Derfor begynte sprintveteranen med studier

Eirik Brandsdal har begynt å tenke på en tid etter langrenn, men det var ikke bare derfor han begynte å på Universitetet i Ås denne høsten.

Eirik Brandal debuterte i verdenscupen for ni år siden. Han har ni seiere, men de siste årene har det vært lenger mellom hver seier.
  • Kurt B. M. Haugli

MOLDE: – Jeg gjør det fordi jeg tror det gjør meg bedre som langrennsløper, sier Eirik Brandsdal.

31-åringen fra Oslo har studert før. Avbrutte studier. Da han kom på landslaget ble det så som så med sivilingeniørstudiene i Trondheim.

Det er fire år siden han tok sin siste eksamen ved NTNU i Trondheim. I stedet flyttet han tilbake til Oslo, har hatt fast plass på landslaget de siste årene.

Han har hatt en viss suksess. De siste fire årene har han vunnet tre verdenscuprenn. Men han vant mer før han sluttet å studere ved NTNU i Trondheim.

Les også

Svenskene dropper Italia–Northug holder fast ved sin plan

Trenger andre stimuli

Han har innsett at han trenger noe mer enn bare langrenn å tenke på. Denne høsten starten han masterstudier i Industriell økonomi ved Universitetet i Ås som formelt heter Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Eirik Brandsdal tar pust i gresset under ei økt da landslaget hadde barmarkssamling i Molde i begynnelsen av oktober.

–Når man holder på i så mange år, havner man inn i et spor. Det er bra for meg å få andre stimuli. Det er derfor jeg gjør det, fordi jeg tror det gjør meg bedre som langrennsløper også, sier han.

Selv om han satser på både studier, skal han fortsatt søke drømmen om suksess med ski på beina.

– Jeg satser fortsatt hundre prosent på langrenn. Men jeg har vært heldig med forelesninger. Jeg har på en måte også fått lagt en slags deadline på meg selv for å få lagt ned nok trening i forkant av studier. Til nå har det gått veldig bra å kombinere, sier Oslo-gutten.

Han er en av få blant de 24 norske landslagsløperne i langrenn som driver på med studier ved siden av idretten sin. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er i ferd med å komme i mål med sine medisinstudier, men ellers er det langt mellom andre løpere som prøver å forberede seg til et liv etter langrenn.

Les også

Verdenscupen er som skapt for Klæbo, men selv frykter han en russer

Flyten tilbake

Brandsdal synes i det hele tatt at han har fått en mye bedre oppkjøring til sesongen som studerende langrennsløper.

– Det har vært en kul inngang til sesongen. I fjor hadde jeg jo veldig mye trøbbel og fikk aldri flyten. I år har jeg hatt mye bedre flyt og hatt det mer moro med langrenn.

De siste årene har det vært litt for lenge mellom de gode resultatene til at han kan si seg helt fornøyd. Og i mesterskap har resultatene bare vært sånn passe. Han gikk sprinten i Pyeongchang. Det endte opp med en skuffende 22. plass. Hans beste resultat i VM er en 6. plass og sist i finalen i Val di Fiemme for fem år siden.

Derfor er årets VM-sesong viktig. Men med et sprintlandslag inkludert både Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug, blir det vanskelig nok bare å kvalifisere seg til både verdenscup og ikke minst VM-sprinten hvor Norge bare har fire plasser.

– Heldigvis har Johannes friplass frem til jul. For å komme med til VM må man få vist seg frem, og det blir vanskelig nok. Likevel, sånn har det alltid vært, og vi er vante til det, sier 31-åringen.