Langrenn

Blinkfestivalen utvides med langløp

Neste års Blinkfestival blir på fire dager. Da er skifesten i Sandnes en del av langløpssatsingen i World Classic Tour.

Heidi Weng viste styrke i de bratte bakkene under Blinkfestivalen sist uke. Nå skal Blinkfestivalen utvides med langløp.
  • Svein Hagen

Allianseloppet i Sverige er i dag verdens største langløp på rulleski og foregår i Trollhättan. Nå ønsker svenskene et samarbeid med Blink for å få til et tilsvarende arrangement her i Sandnes. Og det er ikke tilfeldig at Blinkfestivalen er plassen hvor de svenske arrangørene ønsker samarbeid.

Internasjonalt omdømme

— Blinkfestvalen har et internasjonalt omdømme som bare er fantastisk, samtidig som de allerede har et arrangement som blir markedsført på NRK med noen eventyrlig gode seertall, forklarer Magnus Eriksson i Allianseloppet.

Både de svenske arrangørene og de norske arrangørene av Blinkfestivalen ser for seg at både Allianseloppet og langløpet i Blinkfestivalen skal bli seedingsløp for Vasaloppet og Birken. Men samtidig er det meningen at dette løpet også skal være for den vanlige mosjonisten, noe som gjør at utfordringene til løypetrase er noe som det blir jobbet veldig mye med for tiden.

Les også

Se blinkskuddene fra styrkeprøven i Lysebotn

Løypene er ikke bestemt

— Løypene er ikke bestemt enda, men vi bruker blant andre Audun Laugaland til å sondere mye rundt for oss. Samtidig er vi veldig klare på at innspill fra de aktive løperne og ledelsen rundt landslagene blir tatt med, understreker Arne Idland.

Petter Northug har deltatt på det meste under Blinkfestivalen. Fredag var han på sykkeltur sammen med Alexander Kristoff før han spurtbeseiret alle på 15 kilometeren om kvelden.

Daniel Tynell har vunnet Vasaloppet tre ganger og vært på pallen i det samme verdenskjente langløpet vinterstid. Han er sentral i oppbyggingen av den nye cupen på rulleski.— Vi har en utrolig mulighet til å synliggjøre langløp sommerstid gjennom å eksponere oss med Blinkfestivalen. Her er det allerede en fantastisk rulleskihappening gjennom dette tradisjonsrike arrangementet, og når vi får på plass langløp også, så blir dette en nesten ukes lang skifest i Sandnes, understreker Tynell.

Mål blir uansett i Sandnes

Arne Idland tror ikke at starten vil foregå midt i Sandnes sentrum, men det han garanterer er at mål blir på samme plass som det er nå.

— Vi kan ikke gå rundt og rundt her i byen, når vi tross alt snakker om to løyper med lengder på 30 og 50 kilometer. Men jeg tror ikke vi skal få problemer med å finne gode nok traseer til disse løypene, det finnes ingen plass i verden som har så gode forhold for rulleski enn det vi har i områdene her, forklarer han.

Martin Johnsrud Sundby og Øystein «Pølsa» Pettersen er veldig fornøyd med det konseptet for et nytt langløp som ble presentert i dag.

Tør å tenke nytt

— Jeg synes arrangørene er tøffe som tør å tenke og utvide et arrangement som allerede er fullkomment, men er det noen som kan få dette til så er det de som driver Blinkfestivalen. De har all kompetanse og rutine til å få til å utvide Blinken med enda en dag fra neste år, understreker Øystein «Pølsa» Pettersen.

De har begge vært rundt om i områdene på rulleski, og vet inderlig godt at det er et eldorado for å legge til rette for rulleskigåing. Men de tror begge at utfordringen rett og slett blir å finne en variert og kupert nok løype som kan skille litt.

— Det er ikke vanskelig å finne bakker rundt om her, men utfordringen for mange mosjonister kan jo være utforkjøringene. Vi som er litt etablerte skal nok klare slike forhold. Det vi aller minst ønsker er løyper som er paddeflate all den tid det veldig ofte blåser en del her på denne kanten av landet, sier Martin Johnsrud Sundby.

Bare glade for fire løp

Om det fra neste år blir fire renn tror ingen av dem vil bety noe for interessen blant de aktive.

— Noen kommer helt sikkert til å gå alle rennene, men her vil det jo være tilbud til rene sprintere, på lik linje med gode kapasitetsløpere. Det viktigste tror jeg likevel er at det nye langløpet ikke må bli noe B-preget renn. Uansett; å få Blinkfestivalen på fire dager blir helt topp, i tillegg til de ulike konkurransene, så er det også rikelig med tid til å trene mens vi er her, understreker Martin Johnsrud Sundby og Øystein «Pølsa» Pettersen.

Les også

  1. Slik skal Northug komme tilbake i form

  2. Petter Northug spurtet til suveren seier i Sandnes

  3. Weng lærte av tabben. I dag knuste hun alle i monsterbakken.