Langrenn

Johaug utklasset konkurrentene på tremila: – Trening, trening og trening!

Therese Johaug knuste konkurrentene på tremila i ski-NM i Harstad. I sin siste sesong som eliteløper sikret hun seg sitt 18. individuelle NM-gull.

Therese Johaug går i mål og jubler for seier på 30 km fri teknikk for kvinner under NM på ski i Harstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
  • NTB
Therese Johaug var storfornøyd etter sin siste tremil på elitenivå. Foto: Terje Pedersen / NTB
Therese Johaug tok sitt 18. individuelle NM-gull på tremila i Harstad.
Magni Smedås var svært emosjonell etter å ha sikret bronsen på tremila.
Therese Johaug t.v. ga venninnen Magni Smedås en bjørneklem og gratulasjon etter at sistnevnte sikret sin første NM-medalje på tremila.

Det lavet ned med snø da Johaug satte i gang med startnummer 42 på intervallstarten, der 49 kvinner var oppført med startnummer.

Et knippe av de 49 valgte å ikke delta, mens den største favoritten etter Johaug, Marte Skaanes, valgte å bryte løpet etter vel ni kilometer. Hun sliter med en vond rygg. Strindheim-løperen tok sølv på lørdagens 10-kilometer og var Norges nest beste på tremila i Holmenkollen tidligere i mars da Johaug vant soleklart.

På tirsdagens tremil i NM var hun enda mer suveren. Hun vant med nesten fire minutter ned til Margrethe Bergane, som knep sølvet foran Magni Smedås.

– Jeg synes at jeg gikk et veldig godt, teknisk løp. Det var bare å senke skuldrene og nyte det, sa Johaug til NTB.

Selv om Johaug skal legge opp etter sesongen stopper det neppe med 18 NM-gull. Hun skal også delta i NM del to på Lygna fra 6. til 8. april for seniorenes del.

Etterpå kom hun med et råd til dem som skal overta stafettpinnen.

– Resultater kommer ikke av seg selv. Det er trening, trening og trening. Det er så enkelt som det. Det er ikke noe hokus pokus. Du må bare ut å gjøre jobben over tid. Jeg har vært veldig heldig, har vært lite skadd, hatt lite sykdom og har kunnet trent 365 dager i året stort sett uten avbrekk. Det tror jeg er mye av grunnen til at jeg har blitt så god som jeg har blitt, sa Johaug.

Nesten først i mål

Johaug startet 20 minutter og 30 sekunder etter at Nora Røtvei satte i gang tremila med første startnummer. Selv med 38 konkurrenter ute i løypa foran seg da hun satte i gang, var Johaug nær ved å være første kvinne i mål.

Bare fem løpere hadde krysset mållinjen da 33-åringen fra Dalsbygda kunne juble for sitt 18. individuelle NM-gull ved målgang.

Bergane hadde startnummer 41 og ble tidlig tatt igjen av Johaug. Likevel var hun nest best halvveis i løpet, der differansen opp til Johaug var på nesten to minutter. 20 år gamle Bergane, som er blant Norges fremste langrennstalenter, fikk kamp om sølvet fra en annen jente fra Dalsbygda.

Magni Smedås har et tett forhold til Therese Johaug og var nær ved å vinne NM-sølv med en sterk avslutning. Bergane hadde en fordel på nesten ett minutt etter passeringen ved 15 kilometer, men Smedås tok innpå mer og mer mot slutten av tremila.

Omfavnet av Johaug

Til slutt var hun var 3,4 sekunder unna å tukte Bergane for sølvet, men Smedås var mer enn nok fornøyd med bronsen. Smedås jublet vilt ved målgang og fikk en god klem og gratulasjon fra Johaug like etter.

Gullvinneren kunne informere Smedås at hun hadde tatt inn 50 sekunder på sisterunden, som fikk Smedås til å svare med et rungende «Ja!» til TV-kameraene som filmet seansen.

26-åringen mistet faren sin i en trafikkulykke i september. Etter en svært vanskelig vinter ble tirsdagens bronse en gedigen opptur.

– Jeg bestemte meg for at: «I dag skal jeg pinadø meg gå for pappa.» På tredje og fjerde runden så jeg for meg at han sto og dyttet meg opp bakken. Jeg kjente at jeg fikk superkrefter, sa hun.

Les mer om

  1. Harstad