Gråt ei hel natt og vurderte å gi seg

<p>Åpenhjertig Marit Bjørgen forteller om sitt verste døgn i karrieren.</p>

OSLO 20120306. Langrennsløper Marit Bjørgen tilbake i Holmenkollen etter fjorårets suksess i VM på hjemmebane.Foto: Morten Holm / SCANPIX

VAL SENALES (adressa.no): — Jeg var helt for meg selv, pratet ikke med noen. Kristin (Størmer Steira) hadde jo prestert utrolig bra og det var viktig å være der for laget og glede seg over Kristins prestasjon. Jeg tror ikke den store skuffelsen kom før jeg var helt for meg selv inne på rommet mitt. Da kom tårene og alt. Det var da alt raste sammen.

I et omfattende intervju med Adresseavisen i dag prater Marit Bjørgen om sine opp- og nedturer i løpet av karrieren. Mer detaljert enn hun noen gang har gjort til mediene tidligere forteller hun om timene etter VM-duatlonen 21. februar 2009, da hun var sjanseløs og skjønte at nok et mesterskap ble mislykket.

Tårene strømmet på

- Jeg var veldig skuffet og lei meg og brukte hele natta til å tenke. Jeg sov nok ikke mye den natta, sier Bjørgen og forteller at mens hun lå og tårene strømmet på, tenkte hun på å gi seg som skiløper.

— Jeg var inne på det. Hvorfor jeg skulle gidde å gjøre så mye jobb hvis jeg ikke lyktes. Jeg var inne på å legge skiene på hylla, sier Bjørgen til Adresseavisen.

Kristin Størmer Steira reddet den norske æren ved å ta en meget sterk sølvmedalje på VM-duatlonen. Det fjernet litt av fokuset rundt Bjørgens fiasko, men mange avskrev Rognes-jenta og ga beskjed om at hun var ferdig som skiløper.

Da melkesyra kom lenge før den burde på mesterskapets andre distanse, skjønte Marit Bjørgen at Liberec-VM ville bli en ny nedtur. Den største i hennes karriere. Av respekt for sølvvinner Steira forsøkte hun å legge sin egen skuffelse til side og glede seg over norsk sølv.

Brøt sammen på rommet

Da hun kom inn på rommet sitt på kvelden, brøt hun sammen.

Skuffelsen fra skirennet hvor hun fremsto som en mosjonist sammenlignet med verdens beste løpere, hadde hun ikke bearbeidet med noen. Etter at Steira var feiret, gikk Bjørgen på rommet og grublet.

- Den natta var jeg så langt nede som jeg noen gang har vært. Det var mange tårer. Dagen etterpå var også tung. Jeg var fortsatt lei meg og litt utafor. Samtidig hadde jeg den indre driven, som sa: «Marit, dette skal du få til, du må bare endre på ting».

Reiste seg etter nederlaget

Om natta i Liberec var den tyngste hun har vært igjennom, fikk den stor betydning for oppturen som skulle komme. Det var da hun lå der og kjempet mot tårene at hun forsto at hun ikke kunne fortsette i samme spor. Hun endret treningsopplegget og ble sesongen etter igjen verdens beste kvinnelige langrennsløper med tre gull fra Vancouver-OL.

Etter det har karrieren vært en eneste lang opptur. Fredag i neste uke står hun klar på startstreken på Beitostølen, klar til å ta fatt på en ny sesong. VM til vinteren arrangeres i Val di Fiemme, samme sted som Marit Bjørgen vant sitt første VM-gull for ti år siden.