Langrenn

Fossesholm: – Jeg blir litt mindre ung og litt mindre dum for hvert år

LILLEHAMMER (VG) Lørdag sesongdebuterer Helene Marie Fossesholm (20) i verdenscupen etter en trøblete høst. Therese Johaug (33) er sikker på at Fossesholm lærer av feilene.

DEBUT: Helene Marie Fossesholm sesongdebuterer i verdenscupen lørdag. Her trente hun med sin personlige trener Geir Endré Rogn torsdag.
  • Camilla Vesteng, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Fossesholm, som fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong, måtte avbryte høydesamlingen i Lavaze i Italia i høst. Deretter ble hun ikke med på samlingen på Mosetertoppen ved Hafjell i Øyer. Hun fikk ikke lov av landslagstrenerne til å gå verdenscupåpningen i Ruka.

– Det er ingen hemmelighet at jeg ville gå. Man blir litt frustrert, dette er noe man trener for hele året. Jeg hadde gledet meg til Ruka. Man får det ikke alltid som man vil, da må man takle det, sa Fossesholm da hun møtte pressen torsdag.

Therese Johaug har klare råd til landslagsvenninnen. Johaug har selv erfart at overgangen fra junior til senior er en utfordring.

– Du har ingen begrensninger, det er kjempebra, men også en liten hindring. Du kan bli litt ivrig. Jeg har selv gått på liten smell, jeg måtte bryte Tour de Ski og ta det med ro for å komme meg til OL i Vancouver, sier Johaug til VG.

RUTINERT: Therese Johaug møtte pressen torsdag. Lørdag går hun 10 kilometer i Lillehammer.

– Hva er det viktigste Helene kan gjøre nå?

– Helene er en kjempefornuftig jente. Hun lærer av feil. Det er småting her og der, som i den store sammenhengen kan gi utslag. Intensitetsstyring er viktig, rolig er rolig, de harde øktene er harde, svarer Johaug.

Les også

Johaug slo tilbake mot Karlsson: – Utrolig moro med revansje

Fossesholm sto også over den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen i november. Landslagstrener Ole Morten Iversen satte på varsellampene.

– Hun er ivrig og i år har hun nok tøyd strikken litt langt. Kroppen har fått litt mer juling enn den har tålt. Men hun nærmer seg der hun skal være. Hun blir stresset, fordi hun vil gå skirenn. Men det er viktigere nå ikke å ta noe sjanser som kan ødelegge resten av vinteren, sa Iversen da.

Fossesholm utfordret Johaug med et TikTok-stunt tidligere i år, det gikk sånn:

Fossesholm og Johaug var på laget som tok VM-gull på stafett i Oberstdorf forrige sesong. Da gikk Fossesholm ankeretappen. Søndag er det stafett i Lillehammer, men først skal damene gå 10 kilometer lørdag. Fossesholm innrømmer at høsten har gjort henne usikker. Hun har hyret tidligere landslagstrener Geir Endré Rogn som personlig trener.

– Det har svinget litt mer i høst enn tidligere, det har jeg vært ærlig på, sier Fossesholm og legger til:

– Men jeg blir litt mindre ung og litt mindre dum for hvert år.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Vintersport
  3. Helene Marie Fossesholm
  4. Therese Johaug