Langrenn

Johaug og lagvenninnene tvinger gjennom Kollen-endringer

Det blir trolig ingen flytting av jentenes 30 kilometer i Kollen fra søndag til lørdag. Ikke denne sesongen.

Therese Johaug jubler etter å ha vunnet verdenscuprennet i 30 km fellesstart i Holmenkollen i 2016. Ingvild Flugstad Østberg kom på 2.-plass, mens Anne Kyllönen fra Finland kom på 3.-plass.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

Men det er samtidig bare et tidsspørsmål før det skjer. Mange av jentene, blant dem Marit Bjørgen, hadde gjerne sett at også jentene fikk en mulighet til å delta i folkefesten som er betydelig livligere på lørdag enn på søndag.

– Det blir for tidlig å få det til allerede i 2019 på grunn av at FIS-kalenderen skal stemme overens med andre idretter, samt at TV-rettigheter og annonsering er allerede solgt, sier Åge Skinstad til Aftenposten.

Les også

Bjørgen ba om endringer i Holmenkollen-helgen. Nå blir hun hørt.

Møtet som avgjør

Denne uken deltar han på det ukelange møtet til det tekniske komiteene til alle grenene i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Møtet blir avholdt i Zürich i Sveits, og kommende fredag vil det bli avgjort hvordan Kollen-helgen skal se ut i fremtiden.

Den tidligere sportssjefen for norsk langrenn, Åge Skinstad, er norsk medlem i verdenscupkomiteen til FIS.

– Alt tyder på at dette nå går i orden med den første 30 kilometeren for damer på lørdag i Holmenkollen i 2020. Deretter vil det trolig bli slik at 30 km damer og 50 kilometer herrer annethvert år blir arrangert på lørdag, sier Skinstad.

Han hadde i utgangspunktet håpet at jentene allerede skulle få lørdag allerede kommende mars, men det ser ikke ut til å gå i orden.

Marit Bjørgen alene i tet på 30 kilometeren i Kollen tidligere i år. Rennet ble arrangert på søndag og publikumsoppmøtet var langt unna det som møtte herreløperne dagen i forveien. Men i 2020 får jentene lov til å oppleve lørdagsfesten i Kollen.

Tradisjon og folkefest

Det har vært tradisjon årtier at 50 kilometeren under Kollen-helgen er blitt arrangert på lørdag. Folk har gått mann av huse, og tusenvis har som tradisjon med å overnatte fra fredag til lørdag i skogen rundt løypa.

Det har vært en del uheldige episoder knyttet til overdreven alkoholbruk, men stemningen har uansett vært elektrisk langs løypa.

Det er denne folkefesten som jentene også har hatt lyst til å være med på. Med 30 kilometer i forkant av det tradisjonelle hopprennet søndag, har mange valgt å dra til Kollen på hopprennet. Dermed har det vært langt mindre folk langs løypa søndag.

Nå er jentene blitt hør, selv om de må vente.

– Vi har tatt det opp med FIS at vi ønsker å gå lørdagen, sa Bjørgen til Dagbladet før årets versjon av Kollen-helgen.

Initiativet til endring måtte komme fra Norges Skiforbund. Nå blir det folkefest med Johaug og Flugstad Østberg på lørdag.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  FORELDRELIV
  Publisert:

  Psykologen: Bruk tid med sønnene dine denne høsten, og vis hvordan man er en skikkelig mann anno 2022. Ikke 1942.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5