbelt norsk i Tour de Ski. Beste utlending var amerikaneren Elizabeth Stephen, hele syv minutter og 41 sekunder bak vinneren Marit Bjørgen.

Denne vinteren har debatten om hvorvidt det norske landslaget begynner å bli for suverene fått mye spalteplass. Denne problemstillingen er aller mest aktuell på kvinnesiden, men tallene fra søndagens jaktstart for kvinner tyder på at det norske folk ikke har fått nok av resultatlister der de tre bokstavene «NOR» florerer på de øverste plassene.

— Det var mange andre nasjoner som kjempet i toppen i herreklassen, men damene våre er særdeles gode. I Norge er den interne kampen mellom Marit, Therese og Heidi mer enn nok til at folk er interessert, sier Skinstad.

 1. Les også

  Northug: Jeg ber til alle guder om å få hjelp opp bakkenSundby: Har dere sett den? Jeg gruer meg som bare f …

Les mer om

 1. Marit Bjørgen
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Petter Northug

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Så mange millioner håvet Bjørgen inn denne sesongen

 2. LANGRENN

  Tour-heltene står over verdenscuprenn

 3. LANGRENN

  Disse skal gå Tour de Ski for Norge

 4. LANGRENN

  Langrennstopper mener Kowalczyk bommer med pengeutspill

 5. LANGRENN

  Syk Tønseth står over verdenscuprenn

 6. LANGRENN

  Det er to måter å se på den totale, norske langrennsdominansen. Hvilken velger du?