Langrenn

«Petter Northug kjemper en kamp mot alderen, med motivasjonen og mot yngre løpere som flytter grenser»

Kommentar: 12 nordmenn var bedre enn Petter Northug, mye bedre. Det betyr at skistjernen har en stor jobb å gjøre for å komme til OL.

MÅ JOBBE: Petter Northug lyktes ikke på Lillehammer lørdag. Adresseavisens Kjetil Kroksæter mener at avstanden opp til de beste var bemerkelsesverdig stor.
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

I utgangspunktet er sprinten Northugs beste sjanse, og på den distansen er konkurransen skarpere enn noensinne. Om det gjøres plass til fem sprintere, er det bare fire ledige plasser, for Johannes Høsflot Klæbo må bryte både armer og bein for ikke å bli tatt ut.

La oss ta fakta først. Petter Northug ble slått med en sjokkerende stor forskjell i tid. 13,42 sekunder er ren utklassing. Men det var mange bra sprintere som fikk seg en på trynet av Johannes Høsflot Klæbo denne lørdag morgenen.

Les også

Northug slått ut på Lillehammer - stakk rett til skogs

Hvis dette rennet hadde gått utenlands, ville Petter Northug kvalifisert seg med god margin. 12 nordmenn var foran Petter Northug. Utenlands er kvoten på seks norske deltakere.

Northugs prestasjon var vel omtrent som ventet? Ikke god, men betydelig bedre enn sist helg. Han har god tid til å pynte på formen, men han har ikke så mange anledninger til å vise seg frem. Tour de Ski er sjansen han bør gripe med begge hender. For å komme dit må han oppsøke noen renn han vanligvis ikke bryr seg med å gå.

Plassen på sprinten i Davos er forbeholdt sprintlaget. Ingen av sprinterne gjorde seg bort i prologen. Petter Northug må trylle frem en superprestasjon på søndagens 30 km for å komme på laget. Det skjer neppe. Dermed må han trolig endre på planene og droppe det planlagte høydeoppholdet før jul.

TUNGT: Petter Northug er i fremgang, men hadde fortsatt 12 nordmenn foran seg i prologen på Lillehammer.
Les også

For halvannet år siden skjønte Northug at Klæbo kunne bli stjerne

Så til det mer subjektive. Prologen etterlot et inntrykk av at de norske hadde veldig gode ski. Det hjalp nok Petter også. Han kan altså ikke skylde på ytre forhold. Bortsett fra at denne løypa er krevende. Men det er en lang og tung stigning i sprintløypa i OL også. Det er en Klæbo-løype, og ikke en Northug-løype.

Petter Northug virket seig i draget og gikk ikke veldig godt teknisk. Det kan like gjerne settes på plussiden, fordi det er ting som kan falle på plass hvis han finner formen.

Både alder og trening gjør noe med hurtigheten. Det merker også Marit Bjørgen. Utøvere som trener for å hevde seg på alle distanser, legger ned mye trening som går ut over hurtigheten.

Vi kan vel våge påstanden at avstanden opp til de beste, og særlig til Johannes Høsflot Klæbo, er så stor at den tiden er over da Northug er en reell kandidat til å vinne sprintrenn på høyeste nivå.

Les også

Northugs trener mener kometen kan bli Norges ankermann i VM

Jeg tok et dypdykk i sprinthistorien og fant ut at vi må tilbake til 2001 og Bjørn Linds sjokkoppvisning i Oberstdorf for å finne en større seiersmargin enn Johannes Høsflot Klæbos 4,31. Lind vant sprinten med 4,65 sekunders margin til andremann.

Johannes Høsflot Klæbo setter en standard vi ikke har sett siden Bjørn Lind. Lind er trolig den råeste sprinteren noensinne. Ingen har vunnet så mange prologer som ham. Christian Zorzi og Emil Jönsson var andre supersprintere. I motsetning til Klæbo, var disse tre rendyrkede sprintere som ofte brente kruttet før finalen. Derfor vant de ikke så mange renn.

Johannes Høsflot Klæbo har både hurtigheten til å være suverent best i en prolog og utholdenheten til å vinne distanserenn. Derfor setter Klæbo en ny standard i langrennssporten.

Oppsummert kjemper Petter Northug en kamp mot alderen, med motivasjonen og mot yngre løpere som flytter grenser. I tillegg har han nok en gang kommet skjevt ut etter høstens høydeopphold. Om en snau måned er Tour de Ski i gang.

Der har Northug mange gode erfaringer. Den sjansen må Northug gripe.

Les mer om

  1. Johannes Høsflot Klæbo
  2. Petter Northug
  3. OL
  4. Tour de Ski
  5. Langrenn
  6. Kjetil Kroksæter