Langrenn

Dette må du vite om Northug-konflikten

Fem punkter som forklarer problematikken.

VERDENSCUP ELLER LANGLØP? Petter Northug må bestemme seg for hva han vil gjøre den kommende sesongen. Foreløpig er utfallet ganske åpent.
  • Fredrik Saltbones

Klokken 11 fredag presenterer Norges Skiforbund elitelagene for langrennssesongen 2015/16. På den listen kommer ikke Petter Northugs navn til å stå.

– Situasjonen med Petter Northug er ikke avklart, skriver medieansvarlig i skiforbundet, Gro Eide, i en pressemelding.

Skiforbundet og Northug trenger mer tid for å finne ut om de kan komme til enighet i en konflikt som egentlig har pågått siden landslagsbruddet for to år siden.

Men hva er det egentlig partene er uenige om? Her kommer fem punkter som forklarer bakgrunnen for konflikten:

1. Northugs Coop-avtale

Helt siden mai 2013 har Petter Northug kjørt sitt eget opplegg utenfor landslaget. I boken ”Northug. En familiehistorie” avslørte hovedpersonen selv at flere konflikter med skiforbundet førte til bruddet med landslaget, og at han trengte noe nytt for å finne ny motivasjon. Matvarekjeden Coop har sponset Northugs privatsatsning.

OMSTRIDT: Petter Northugs avtale med Coop har vært omstridt fra dag én. Her provoserer skikongen med å vise frem logoen idet han passerer mållinjen som førstemann på den femte etappen av Tour de Ski i år.

2. Skiforbundets innskjerpede regelverkFra 1. mai har skistyret vedtatt at alle landslagsuttatte utøvere som vil representere Norge i verdenscupen og i internasjonale mesterskap, må være en del av landslaget.

En utøver som takker nei til tilbudet om landslagsplass, vil ikke få lov til å delta i verdenscupen eller internasjonale renn.

3. Representasjonsavtalen

For å kunne konkurrere i skirenn arrangert av Det internasjonale skiforbundet (FIS), har Northug de to siste sesongene skrevet under på en representasjonsavtale som har vært gjeldende deler av sesongen. Dermed har han kunne profilere Coop-samarbeidet når avtalen ikke var gjeldende. Nå krever skiforbundet landslagslojalitet tolv måneder i året.

4. Sponsorkonflikten – Coop vs. Spar

Skal Petter Northug kunne bli en del av landslaget, må han representere Norges Skiforbunds (NSF) sponsorer og ikke noen konkurrerende sponsorer. Skiforbundet er sponset av matvarekjeden Spar, mens Northug har en personlig avtale med matvarekjeden Coop.

Det betyr at Northug må droppe avtalen med Coop for å kunne bli en del av landslaget og dermed få lov til å gå verdenscuprenn den kommende sesongen.

Til VG sier Spar at de synes avtalen med Northug har fungert bra de to siste sesongene, men for skiforbundet er det en prinsipiell sak at landslagsløpere ikke skal få kunne ha private sponsorer som er en direkte konkurrent med skiforbundets sponsorer. Det ville til slutt vannet ut verdien av sponsoravtalene skiforbundet inngår.

5. Verdenscup eller langløp?

Petter Northug kan velge å prøve lykken i langløpssirkuset, som er utenfor skiforbundets kontroll. Da kan han profilere Coop hele sesongen.

Les også

  1. Northug ikke tatt ut på landslaget

  2. Northug og skiforbundet i skjebnemøte torsdag

  3. Løfshus vil innstille Northug til landslaget

  4. Northug stiller i stjernespekket Skareverenn

Les mer om

  1. Petter Northug