Klæbos utrolige reise: Kjørte 15 timer, parkerte bilen og knuste konkurrentene

Johannes Høsflot Klæbo fikk en opptakt til fredagens sprint som var utenom det vanlige: 15 timer i bil.

Johannes Høsflot Klæbo stilte fredag til start i Blinkfestivalen for aller første gang.

SANDNES: Det endte som de fleste spådde. Uten problemer tok Klæbo sprintseieren på rulleski i Blinkfestivalen utenfor Sandnes Arena. Han slo Gjøran Tefre i finaleduellen.

Trønderen har allerede vunnet det meste i alder av 23 år, men fredagens seier ble et helt nytt tilskudd på Klæbos fyldige liste. Den kom i det som var hans Blink-debut.

På grunn av koronaregler internt i skilandslagene ble utøvere og ledere pålagt å reise med bil. For sprintstjernen og hans far Haakon Klæbo betød det 925 kilometer tilsammen torsdag og fredag, en reise som i effektiv tid tok drøyt 15 timer.

Men det hjalp godt å ta en stopp på ungguttens hytte på Skeikampen.

– Vi startet første etappe fra Trondheim torsdag 18.00 og ankom Skeikampen 23.00. Neste etappe fredag startet fem om morgenen, sier Haakon Klæbo.

Han forteller om reisen som gikk via Gjøvik, Notodden, Dal, Sirdal og til Sandnes.

– Jeg kjørte hele tiden. Han har sovet og hvilt, opplyser pappa Klæbo.

Les også

Supertalentet foran Blink-festivalen: – Foreldrene skal pushe ungene sine litt

Ut med skistaver og annet utstyr. Johannes Høsflot Klæbo ankom bare få timer før han skulle konkurrere i Sandnes.
Johannes Høsflot Klæbo slapp heldigvis å kjøre.

Nesten rett til oppvarming

Nærmere halv tre fredag ettermiddag ankom far og sønn med Toyotaen. Da lempet den yngste ut skiutstyr og masse staver. Det var ikke mange timer før han skulle skifte til konkurranseklær og dra til start på skiarenaen. Den ligger fire-fem kilometer utenfor Sandnes sentrum.

– Årsaken til at jeg ikke har vært her tidligere, har nettopp vært den lange reisen. Dessuten har vi hatt Toppidrettsveka og andre konkurranser i tillegg, og det vært en belastning. Nå er det mange færre konkurranser, og da passet det, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Han har mange titler på distanse også, men valgte i år å gå tilbake til de hurtige gutta. Det liker sprintlandslagets trener Arild Monsen, som har fulgt opp Klæbo og de andre på hjemlige samlinger.

– Hva har vært opptakten til konkurransene her?

– Jeg har trent mye, ligget hjemme i Trondheim og fått store mengder i bena. Dessuten ble det en uke med ferie, sier Klæbo, som var spent før start.

– Ja, det er spennende å komme i gang igjen.

Les også

Som trener måtte gullvinneren lære seg å bli mer autoritær. Nå må han endre seg igjen.

Verdenscupjubel på Konnerud i mars. Da briljerte Johannes Høsflot Klæbo før Norge halvannen uke senere stengte ned.

– Jeg har ikke hatt en hardøkt i sprint siden Konnerud i starten på mars, forteller Byåsen-løperen, som da tok en sprintseier i verdenscupen. Det tradisjonelle løpet i Drammen sentrum måtte flyttes på grunn av snømangel.

Da det i mai ble kjent at han hadde skadet en finger igjen, denne gangen etter basketballspill, var det heldigvis ikke noen renn han gikk glipp av.

– Fingrene har grodd. Det skal ikke være noe problem, heldigvis. Jeg har ingen ting å klage på.

Arild Monsen benyttet i sommer sjansen til å møte aktive på deres hjemmebane. Her prater han med Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo (t.h.) på landslagssamling i Granåsen i Trondheim.

Hjemover igjen

Når lørdagens 15 kilometer er over, håper Klæbo å ha fått litt godfølelse. Bare det å ha startnummer på brystet føles annerledes i disse tider.

Deretter er det å sette seg i bilen og dra alle milene hjemover igjen samme kveld.

– Da regner vi med en reise på 13–14 timer, opplyser Haakon Klæbo.

Landslagstrener Monsen var på forhånd ikke tvil om at eleven ville gjøre det bra. Han visste godt hvor Norges største stjerne på herresiden befinner seg.

– Ja, han er i god form. Jeg har fulgt opp han og de andre på hjemlige samlinger. Det er jeg som har fartet.

Neste konkurranse blir Toppidrettsveka på trøndersk grunn i Hitra, Aure og Trondheim.

Emil Iversen stilte også til start på sprinten i Sandnes, men trønderen fikk det ikke til å stemme. Han ble slått klart av Sondre Ramse allerede i åttendedelsfinalen.

– Blytungt, jeg hadde ikke en sjanse. Dette var fryktelig dårlig, og det er ikke noe mer å si om det, sa Iversen til NRK.