Norske løpere tar medisiner i smøretraileren under skirenn

Etter å ha unnagjort sprintprologen drar norske langrennsløpere opp i smøretrailerens annenetasje. Der står forstøverapparatene.

SMØRETRAILEREN: I andre etasje på den gedigne norske smøretraileren tar norske langrennsløpere i bruk forstøverapparatene i forbindelse med konkurranser.

Skjult for konkurrenter, publikum og TV-seere tar utøvere i bruk apparatene før de fortsetter forberedelsene til neste heat.

De siste tre årene har den gedigne norske smøretraileren til seks millioner kroner vært med norske langrennsløpere verden rundt.

Traileren er 110 kvadratmeter stor og ble primært bygget for å bedre arbeidsforholdene til smørerne. På toppen ligger et 30 kvadratmeter stort hvilerom der utøverne oppholder seg i forbindelse med konkurranser.

Det er her forstøverapparatene er plassert. Et forstøverapparat brukes til å gjøre flytende medisin til bitte små dråper som inhaleres. Det brukes i behandlingen av for eksempel astma og kronisk lungesykdom (KOLS).

Bruken av dette apparatet sto sentralt i dopingsaken mot Martin Johnsrud Sundby, som tidligere i år ble utestengt i to måneder.

LANDSLAGSSJEFEN: - Det er ikke så mange, men det er noen som har personlig apparat, som de tar med seg i traileren for å gjøre det de er anbefalt å gjøre rett før start, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Bekrefter praksisen

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter praksisen og sier at forstøverapparatene benyttes både etter prolog og før heatene i sprintrenn. Han har ingen formening om hvor mange apparater landslaget har med på tur.

— Det er ikke så mange, men det er noen som har personlig apparat, som de tar med seg i traileren for å gjøre det de er anbefalt å gjøre rett før start. I veldig, veldig, veldig, veldig stor utstrekning så brukes det saltvannsoppløsning, særlig på sprinter. Det er en praksis som vil videreføres, forteller landslagssjefen.

Han sier at det er hver enkelt lege som gjør anbefalinger for utøverne når det gjelder bruken av apparatene. Han poengterer at Verdens antidopingbyrå (WADA) kom med nye forskrifter 1. oktober

— Forstøver er ikke omtalt som noe hokuspokusapparat. Så det vil vi fortsette med. Det er slimløsende med saltvann, sier han.

Bruk av saltvannsoppløsning, forstøverapparat eller astmamedisin er innenfor regelverket, men har skapt stor debatt i etterkant av Sundby-saken.

BRUKTE FORSTØVERAPPARAT: - Det er ingen hemmelighet at jeg har sittet der og brukt astmamedisin. Hva andre har gjort, får de svare på selv, sier Øystein Pettersen.

— Ikke for barn

Flere landslagsløpere vi har vært i kontakt med bekrefter bruken av forstøverapparater i smøretraileren. Andre har ikke ønsket å prate om saken.

Øystein Pettersen var landslagsløper frem til våren 2014. Han legger ikke skjul på det som foregår.

— Det er ingen hemmelighet at jeg har sittet der og brukt astmamedisin. Hva andre har gjort, får de svare på selv. Jeg har ingen intensjon om å hemmeligholde at jeg tok medisin i smørebussen, sier Pettersen, som brukte ventoline og pulmicort.

— Mellom heatene er det ikke vanlig, men etter at du har gått prolog føles det som om lungene blir vrengt. Da kan det være fornuftig at du tar et eller annet som roer ned reaksjoner på astma. Jeg hadde ikke anstrengelsesastma eller kuldeastma, men gikk ikke til konkurranse uten vanlig astmamedisin på morgenen, på grunn av min kroniske astma som jeg har hatt fra barndommen.

- Men hvorfor i annenetasjen i traileren?

— Der er det for eksempel strøm. Og det ser ikke veldig fornuftig ut hvis forstøverapparatene står ute på stadion. Det handler om signaleffekten. Det er sider ved toppidretten som barn ikke nødvendigvis trenger å eksponeres for. Og da for eksempel astmamedisin og forstøverapparat, sier han.

