Hevder russisk skistjerne var dopet da han slo Sundby i OL

Minst 15 russiske medaljevinnere var dopet under Sotsji-OL, hevder Grigory Rodsjenkov, tidligere antidopingsjef i Russland.

Maksim Vylegzjanin (t.v) og Aleksandr Legkov snek seg inn foran Martin Johnsrud Sundby på femmila i Sotsji. Også Ilja Tsjernousov var i mål før Sundby, som måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.
  • Fredrik Saltbones

Grigory Rodsjenkov var sjef ved laboratoriet som behandlet dopingtestene under OL i Sotsji for to år siden.

I et intervju med The New York Times forteller Rodsjenkov at han utviklet en dop-cocktail med tre ulovlige midler som ble gitt til dusenvis med russiske utøvere.

I løpet av 2014-lekene ble opp mot 100 skitne urinprøver fjernet, anslår den tidligere antidopingsjefen.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som deltok i dopingprogrammet. Listen kom fra idrettsdepartementet og skulle brukes under lekene. Om utøvere på listen vant medaljer, måtte deres dopingprøver byttes ut med «rene» prøver avgitt tidligere.

Legkov anklages for doping

Én av utøverne som blir nevnt og anklaget for doping, er Aleksandr Legkov. Langrennsstjernen tok gull på 50-kilometeren under Sotsji-OL og han var én av tre russere som snek seg foran Martin Johnsrud Sundby.

Nordmannen måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen.

Den russiske staten skal ha stått bak dopingprogrammet som ble planlagt flere år i forkant av lekene, for å sikre russisk dominans på hjemmebane.

Tok ti gull mer enn i Vancouver

Russland ble Sotsji-OLs beste nasjon. Russiske utøvere tok 33 medaljer, inkludert 13 gull, noe som er ti gullmedaljer mer enn russerne tok i OL i Vancouver fire år tidligere.

Én tredjedel av de russiske utøverne som tok medaljer skal ha stått på en liste over utøvere som var en del av det statlige dopingprogrammet, ifølge Grigory Rodsjenkov.

Rodtsjenkov hevder at han nå frykter for sin sikkerhet, og han bor derfor for tiden på hemmelig adresse i Los Angeles. Til avisen sier han at han utviklet en mikstur av tre anabole steroider som ble blandet med alkohol og gitt til utøvere.

– Vi var fullt utstyrt, fulle av kunnskap og erfaring og perfekt forberedt på det vi skulle gjøre under Sotsji-lekene. Det gikk som et sveitserur, sier han til avisen.

– Folk feiret OL-mestrene våre, men vi var travelt opptatt med å bytte ut urinprøvene deres.

Russlands idrettsminister: – Et angrep på russisk idrett

De involverte skal ha funnet en måte å få tilgang til prøveglassene og bytte ut prøvene uten at dette ble oppdaget. Det skulle egentlig ikke være mulig.

Avisen kontaktet Russlands idrettsminister Vitalij Mutko, som i en kommentar hevder at Rodtsjenkovs uttalelser er «en fortsettelse av informasjonsangrepet mot russisk idrett».

Rodtsjenkov ble i november utpekt av Verdens antidopingbyrå (WADA) som del av et organisert dopingprogram i russisk idrett. Han ble også anklaget for å ha presset utøverne for penger, noe han benekter.

I WADA-rapporten ble han anklaget for å ha underslått positive dopingprøver og ødelagt hundrevis av urinprøver.

Etter at rapporten ble sluppet, sa han opp jobben sin og flyttet til Los Angeles.

I februar døde to av hans tidligere nære medarbeidere uventet, en rett etter å ha sagt opp jobben ved antidopinglaboratoriet.

(100% Sport/NTB)