Langrenn

Svensk gullgrossist: – Selv om legen sier det er OK, så sjekker man det selv

Sarah Sjöström sier hun ikke ville gjort som den norske skistjernen.

Sarah Sjöström understreker at Therese Johaug hadde ansvaret for den positive dopingprøven.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

I 2017 har Sarah Sjöström igjen hatt et strålende år, med blant annet tre VM-gull. Da Sjöström stilte opp for årskavalkaden til den svenske rikskringkasteren SVT, ble Therese Johaug et tema.

Den norske skistjernen fikk til slutt en 18 måneders utestengelse. Johaug argumenterte for at hun rett og slett hadde fulgt rådene til landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Men idrettens voldgiftsrett (CAS) kjøpte ikke forklaringen. Det gjør heller ikke Sarah Sjöström. Overfor SVT forteller svømmeprofilen at hun ikke hadde gjort som Johaug.

– Jeg forsøker å være veldig nøye. Man sjekker selvsagt med landslagslegen, men selv om landslagslegen sier det er OK, så sjekker man det jo opp. For det er jo mitt eget ansvar, sier Sjöstrøm når Johaug-saken blir tema.

Sjöström er én av Sveriges mest populære idrettsutøvere, og har blant annet vunnet den prestisjetunge Jerringprisen to ganger.

Har du fått med deg «hoste-gate»? Skandalen har fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Les mer her:

Les også

Beskyldes for utspekulert juks i dart-VM

Får støtte

Det var i 2016 at Johaug ønsket å behandle en solbrent leppe. Hun skal ha fått kremen Trofodermin anbefalt av landslagslege Fredrik S. Bendiksen. Problemet var at kremen inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

Nettopp at hun hadde fått kremen anbefalt av legen ble brukt som et sentralt argument av Johaugs advokatteam.

I CAS-dommen ble det imidlertid beskrevet som «svært overraskende» at Johaug hadde stolt blindt på Bendiksen – uten å gjøre noen enkle undersøkelser selv.

Fikk du med deg Therese Johaugs sjeldne TV-opptreden? Se intervjuet her:

Les også

Therese Johaug: – De ordene har brent seg fast i hodet mitt

I det internasjonale antidopingbyråets regelverk WADA er «det objektive ansvaret» et sentralt prinsipp. Det innebærer at det er utøveren selv som har ansvaret for stoffene som finnes i kroppen.

Det er altså denne regelen som danner grunnlaget for Sjöströms utspill. Hun får også støtte fra den svenske diskoskasteren Daniel Ståhl.

– Johaug er en fantastisk idrettskvinne. Men det er fortsatt utøverens ansvar, uansett om det er en salve, solkrem, paracet eller hvilket som helst kosttilskudd. Som utøver skal man sjekke det selv, sier Ståhl, som tok sølv under friidretts-VM i august.

– Mitt personlige ansvar

Johaug ble trodd på sin forklaring om hvordan clostebol havnet i systemet hennes. Likevel går hun glipp av neste års OL i Pyeongchang.

Den norske skistjernen lot i lang tid være å ta selvkritikk etter hendelsen. I november kom det imidlertid frem at Johaug innrømmer at hun har det personlige ansvaret.

– Jeg følte, i min gitte situasjon, at jeg tok ansvar ved å forhøre meg med landslagslegen, slik jeg har lært at jeg skal gjøre. Spesielt når vi er i utlandet, og at vi ikke skal handle på egen hånd. Men menneskelige glipper skjer. I ettertid ser jeg jo at det til syvende og sist er mitt personlige ansvar, sa langrennsstjernen i TV 2-dokumentaren «Sjokket».

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5