Langrenn

Bjørgen ba om endringer i Holmenkollen-helgen. Nå blir hun hørt.

Åge Skinstad håper å endre verdenscupprogrammet denne sesongen. Men det kan være for sent.

Her jubler Marit Bjørgen for førsteplassen i Holmenkollen tidligere i år. Nå blir det trolig endringer i programmet.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Lørdagen i Holmenkollen er helt spesiell. Ingen andre dager i langrennssesongen kan måle seg med publikumsoppmøtet, selv ikke Holmenkollen-søndagen.

De siste årene har herrerennet blitt arrangert på lørdag, mens kvinnene har gått på søndag.

Men må det være sånn?

Flere av de største stjernene på kvinnesiden - deriblant Marit Bjørgen - har reagert. Og nå blir de hørt.

Det bekrefter Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomiteen i det internasjonale skiforbundet FIS.

– Nå har vi foreslått å gå tremil (kvinner, jour. anm.) på lørdag og herrerennet på søndag. Det skal vedtas på høstmøtet i Zürich den siste helgen i september, bekrefter Åge Skinstad til Aftenposten.

 • FIKK DU MED DEG DE SVENSKE REAKSJONENE? – En slakt av kulturarven vår.

Bjørgens oppgjør

Marit Bjørgen gikk - og vant - sin siste tremil i Holmenkollen i mars. Etterpå kritiserte Bjørgen oppsettet. «Vi har nevnt det flere ganger, men vi har ikke blitt hørt», sa Bjørgen til Dagbladet.

Det er nemlig forskjell på folkefesten på lørdag og søndag. Vissheten om dette, har gjort at Norges Skiforbund nå ønsker en endring.

– Det er tradisjonelt flest folk på Frognersæteren på lørdag. Det er ikke bare rettferdig, men også fint at jentene får oppleve dette, sier Skinstad.

Åge Skinstad er Norges representant i verdenscupkomiteen.

Derfor er innstillingen fra Skinstad og Norges Skiforbund at kvinnene og mennene skal konkurrere på Holmenkollen-lørdagen annethvert år. Skinstad sier han føler seg «helt sikker» på at denne endringen skal gå gjennom.

Kan være for sent

Spørsmålet er imidlertid om FIS rekker å endre terminlisten for den kommende sesongen. I vinterens verdenscupprogram, som er lagt ut på hjemmesiden til FIS, står det at herrenes femmil skal gå lørdag 9. mars, mens kvinnene går dagen etter.

Hvis Åge Skinstad får viljen sin, bytter de to konkurransene innenfor den røde ringen plass.

Ideen nå er altså å bytte rekkefølgen. Men dette er ennå ikke helt sikkert.

– Det er ikke en ren formalitet. Det avhenger av lagenes reiseprogram og hva som er bestilt av turer og overnatting. Det kommer an på om det blir vanskelig av logistikkmessige ting, noe jeg sterkt betviler. Jeg blir overrasket om det ikke går gjennom, forklarer Skinstad.

Han legger også til at en eventuell endring må ta hensyn til TV-rettighetshavere. Herrerennet (fem mil) pleier nemlig å vare lengre enn kvinnerennet (tre mil).

Har arrangøren med på laget

Dermed trer altså endringene trolig i kraft allerede denne sesongen. Åge Skinstad forteller at han aldri ville fremmet forslaget uten klarsignal fra arrangøren.

Daglig leder av Holmenkollen Skifestival Kristin Vestgren Sæterøy forteller at endringen har vært diskutert flere ganger tidligere. Ifølge Sæterøy har også FIS uttrykt et ønske om endring.

Kristin Vestgren Sæterøy i Holmenkollen Skifestival støtter endringene i programmet. Nå får trolig kvinnene gå på Holmenkollen-lørdagen i 2019.

– Vi er støttende til det og synes det bare er positivt. Det er klart jentene skal få lov til å oppleve publikum i Kollen på lørdagen, sier Sæterøy.

Les mer om

 1. Marit Bjørgen
 2. Langrenn
 3. Therese Johaug
 4. Heidi Weng
 5. Ingvild Flugstad Østberg