Langrenn

Russisk stjerne mister gull fra Sotsji – bannlyses fra OL

To russere utestenges fra alle fremtidige OL etter brudd på dopingreglene.

Aleksandr Legkov (i midten) er fratatt to medaljer. Her jubler han for gullet på 50 kilometer. Foto: PHIL NOBLE / X01988

  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Den internasjonale olympiske komité varslet onsdag at to russiske utøvere er dømt for brudd på dopingreglene. Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov er blitt diskvalifisert fra øvelsene de deltok i under Sotsji-OL i 2014, og utestengt fra framtidige OL.

Russerne har allerede bestemt at de anker saken inn til Cas, senest i morgen. Advokaten til Legkov, Christof Wieschmann, raser over avgjørelsen.

– IOC dømmer utøverne uten bevis. Det er en skandaløs avgjørelse. IOC går lengre enn funnene i McLaren-rapporten uten ny etterforskning eller nye beviser. Det er en hån mot IOC-president Thomas Bach sine uttalelser om at avgjørelsen på falle på sikre beviser, skriver han i et langt innlegg på sin hjemmeside.

Aleksandr Legkov var i Val Senales på treningsleir i slutten av oktober. Foto: Håvard Jensen

Les også

Svensk avis: FIS mente russisk skistjerne «høyst trolig jukset» – fikk likevel OL-ja

Utestengelsene er en del av etterforskningen etter den store russiske dopingskandalen i etterkant av lekene. Dagens offentliggjøring er den første konklusjonen fra Oswald-kommisjonen, men det varsles at det vil komme flere avgjørelser i løpet av de kommende dagene, og at det vil bli avholdt flere høringer i nærmeste fremtid.

Legkov vant 50 kilometer for menn og tok sølv på stafetten. Dommen sier at han mister begge medaljene, og at de må sende de tilbake til IOC. Han ble også nummer ti på 30 kilometer med skibytte.

Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire på øvelsen. Han vil få bronseplassen dersom Det internasjonale skiforbundet er positive til oppfordringen fra IOC om å oppdatere resultatlistene etter diskvalifikasjonene.

Les også

Svensk ekspert mistenker Ustjugov: – Vanskelig å nyte prestasjonen

Disket fra stafetten

Hele det russiske herrelaget er utestengt fra stafetten, som Sverige vant overlegent. Frankrike får dermed trolig sølvplassen, mens Norge rykker opp fra fjerde til bronseplass.

Det betyr OL-bronse for Eldar Rønning, Chris Jespersen, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. De havnet 1,09 bak vinneren Sverige i mål, og 40 sekunder bak russerne på annenplass.

Belov er også diskvalifisert fra øvelsene han deltok i under OL i den russiske byen. Han ble nummer 18 på 30-kilometeren, og 25 på 15-kilometeren.

Flere russere, blant annet Legkov og Belov, ble utestengt da IOC innledet dopingsak i desember i fjor. I september fikk Legkov og Belov medhold i Idrettens voldgiftsrett (Cas), som opphevet suspensjonene. Nå får de likevel ikke delta i neste års OL i Sør-Korea.

FIS vil ikke behandle IOC-utelukkelsen av Alexander Legkov og Jevgenij Belov før alle de russiske langrennsløpernes dopingsaker er avgjort, skriver NTB. Fortsatt gjenstår sakene til Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Julia Ivanova og Jevgenia Sjapovalova.

– Når vi har mottatt avgjørelsen i alle seks saker, vil de bli gjennomgått av vårt dopingpanel, skriver FIS.

De skriver av IOCs jurisdiksjon er begrenset til OL, og at det er opp til Fis å avgjøre hva som skjer utenfor lekene, blant annet verdenscupen.

Les også

Norsk antidopingtopp vil utestenge Russland fra vinter-OL

Statsstøttet doping

Dette er de to første utestengelsene etter Sotsji-OL uten positive dopingprøver. I stedet blir de utestengt på bakgrunn av beviser samlet inn av McLaren-kommisjonen og WADA.

McLaren har slått fast at det var statsstøttet doping under Sotsji-lekene. Blant annet ble flere utøveres urinprøver byttet ut med rene prøver.

Les mer om

  1. Doping