Langrenn

Norges nye stjerneskudd: - Tragisk og synd for sporten

Den voldsomme dominansen gjør Emil Iversen oppriktig bekymret.

Meråker-mannen Emil Iversen kunne tenkt seg å se flere utlendinger i toppen av resultatlisten. Den norske dominansen er synd for sporten, mener 24-åringen. Foto: Birger Løfaldli

 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

LILLHAMMER: De norske herreløperne var fullstendig overlegne på tremila på Lillehammer. Martin Johnsrud Sundby gikk på ny et råsterkt løp og vant, 44 sekunder foran Niklas Dyhaug. Hans Christer Holund ble tredjemann, mens Sjur Røthe gikk inn til fjerdeplass.

Beste utenlandske løper ble franske Maurice Manificat på femteplass. Deretter fulgte Petter Northug på sjette— og Norges nye stjerneskudd Emil Iversen på sjuendeplass. Anders Gløersen sørget for sju nordmenn blant de åtte beste.

 • Bakgrunn: Firedobbelt norsk da Sundby var overlegen: - Mitt beste renn noensinne

FULL DOMINANS: Norge var suverene på tremila på Lillehammer. Fra venstre Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Niklas Dyrhaug. Foto: NTB scanpix

Lurer på hva de gjørMeråker-mannen Emil Iversen var naturligvis strålende fornøyd med sjuendeplassen, som på mange måter er hans gjennombrudd i verdenstoppen. Samtidig kunne han godt ha tenkt seg flere utlendinger i toppen. 24-åringen mener den norske dominansen er synd for sporten.

— Ja, det er jo det. Det er tragisk. Jeg lurer på hva Dario (Cologna) og Legkov holder på med når de blir gått fra av meg, sier Iversen til Adresseavisen.

Han er oppriktig bekymret for svenskene. Beste svenske løper var Martin Johansson på 12. plass.

— Hellner er jo helt ute å kjøre. De har vel noen unge som kommer etter hvert kanskje, sier Iversen.

Perfekt løp

Martin Johnsrud Sundby betegner tremila som et perfekt løp.

— Jeg tror ikke jeg kunne ha gjort det særlig annerledes. Sannsynligvis var det mitt beste løp. Uten tvil var det den beste følelsen jeg har hatt på et skirenn noen gang.

Også Niklas Dyhaug var svært godt fornøyd. Han mener de første 15 kilometerne gikk i rekordtempo.

Knallsterk Dyrhaug

— Klassiskformen min er rå. Det er det hardeste klassiskløpet som er gått i verdenscup så lenge jeg har vært med. På skøytinga handlet det bare om å prøve å gå jevnt.

- Er du i bedre form nå enn du forventet på forhånd?

— Tester har vist at jeg har vært bedre i høst enn i fjor høst, og i fjor hadde jeg en veldig god sesong. Jeg er veldig glad for at jeg er så solid som jeg er, sier han til Adresseavisen.

FIS-leder Vegard Ulvang og skipresident Erik Røste fulgte rennet fra tilskuerplass. Begge tror utlendingene kommer mer med senere i sesongen. Foto: Birger Løfaldli

Ulvang ikke overrasket

Petter Northug hadde ikke sjanse til å holde følge med Sundby.

— Jeg var egentlig ganske grei på klassiskdelen, men gjorde en vurdering på at det var smartere for meg å være med i gruppa bak og heller gå seg opp på skøytedelen, sier han.

FIS-leder Vegard Ulvang og skipresident Erik Røste fulgte rennet fra tilskuerplass. Ingen av dem tror dominansen vil fortette gjennom vinteren.

— Dette er ikke så unormalt tidlig i sesongen. Det kommer nok til å snu seg. Vi får se mer fargerike lister etter hvert, sier Ulvang til Adresseavisen.

Tror det jevner seg ut

Røste mener den norske innsatsen bare viser hvor godt det jobbes rundt om i Ski-Norge.

— Man kan ikke si annet enn at man er glad på en slik dag. Samtidig prøver vi å bidra til det internasjonale fellesskapet så godt vi kan, og det skal vi fortsette med. Det pleier å jevne seg ut utover vinteren, sier Røste, som særlig trekker frem Emil Iversen.

— Han var virkelig en av dem som overrasket aller mest. Han er blitt sett på som en sprinter av mange, og så presterer han slik på ei tung tremil.

 1. Les også

  Svensk ekspert sammenligner Sundbys utklassing med Mühleggs dopseier

 2. Les også

  Firedobbelt norsk da Sundby var overlegen: - Mitt beste renn noensinne

Flere artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Derfor tror Northug at Sverige ler av Norge

 2. LANGRENN
  Publisert:

  Landslagsledelsen åpner for å vrake Northug fra VM-troppen

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Firedobbelt norsk da Sundby var overlegen: - Mitt beste renn noensinne

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Dyrhaug innrømmer: Vurderte å legge opp

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Disse løperne er inne og ute av troppen: Nå venter en intens kamp om VM-plassene

 6. LANGRENN
  Publisert:

  Northugs romkompis sviktet i Tour-starten