Langrenn

Bjørgen sjanseløs mot Kalla på jaktstarten: – Dette var et skremmeskudd

Norge med fire av de fem beste i minitouren i Ruka.

Charlotte Kalla kunne juble for seier mot de norske jentene i Finland. Foto: RICHARD SAGEN

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Charlotte Kalla knuste Marit Bjørgen på jaktstarten i minitouren i Ruka. Hun gikk ut to sekunder før Bjørgen fra start, og de samarbeidet nesten fra første meter. Bjørgen dro i de tunge partiene, mens Kalla dro når det ble slakere parti.

Men like før siste runde var det slutt for Marit Bjørgen. Charlotte Kalla satt opp farten, og Marit Bjørgen måtte slippe.

Les også

Tror de vet svaret på hvorfor Bjørgen fikk sprinten ødelagt

Dermed ble det svensk seier i minitouren i Finland, og Kalla fikk sin tiende verdenscupseier. Bjørgen gikk i mål 9,7 sekunder bak Kalla, og ga sin konkurrent en klem etter målgang.

– Jeg visste at Marit kom opp i ryggen min med en gang, og vi valgte å holde høy fart for å holde de andre på avstand. Jeg tenkte at om jeg hadde en god følelse i dag, kom jeg til å stikke like før slutt. Jeg gjorde det, og fikk beskjed om at jeg var seks sekunder før. Da var jeg utrolig sliten, men klarte å holde farten likevel, sier Charlotte Kalla til arrangøren etter målgang.

Les også

Lettet Østberg etter tredjeplassen: – Viste at det ikke var noe feil med oss

Marit Bjørgen klarte ikke å holde ryggen til Charlotte Kalla da hun rykket. Foto: RICHARD SAGEN

– Hun var sterkere

Marit Bjørgen er ikke veldig vant til å bli slått, men måtte innse at hennes svenske venninne var i bedre form i dag.

– Hva skal jeg si? Charlotte var sterkere enn meg i dag, og da fikk man svi på sisterunden. Jeg prøvde å ta meg sammen, men hun var sterkere. Jeg prøvde å bite tennene sammen og bli med, men hun var hvassere. Jeg trodde jeg hadde kontroll på henne, men hun var piggere enn jeg trodde, sa Bjørgen til NRK.

Rognes-jenta slo Kalla lørdag, mens det søndag var duket for svensk revansj.

– Det gjør at man blir ekstra skjerpet. Jeg må gjøre jobben enda litt bedre framover, sa Bjørgen.

Charlotte Kalla har virket solid i hele oppkjøringen til sesongen, og har med seieren og utklassingen av Marit Bjørgen sendt et solid skremmeskudd over grensen.

– Charlotte Kalla var lur, hun trakk i den lette delen, og når hun dro gikk det tregere. Når hun rykket gjorde hun det med så stor fart at Marit ikke hadde sjanse. Det er våpenet hun må bruke fremover. Dette var et skremmeskudd til de norske jentene, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland til NRK etter løpet.

Les også

Ingen trodde det skulle bli sånn. Nå begynner jakten på Johannes Høsflot Klæbo

Overraskende tredjeplass

På tredjeplass kom en aldri så liten norsk overraskelse. Ragnhild Haga gikk godt i går, og da den siste bakken kom i dag, rykket hun fra gruppen hun hadde gått sammen med. Resultatet ble at hun fikk dagens beste tid.

– I dag er det viktig at vi gleder oss over Ragnhild Haga. Det er utrolig bra. Hun gikk veldig bra klassisk, og hadde følelsen av at hun kom til å gå bra i dag også. Hun er hakket bedre i skøyting og en tredjeplass er enormt bra, sa Marit Bjørgen til NRK.

Haga gikk i samme gruppe som Stadlober, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, og sprintdronningen Stina Nilsson. Likevel var det ingen som kom opp på siden av henne på oppløpet.

– Alt gikk helt etter planen i dag. Jeg hadde et håp om å ta igjen de foran, men jeg hadde respekt for de andre på slutten. Planen var å gå først inn i bakken, og jeg var livredd for at de kom på slutten. Dette er nesten som en seier for meg, sier hun til NRK etter å ha vært oppe på pallen i Finland.

Les også

Bjørgen slo knallhardt tilbake etter norsk fadese: – Tenkte at «dette går ikke»

Suveren i går

Marit Bjørgen var suveren i løypen i går, men etter sprintfadesen på fredag hvor hun forsvant i prologen, fikk hun likevel ikke forspranget hun hadde behøvd for å holde Kalla bak seg.

Bak de to i teten kom et kobbel av løpere, men Ragnhild Haga stakk i den siste bakken, og parkerte lagvenninnene Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Hun gikk i mål 33,9 sekunder bak Kalla.

Heidi Weng ble nummer 4, Ingvild Flugstad Østberg ble nummer 5.

Dermed fikk Norge fire av de fem beste i minitouren totalt, men ikke den gjeveste plassen.

Les mer om

 1. Charlotte Kalla
 2. Marit Bjørgen
 3. Langrenn

Relevante artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Norsk storeslem da Bjørgen knuste alle i spurten

 2. LANGRENN
  Publisert:

  Lettet Østberg etter tredjeplassen: – Viste at det ikke var noe feil med oss

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Norge dominerte resultatlistene. Så dukket Charlotte Kalla opp.

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Gull-Kalla knuste konkurrentene: – Jeg visste at hun kom til å rykke i omtrent det området

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Norge knuste konkurrentene da svenskene kollapset

 6. LANGRENN
  Publisert:

  – Akkurat nå virker Kalla uslåelig. Hun er den store favoritten inn mot OL.