Langrenn

Sundby avslørte mulig vinterplan til Andreas (27): – Å slå ham i spurten har jeg trent for hele sommeren

Andreas Nygaard stopper ikke med seier i Vasaloppet og Birken. Til vinteren drømmer han om å slå Martin Johnsrud Sundby på oppløpet i et av verdens største skirenn.

MÅLBEVISST: Andreas Nygaard, her på kafé hjemme i Tromsø, har sett seg ut Marcialonga som et av kommende sesongs store mål. Foto: Rune Robertsen

  • Rune Robertsen
    iTromsø

Burfjordværingen har nylig vært innom Tromsø etter en lang sommer- og høst med mange reisedøgn. Etter at forrige sesong ble Nygaards skikkelige gjennombrudd som skiløper har han vært nødt til å sette seg nye mål.

Et av disse ble klart i månedsskiftet juni/juli for den Tromsø-bosatte skiløperen som denne sesongen går for Team Ragde Eiendom, som har overtatt hovedsponsoratet av Anders Auklands lag. Da var Nygaard på plass i Bø i Telemark for å gå Kanalrennet på rulleski.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Langrennsstjerne utfordrer friidrettseliten: – Jeg går for medalje

– En av dagene jeg var der lå jeg og solte meg mellom et par treningsøkter. Da kom jeg i snakk med Martin Johnsrud Sundby ved bassenget. Han er en rå fyr, og varslet da at han skulle gå Marcialonga, forteller Nygaard til iTromsø.

– Å slå Martin i spurten har jeg trent for hele sommeren. Det handler om å finne motivasjon der det er motivasjon å finne. Det er ikke så artig å løpe alene i myra tre timer hver morgen i dårlig nordnorsk vær, sier Nygaard videre.

Verken bekrefter eller avkrefter

Marcialonga er et syv mil langt klassiskløp som arrangeres 27. januar. Det er søndagen før NM, og en måned før VM i Seefeld.

– Det er ikke alltid planen som er lagt blir fulgt. Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte om Martin kommer til å gå rennet da det er samme helg som det er verdenscup i Sverige. Det jeg kan si er at Martin tidligere har funnet langløp svært givende, og vi stiller oss ikke avvisende, sier Eirik Myhr Nossum, hovedtrener for allroundlandslaget, til iTromsø.

Landslagsløperne er blant annet forpliktet til å gå distanser under NM på ski, som arrangeres fra torsdag til søndag i Meråker – fire dager etter Marcialonga.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum vil verken avkrefte eller bekrefte om Johnsrud Sundby skal gå Marcialonga i vinter. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN NORWAY

– Lar Marcialonga-deltakelse seg kombinere med NM og VM for Sundby?

– Alt lar seg kombinere, men dette handler om totalbelastningen for Martin. Husk at i langløpssirkuset har de langt færre konkurranser før jul enn i vanlig langrenn, sier Nossum til iTromsø.

Dermed kan det ta lang tid enda før en endelig avgjørelse om deltakelse for Sundby blir tatt.

– Dette kan skje dager eller uker før konkurransen, sier Nossum.

For Nygaard er Sundbys mulige deltakelse uansett noe han bruker for å stå best mulig rustet før vinteren.

– Når Martin står på startstreken er han favoritt, og det at han skal gå kan jeg bruke til å tenke at jeg virkelig må ta steg opp. For å være på hans nivå må jeg opp på et nytt nivå jeg selv ikke har vært på før, sier Nygaard.

– Handler ikke om spurten

Han har sett seg ut den siste bakken i løpet som den avgjørende. Han anslår at det går cirka åtte minutter å gå fra topp til bunn. Der han i Birken og Vasaloppet har fått bruk for sine ekstreme spurtegenskaper, spår han et annet scenario i Marcialonga.

– Det handler ikke om spurten. Når du kommer opp der er alle så sliten at det er den som er sterkest som vinner, sier Nygaard.

27-åringens drøm om Marcialonga stopper ikke tanken om å gjenta triumfene i Birken og Vasaloppet.

– Å ha et liv der jeg kun tenker på meg selv, gjør at jeg kan komme til Marcialonga, Birken og Vasaloppet og fysisk være bedre enn i fjor. Det er fortsatt mulig for meg å komme på et høyere nivå gjennom å ta flere hang-ups, går fortere på rulleskiløypa eller står bedre på stakemaskinen. Men om det er nok til å vinne, det vet jeg ikke da konkurransen er beintøff, sier Nygaard til iTromsø.

Med konkurranse mener han blant annet at meget sterke Petter Eliassen etter ett års fravær fra langløpssirkuset har meldt sin ankomst igjen fra vinteren.

– I tillegg må skiene være like bra som i fjor, jeg må holde meg frisk, unngå å gå tom for næring eller knekke en stav underveis. Du skal ha veldig mye glid totalt sett for å være med der i toppen, sier Nygaard til iTromsø.

– Jeg vet at det kan bli vanskelig å gjøre igjen, for selv om jeg bare får trent er jeg ikke så god. For min del var det alt fra økonomisk trygghet, ingen bekymringer på skolen, være skadefri og ha det bra på hjemmebane som var med på å sørge for at jeg lyktes forrige sesong. Mye skal klaffe, men jeg har selvsagt troen, sier Nygaard til iTromsø.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Martin Johnsrud Sundby