Johaug spurtslo Bjørgen: - I dag var det min dag

Therese Johaug vant endelig en Tour de Ski-etappe da hun spurtslo Marit Bjørgen.

JAAA: Thereese Johaug vant lørdagens 10 kilometer i Val di Fiemme foran Marit Bjørgen og Heidi Weng.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

VAL DI FIEMME/OSLO: Marit Bjørgen vinner hvis hun vil. Det har vært tonen i Tour de Ski til nå.

Men da ti kilometer fellesstart i klassisk skulle avgjøres lørdag, var det Therese Johaug som trakk det lengste strået. Og det på Bjørgen-måten.

For etter at Johaug, Bjørgen og Heidi Weng hadde gått sammen hele løpet, smatt Johaug forbi Tour de Skis suverene sammenlagtleder og fosset inn til sin første Tour-seier.

Marit Bjørgen (t.v.), Therese Johaug og Heidi Weng tok de tre første plassene på lørdagens etappe i Tour de Ski.

Johaug valgte å gå i sporet og fikk høyere fart enn Bjørgen da alt ble avgjort. Bjørgen forsøkte seg utenfor sporet. Det viste seg å være en dårlig manøver.Bjørgen tok 2. plassen, mens Heidi Weng ble nummer tre.

Ryggen til Bjørgen

Therese Johaug vant den første prestisjeduellen da hun slo Heidi Weng i den første innlagte spurten. Bjørgen lot de to spurte om bonussekundene og tok det rolig ti meter bak.

For Johaug betyr seieren mye. En etterlengtet opptur etter å ha sett Bjørgen vinne fem strake etapper i Touren til nå.

Therese Johaug sank sammen i målområdet etter å ha spurtet inn til seier i Val di Fiemme lørdag.

Men i sammendraget spiller det liten rolle. Der har Bjørgen full kontroll.— Dette var moro, spesielt etter at jeg har bommet litt i Touren til nå. Derfor var det viktig å kunne få avslutte på denne måten. Jeg bestemte meg for å holde ryggen hennes i den siste bakken. Det klarte jeg. Og så hadde jeg rå ski, sier Johaug til NRK.

Bjørgen smilte selv om hun ble slått på oppløpet.

- Oi, jeg kom fort

— Plutselig kom det ei på siden av meg som hadde høy fart. Therese var sterk i dag, da er det bare å innfinne seg med 2. plass. Jeg skjønte at jeg måtte prøve å gå fra henne i siste bakken. Og jeg synes det gikk bra. Jeg var først ned til stadion. Men Therese kom fort, oppsummerte Bjørgen.

Da NRK viste bilder av spurten ble Johaug enda blidere:

— Oi, jeg kom fort. Det var moro. Det har gått opp og ned for meg, men i dag var det min dag. Jeg liker løypene her og er veldig fornøyd nå, sier Johaug.

Therese Johaug trekker på løperne på lørdagens 10 kilometer fellesstart.

Utgangspunktet for den siste etappen er følgende:Bjørgen sendes alene ut i løypen søndag 2,11 foran Heidi Weng. 39 sekunder bak der starter Johaug.

— Jeg håper å få en god opplevelse opp bakken, sier Bjørgen og smiler lurt.

Avgjort før start

Marit Bjørgen, som nær har avgjort Tour de Ski sammenlagt for lenge siden, ledet an ut fra skistadion i Italia.

Skidronninga fra Rognes ledet før start sammenlagt med to minutter på Heidi Weng på 2. plass og tre minutter på Therese Johaug på 3. plass.

Og det var ingenting som tydet på at hun ønsket å ta det med ro fra start på. Det dannet seg raskt en tetgruppe bestående av de tre norske og polske Justyna Kowalczyk.

Therese Johaug tok etter hvert over føringen i tetgruppen og tauet på de tre andre. Og da måtte også Kowalczyk takke for følget. Dermed ble løpet en kamp mellom de tre beste langrennsdamene i verden for øyeblikket.

Marit Bjørgen hadde vunnet alle de fem første etappene i Tour de Ski da løperne ga seg i kast med etappe 6 lørdag. At hun trolig har avgjort Touren sammenlagt er én ting. En annen ting er at hun trolig også, forutsatt Tour-seier, også har avgjort verdenscupen sammenlagt

Først skal hun bare ta seg opp alpinbakken Alpe Cermis søndag.