Langrenn

Jussekspert sterkt kritisk til Johaug-teamet: – Rart at de ikke endret taktikk

De burde lagt seg like flat som Maria Sjarapova, mener CAS-ekspert.

Therese Johaug forlater Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne, sammen med advokat Christian B. Hjort. Først denne uken, i en dokumentar vist på TV 2, sa Johaug i klartekst at «i ettertid ser jeg jo at det til syvende og sist er mitt personlige ansvar».
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

2016 var et mørkt år både for Therese Johaug og den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova. Men for russeren endte det med opptur: Hun fikk nemlig redusert straffen sin i CAS (Idrettens voldgiftsrett), mens Johaug endte med enda lengre utestengelse enn ventet.

«Jeg har null skyld», sa Johaug på den første pressekonferansen 13. oktober i fjor. Da ble det kjent at hun var tatt for bruk av clostebol. Den daværende landslagslegen tok på seg skylden.

  • Johaug ble ikke hørt, og fikk høynet utestengelsen til 18 måneder av CAS. Dermed mister hun OL.
«Jeg tar det fulle ansvaret», sa Maria Sjarapova (til venstre) etter å ha avlagt positiv dopingprøve. «Jeg har null skyld», sa Therese Johaug. Først denne uken innrømmet Johaug at ansvaret sil syvende og sist ligger hos henne. – Det tok overraskende lang tid, sier Robin Mackenzie-Robinson.

«Jeg leverte en positiv dopingprøve, og det tar jeg det fulle ansvaret for», uttalte Sjarapova 7. mars i fjor da hun bekreftet at hun hadde testet positivt på stoffet meldonium. Det skjedde syv måneder før sjokknyheten om Johaug.

  • 4. oktober i fjor, en drøy uke før Johaug-nyheten sprakk, ble det klart at Sjarapova hadde fått kortet ned sin utestengelse fra 24 måneder til 15.

Etterlyser ydmykhet

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson synes det er bemerkelsesverdig at ikke Johaug-teamet valgte samme strategi som Sjarapova; å legge seg flat.

– Det skader ikke å stå frem som en angrende synder. Det hadde ikke slått negativt ut for Johaug, sier Robin Mackenzie-Robinson.

KRITISK: Robin Mackenzie-Robinson er jurist og CAS-ekspert. Han mener at Johaug-leiren burde ha fulgt eksempelet til Maria Sjarapova.

– Tror du at Johaug kunne ha fått en lavere straff og rukket OL dersom hun fra dag én hadde tatt ansvaret selv?

– Hvilket utfall det hadde fått, er umulig å si. Men det hadde ikke skadet med en viss form for erkjennelse og ydmykhet for hva hun hadde gjort eller unnlatt å gjøre, svarer han.

Les også

Johaug innrømmer personlig ansvar. – Dette burde vært sagt mye tidligere

Først denne uken, i en dokumentar vist på TV 2, sa Johaug i klartekst at «i ettertid ser jeg jo at det til syvende og sist er mitt personlige ansvar».

– Det tok overraskende lang tid før hun fant ut av det. Dette burde vært sagt fra dag én. Som utøver er man selv ansvarlig – dette står svart på hvitt både i NIFs lov og i WADA-koden, sier Mackenzie-Robinson.

– En tabbe

Han trekker frem eksempelet med Sjarapova, som altså valgte en totalt annen strategi enn Johaug.

– Man kan bare se på den første pressekonferansen med Sjarapova. Hun tok sitt ansvar, hun var kledd i svart, og det var dunkle omgivelser. Det var nok et slag for stoltheten hennes, men hun fremsto som en angrende synder. Det viste seg å fungere, sier CAS-eksperten.

Advokat Mike Morgan var sentral i forsvaret av Sjarapova. Han ble hentet inn av Johaug-teamet før CAS-høringen.

– Morgan hadde funnet suksessformelen. Derfor synes jeg det er rart at Johaug-leiren ikke endret taktikk fra domsutvalget til CAS. Det var en tabbe å holde fast ved at hun var uskyldig, sier Mackenzie-Robinson, og legger til at han ikke vet hvilke juridiske råd Johaug faktisk fikk.

– Til syvende og sist er det klienten som bestemmer, i dette tilfellet Johaug, sier han.

Johaugs advokat Christian B. Hjort svarer slik på kritikken:

– Jeg kan bare si at våre anførsler var basert på grundige vurderinger, både i domsutvalget og i CAS. Noe mer ønsker jeg ikke å si, sier Hjort.

Kjenner: – Ordspill

Den kjente idrettsjuristen Gunnar Martin Kjenner har tidligere uttalt at Johaug er straffet «uhorvelig strengt», og at hun ville blitt frifunnet i en sivil rettssak. Han er ikke enig med Mackenzie-Robinson.

– For meg blir dette et ordspill. Etter loven er det utøveren som har ansvaret, så det er så selvsagt at det er unødvendig å si. Det som er viktig er å skille mellom ansvar og skyld. Johaug sitter med ansvaret, men etter min mening gjorde hun det man med rimelighet kunne forvente av henne. For å bli utestengt må man ha utvist skyld, sier Kjenner.

Gunnar Martin Kjenner mener at Johaug-leiren kan være stolte over jobben de gjorde.

– Men hadde det vært taktisk smartere å være tydelig på at det var hun som hadde ansvaret fra dag én?

– Jeg mener at det ikke ble gjort noen taktisk feil. Advokat Hjort gjorde en fremragende jobb, sier Kjenner.

Ville fått én måned mindre

Selv om det blir spekulasjoner om Johaug kunne ha rukket OL ved å erkjenne ansvar, er det på det rene at hun ville vært raskere tilbake i langrennssporet. Ikke før 18. april 2018 får Johaug lov til å konkurrere igjen, to måneder etter siste OL-øvelse i Pyeongchang.

CAS regnet nemlig utestengelsesperioden fra 18. oktober. Johaug-teamet ville at perioden skulle gjelde fra 16. september – dagen da skistjernen avla den positive prøven. De viste til paragraf 10.11.2 i WADA-koden, som omhandler tidspunkt for innrømmelse. Her står det at hvis utøveren «innrømmer regelbruddet etter å ha blitt konfrontert av antidopingmyndigheten, vil utestengelsesperioden kunne starte på datoen dopingprøven ble avlagt».

Les også

En detalj kunne pyntet på Johaug-straffen. Men ordene hun gjentok på denne pressekonferansen ødela.

Ifølge CAS-dommen viser Johaugs intervjulogg at hun ikke innrømmet brudd på dopingreglene. Johaug-teamets motargument var at Johaug ikke bestred at det hadde skjedd et regelbrudd, men at hun snarere hadde vært uenig i at hun hadde utvist skyld.

– Det står klart i kommentarene til WADA-koden at å erkjenne ansvar ikke er det samme som å innrømme skyld. Man erkjenner rett og slett at man har fått et forbudt stoff i kroppen, og tar ansvar for det, sier Robin Mackenzie-Robinson.

Hør hvorfor NRKs kommentator ikke liker å høre seg selv kommentere skirenn:

Les mer om

  1. Doping
  2. Therese Johaug
  3. Maria Sjarapova