Johaug: - Helt riktig av Astrid å si ifra

Astrid Uhrenholdt Jacobsen utdyper sin kritikk mot Petter Northug.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er klar i sitt syn i striden rundt Petter Northug. Therese Johaug (bildet) mener det er riktig av Uhrenholdt Jacobsen å si ifra.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli

KVITFJELL: — Dessverre blir mange av frontfigurene i skiforbundet tolket som pamper og idioter uansett hvor klokt det de sier egentlig er. Det er min fordel som ny stemme i debatten, at folk i litt større grad hører hva jeg sier og mener, selv om det bare er det samme som mange i forbundet allerede har sagt, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Adresseavisen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen støtter forbudet i forhandlingene med Petter Northug.

Det er gått rundt to uker siden landslagsløperen gikk ut på Facebook med støtte til skiforbundet og kritikk mot Petter Northug i den svært betente Northug-saken.

Les også

Jacobsen refser Northug: - Har fått spesialbehandling i utrolig mange år

Tirsdag møtte landslagsjentene i langrenn pressen på Kvitfjell. I samtale med Adresseavisen utdyper Uhrenholdt Jacobsen sitt syn.

— Det var riktig tidspunkt og viktig for meg personlig å gi min støtte til Norges Skiforbund, som jeg synes i mange sammenhenger blir veldig misforstått. Fra mitt ståsted har skiforbundet prøvd å møtes på midten, uten at de har kommet i mål. Da synes jeg det er feil at de skal bli kritisert så voldsomt for å sette ned foten, når man kommer til en grense hvor det begynner å handle om verdier.

- Meldt meg ut

Landslagskollega Therese Johaug mener det er helt riktig av Uhrenholdt Jacobsen å gå offentlig ut med sitt syn.

— Jeg synes det er bra at Astrid sier det hun mener. Jeg selv har bare meldt meg ut av debatten. Går Petter skirenn til vinteren, så går han skirenn, men jeg håper for all del at han gjør det, sier Johaug til Adresseavisen og legger til:

— Mitt syn er at landslagsmodellen er den beste. Samtidig er vi veldig bevisste på at vi skal stå på rettighetene våre. Vi møtes på halvveien i ulike saker og skal ikke godta alt.

Johaug er sammen med Ingvild Flugstad Østberg tillitspersoner på landslaget, og har jevnlige samtaler med landslagsledelsen.

Fortsatt er det ingen avklaring i Northug-saken. Skiforbundet og VM-kongen fra Falun møttes sist fredag. I en pressemelding i etterkant av møtet gikk det frem at det kan ta noen tid før saken blir avklart.

Les også

Nå kan det gå lang tid før avklaring i Northug-saken

— Først og fremst har hver og en av oss rett til å mene hva man vil, men man må være bevisst på at det nå er en debatt om verdier. Skal skiforbundet lette enda mer på kravene, så er vi i ferd med å miste et system. Så kan man mene at man skal miste systemet, men da må man være bevisst på at det er det som er konsekvensen, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- Ødelegger systemet

Hun tror mange ikke har forståelse for hvorfor partene i Northug-saken opptrer som de gjør.

— Det var min tanke da jeg gikk ut. Når man nærmer seg det punktet at man ødelegger systemet, så syntes jeg ikke det var greit lenger. Hvis den ene parten beveger seg veldig langt, så kan ikke den andre parten stå fast og si at nå skal vi møtes på midten. Jeg tror skiforbundet har strukket seg langt innenfor sitt system. Skal man strekke seg lenger må man kanskje avvikle landslagsmodellen. Det kan jo hende at det blir utgangen, men jeg skjønner veldig godt at de forsvarer systemet. Dette systemet er kjernen ikke bare i Norges Skiforbund, men i mange avdelinger i Norges Idrettsforbund. At de står for sine egne verdier er ikke veldig rart. Det ville enhver bedrift og organisasjon ha gjort.

Den 28 år gamle landslagsløperen fra Heming mener skiforbundet går imot seg selv hvis de strekker seg lenger i saken.

— Da er det ikke så rart at man blir veldig bestemt og sier at det ikke er mer å forhandle om.

Fornøyd Kristiansen

Uhrenholdt Jacobsen håper og tror på en løsning, men mener det da er viktig at begge parter får forståelse for hvorfor grensene går der de går.

— Så må man prøve å finne en best mulig løsning for begge parter innenfor de rammene som faktisk må ligge der, mener hun.

Landslagstrener Egil Kristiansen er enig med Johaug og sier det er bra at Uhrenholdt Jacobsen gikk ut med sitt klare syn i saken.

— Jeg synes det hun sa og gjorde var bra. Hun formidlet sitt syn på en bra måte, sier han til Adresseavisen.