Langrenn

Northug får likevel gå i Falun: - Jeg forventer en blanding av hyllest og irriterte svensker

Erstatter syk Didrik Tønseth.

Petter Northug var i utgangspunktet ikke tatt ut til Falun, men får erstatte en syk Didrik Tønseth.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Nothug var i utgangspunktet reserve til 30 kilometer klassisk, men får gå etter at Didrik Tønseth fikk en matforgiftning i starten av uken. Han blir ikke klar til helgens konkurranser.

– Det blir spennende å se Petter Northug til start i Falun. Formen skal være stigende og alle vet at når Petter stiller på start, så er det for å kjempe i toppen, sier landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus.

Northug gleder seg til å få gå i løypene hvor han vant sin første verdenscupseier, og hvor han ble VM-konge i 2015.

- Det blir artig. Det blir stort å komme tilbake i Falun. Det begynner å bli en minnerik arena for min del. Jeg forventer en blanding av hyllest og folk som er irriterte over det som skjedde i Falun sist, sier Northug til sin egen tv-kanal.

Northug slo svenske Calle Halfvarsson på siste etappe på stafetten, og gikk forbi Johan Olsson rett før mål på 50-kilometeren.

– Kjempebra

Northugs trener Stig Rune Kveen var etter vrakingen klar på at Northug ikke ville dra til Falun dersom det var usikker om han ville gå.

– Vi hadde det litt i bakhodet at dette kunne skje. Hvis han fikk beskjed før fredag så tenkte Petter at det var aktuelt å reise, sier trener Stig Rune Kveen til Adresseavisen.

Han er glad for at Northug nå fikk sjansen til å konkurrere i Falun.

– Det er kjempebra at han får komme tilbake i sirkuset. Som Petter har sagt tidligere så trenger han matching for å finne den gode VM-formen.

– Hva er det lov å forvente?

– Vi kan forvente at han får en god gjennomkjøring, og så får vi se hvordan det blir, sier Kveen.

Les også

Landslagssjefen truet etter Northug-vraking: «Du burde dø, dø og gjerne familien din også»

Vrakingen har skapt stor debatt, siden Northug i utgangspunktet ønsket å gå rennene til helgen. Han har vært ute av konkurranse siden begynnelsen av desember, og hadde ønsket å gå både sprinten og 30-kilometeren som en del av oppkjøringen til VM i Lahti.

Ikke på rett nivå

Northugs egen trener Stig Rune Kveen mente at teamet hadde fått signaler på forhånd om at han skulle få gå i Falun. Det mente Vidar Løsfhus ikke stemte, og mener at skistjernen ikke er på det nivået de ønsker at han skal være-

Les også

  1. Full krangel etter at Northug ble vraket

  2. Ekspert om Northug-vraking: - Sender signal om at han ikke har tillit

Han får ikke gå sprinten, men som regjerende mester er han forhåndspåmeldt til den øvelsen i VM. Han må kvalifisere seg til 30-kilometeren i mesterskapet.

Landslagstrener for herrelaget Tor Arne Hetland, mener det er riktig beslutning at Didrik Tønseth står over verdenscuprunden i Sverige.

– 30km klassisk er en av favorittdistansene til Didrik, men det er en svært riktig beslutning av Didrik å ikke gå. Lege Petter Olberg og jeg stiller oss fullt og helt bak beslutningen til Didrik med helsefokus og et langtidsperspektiv på prestasjon i VM og resten av sesongen, sier landslagstrener menn elite allround Tor Arne Hetland.

Dette er troppen til verdenscuphelgen i Falun:

Menn, sprint Emil Iversen, Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl, Finn Hågen Krogh, Eirik Brandsdal, Johannes Høsflot Klæbo

30 km klassisk fellesstart Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Petter Northug

Kvinner, sprint Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kathrine Harsem, Mari Eide, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng.

15 km klassisk fellesstart Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marthe Kristoffersen, Kathrine Harsem, Heidi Weng,

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Langrenn