- For å prestere bedre

Pettersen er trygg på at Skiforbundet og utøverne ikke har puttet noe de ikke burde i forstøverapparatene, men sier samtidig:

— Det er tull å si at jeg ikke gjorde det for å prestere bedre. Det er jo ikke ulovlig. Det er som fornuftig bruk av sportsdrikk når du er i ferd med å gå tom på ei femmil. Men det er mer stuerent å bruke sportsdrikk enn astmamedisin.

Audun Kolstad, tidligere landslagstrener og personlig trener til Petter Northug, er kritisk.

— Jeg er ingen medisinmann, men den vanlige norske mann og kvinne vil reagere på dette. At de gjør dette i annenetasjen på smøretraileren, er ikke noe særlig. Dette blir et hemmelig rom og Kari-Pekka Kyrö (Finlands landslagstrener under dopingskandalen i 2001) får litt vann på mølla om at vi er eksperter på den slags.

KRITISK: - Jeg er ingen medisinmann, men den vanlige norske mann og kvinne vil reagere på dette, sier langrennstrener Audun Kolstad.

— Tøyer grensene

Kolstad mener bruken av saltvannsoppløsninger er et tegn på at Norge utnytter og tøyer grensene.

— Det er godt mulig de beste utlendingene gjør det samme, men jeg liker egentlig ikke dette særlig godt. Jeg tror vi er nødt til å ta tak og luke ut en del av det som har skjedd, selv om det er innenfor lovlighetens grenser. Det vil bli enda mer fokus på dette nå og det blir spredt nedover blant yngre løpere.

Kathrine Harsem, som var landslagsløper frem til i vår, legger heller ikke skjul på saken.

— Forstøverapparat er absolutt til stede i traileren. Det er individuelt hvem som bruker det. For min del har jeg ikke benyttet meg så mye av forstøverapparat. Jeg har min egen medisin som jeg tar. De som ønsker å bruke forstøverapparat, kan gjøre det, om det er i smøretraileren eller på hotellrommet. Det skjer litt begge deler og det er veldig individuelt, sier hun.

Aukland: Gråsone

Harsem er nå en del av Team Veidekke Trøndelag. Hun poengterer at forstøverapparatene ikke er tilgjengelig for samtlige løpere.

— Jeg har aldri registrert at andre enn de som har fått godkjenning fra legen, har brukt dem, sier hun.

Fredrik Aukland, langrennsekspert og Dario Colognas tidligere trener, sier dette om saken:

— Jeg er opptatt av at utøvere som har en astmatisk diagnose må få den behandlingen de trenger. Men jeg sitter med en følelse av at man har operert i en gråsone når utøvere som ikke har en astmatisk diagnose har brukt forstøverapparat med astmamedisin. Det er ikke vanskelig å forstå at utøvere fra andre nasjoner stusser ved denne bruken i den norske smøretraileren.

Blir gransket

Langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad ønsker ikke å ha noen detaljert mening om det som foregår i smørebussens annenetasje.

— Den diskusjonen vi har hatt i sommer og høst har etterlatt noen spørsmål. Det er derfor vi har satt i verk granskningsutvalget, sier Skogstad.

I etterkant av Sundby-saken og den påfølgende debatten rundt norske langrennsløperes bruk av astmamedisin satte langrennskomiteen tidligere i høst ned et utvalg som skal granske skilandslagets medisinbruk.

Vidar Løfshus svarer slik på bruken av forstøverapparat i smøretraileren:

— Jeg må være så ærlig og si at dette kan jeg ikke kommentere. Jeg har mine meninger, men det blir helt feil å komme med dem når vi er i en granskning.

Har uttalt seg til granskningsutvalget

Langrennslandslagets nye sjeflege, Petter Olberg, mener ikke de har operert på en tvilsom måte.

— Vi har jo ikke tenkt at det har vært en gråsone. Vi har tenkt at dette er god behandling for å gjøre luftveiene så friske som mulig. Langrennskomiteeen har en kommisjon som skal se på disse sakene. Alle vi har vært inne og uttalt oss om hvordan ting har vært drevet. Vi er ser frem til å høre fra dem når arbeidet er ferdigstilt, sier Olberg til Aftenposten.

— Jeg kan si med 100 % sikkerhet at jeg ikke har gitt astmamedisin til utøvere som ikke har hatt astma eller annen form for pustebesvær. På samme måte om når "vanlige" pasienter har pustebesvær, behandler man med astmamedisiner selv uten at de har astma, legger han til.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: