Russisk hyllest til Klæbo: – Spektakulært show

ALPE CERMIS (VG) Johannes Høsflot Klæbo (25) roses kraftig fra russisk hold for Tour de Ski-oppvisningen.

SEIERSGLIS: Johannes Høsflot Klæbo gjorde som han ville i Tour de Ski.

– Det var ikke mulig å slå ham her i touren, men jeg håper situasjonen er annerledes i om en måned. For øyeblikket er Johannes veldig sterk, sier Marcus Cramer til VG etter avslutningsetappen i Alpe Cermis.

Han er landslagstrener for Russland med ansvar for blant andre Sergej Ustjugov.

Tyskeren er særlig imponert over Klæbos maktdemonstrasjon på fellesstarten i den nest siste etappen, da han rykket fra klassiskkongen Iivo Niskanen i Val di Fiemme.

– Du så at ikke engang Iivo Niskanen klarte å følge ham i klassisk. Det var spektakulært show, sier Cramer og ler kort.

– Det var en ny taktikk. Normalt venter Klæbo til slutten, men der prøvde han på egen hånd. Det er kult å se at han kan vinne på den måten også. Jeg ble veldig imponert. Han var virkelig sterk, sier Cramer.

Klæbo opplever Cramer som en hyggelig fyr.

– Det var godt å kunne gjøre det på en annen måte enn å bare spurte de siste meterne. Men nå prøver jeg å legge det bak meg og tenke på OL, sier Klæbo om Cramers godord.

DUO: Marcus Cramer og Sergej Ustjugov har store planer for OL.

– De to siste årene har Klæbo tatt enorme skritt. Tidligere var han en ren sprinter og markerte seg sjelden i distanserenn. I VM så vi at han klarer selv 50 km, sier Aleksandr Bolsjunovs personlige trener Jurij Borodavko til MatchTV.

– Tour de Ski viser at Klæbo blir den store favoritten til OL, fortsetter Borodavko.

Les også

Røthe raskest opp monsterbakken – Klæbo vant sammenlagt

– Klæbo er ikke lenger en ryggsekk. Han torturerte alle (inkludert Bolsjunov) med farten sin. Han trengte ikke lenger en spurt over mållinjen, skriver Vjatsjeslav Sambur i bloggen sin på sports.ru.

– Johannes har hatt en enorm fremgang i distanserenn siden sist vinter.

Den tidligere toppløperen Maksim Vylegzjanin sier til Sport Eksrepss:

– Klæbo ser veldig bra ut nå. Det ville ha vært en sensasjon om Bolsjunov skulle ha klart å ta ham igjen. Den sensasjonen kom ikke.

Les også

Heidi Weng vil isolere seg – uaktuelt å møte kjæresten

Langrennssjef Espen Bjervig trekker også frem Val di Fiemme-seieren til Klæbo som høydepunkt.

– Det topper «hele greia». Han går så elegant på ski og viser så fysisk styrke. I historien er det få som har gått fra Niskanen i slak diagonal – uten å rykke engang. Johannes moser ham rett og slett. Veldig imponerende, sier Bjervig.

– Ble du overrasket?

– Ja, over at han valgte å gå fra og klarte det. Niskanen er noe av råeste som finnes i klassisk i historien. Men Johannes har gjort så mye nå at man ikke bør bli overrasket mer, svarer Bjervig.

Klæbo vant sammendraget med over to minutter til Aleksandr Bolsjunov, som trenes av Jurij Borodavko.

Cramer bestemte at Sergej Ustjugov ikke skulle gå Tour de Ski. I stedet er han i Toblach og trener.

– Han vil gå to renn der. Han er i god form og i godt humør. La oss se hva han kan få til i OL. Jeg er sikker på at han kan gjøre store ting i OL, sier Cramer.

– Hvorfor gikk han ikke touren?

– De to siste årene har vært vanskelig for ham og han har hatt problemer med kroppen. Nå som han er tilbake på nivået han skal være, må vi sikre at kroppen funker til OL. Det er fint å vinne Tour de Ski, men ingen husker det om en måned. Vi ønsker å ha Ustjugov så bra som mulig i OL, svarer Cramer.